Samfund

DF vil begrænse Peter Madsens sexliv ved lov

Forslaget møder en del skepsis fra både Fængselsforbundet og Institut for Menneskerettigheder.

Mænd som Peter Madsen og Peter Lundin, der begge er idømt livstid for drab, skal ikke længere have mulighed for at date kvinder, mens de sidder i fængsel. 

Det mener Dansk Folkeparti, der vil have justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at begrænse fangernes sexliv ved lov. Det skriver BT

Svingdørsturisme

- Vi synes, det har skabt en form for svingdørsturisme, hvor rigtig mange har et ønske om at besøge folk, der har begået den hårdeste forbrydelse, man kan begå og jo også har fået samfundets hårdeste straf, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen til TV 2. 

Ifølge folketingspolitikeren er der to måder at anskue sagen på. På den ene side er der de allerede eksisterende relationer, som Dansk Folkeparti har intentioner om gribe ind overfor.

- Men der må også være en mulighed for at skære ned på alt det andet. Nye relationer, hvor alle mulige kvinder kan komme ind og besøge de folk, der har fået den strengeste straf, siger Peter Kofod Poulsen.

Et helt liv bag tremmer

Han fortæller, at det falder ham for brystet, når det nærmest er kriminalforsorgen, som skal facilitere et møde mellem en interesseret part og en livstidsfange.

- Det synes jeg ikke er i orden, siger han.

Peter Kofod Poulsen køber ikke argumentet om resocialisering i forbindelse med livstidsfanger; at fanger bruger afsoningstiden til at ændre deres liv, og at kæresteforhold kan være med til at støtte denne proces.

- Nogle vil være meget gamle, når de kommer ud og skal formentlig affinde sig med et helt liv bag tremmer, siger han.

Forslag bakkes op af S

Det er tidligere kommet frem, at Peter Madsen, som er dømt for mordet på den svenske journalist Kim Wall, har indledt et forhold til en kvindelig fængselsbetjent i Vestre Fængsel. Også Peter Lundin, som har fire drab på samvittigheden, er kendt for at have haft flere kvindelige bekendskaber under sit fængselsophold. Han har tilmed været gift to gange

Men det skal nu være slut, mener Dansk Folkeparti. 

Og ifølge BT bliver forslaget bakket op af Socialdemokratiet, der ikke mener, at livstidsfanger som Peter Madsen skal have lov til at date: 

- Det er en hån mod Kim Walls minde og hendes efterladte, at en person, der har begået en så utilgivelig forbrydelse, kan få besøg af kvinder på den måde. Det handler også om retsfølelsen, siger partiets retsordfører Trine Bramsen ifølge avisen. 

"Vi skal ikke behandle fanger som dyr"

Hos Fængselsforbundet er man dog skeptisk over for forslaget. 

Forbundsformand Kim Østerbye mener ikke, at man skal blande sig i de indsattes private forhold: 

- Der er tale om voksne mennesker, og det skal staten ikke blande sig i. Vi skal passe på, at folk, der opførte sig som dyr, da en forbrydelse blev begået, ikke også bliver behandlet som dyr, når de afsoner inde i fængslet, siger Kim Østerbye

- Hvis der er kvinder, der gerne vil besøge livstidsfanger, så skal de have lov til det. Vi vurderer altid, om folk er for farlige til at få besøg, men hvis de vurderes sikre nok til at få besøg, skal vi ikke blande os yderligere i det, fortsætter han og forklarer, at livstidfanger typisk har en liste med op til ti godkendte besøgende. 

Også Institut for Menneskerettigheder affejer forslaget. Direktør Jonas Christoffersen kalder det for "varm luft op til et kommende valg" og ønsker ikke at kommentere yderligere, før forslaget er mere konkret.