Samfund

Flere profiler færdige efter fyringsrunde i DR

Foruden afskedigelser gennemfører DR besparelser ved blandt andet at lukke tre tv-kanaler og tre radiokanaler.

205 DR-medarbejdere fik onsdag at vide, at ledelsen har i sinde at opsige deres stilling.

I dagene op til den - for mange - triste dag i DR har 64 personer indgået aftaler om frivillige fratrædelser, mens 26 chefstillinger er nedlagt. I alt er 382 stillinger nedlagt.

Og der er flere velkendte navne blandt medarbejderne, hvis dage i DR er talte.

Både Jens Olaf Jersild, Jacob Riising, Tony Scott og Ole Tøpholm var blandt dem, der modtog den kedelige besked torsdag.

Ole Tøpholm

Ole Tøpholm, der især er kendt for sin rolle som Danmarks kommentator ved melodigrandprix og også har fungeret som nyhedsoplæser i radioen, skrev torsdag på Facebook, at han er færdig i DR Byen. Han har fået tilbudt et job i DR Sjælland som ligger i Næstved.

I næsten 19 år har jeg nu været ansat i DR. Jeg nyder hver eneste dag. Det er sjovt og et kæmpe privilegium. Men som...

Posted by Ole Tøpholm on Wednesday, October 10, 2018

Jens Olaf Jersild

DR siger også farvel til en af de helt garvede værter, Jens Olaf Jersild, der bliver afskediget efter 38 år på forskellige programmer med fokus på politik.

Han siger dog til Ekstra Bladet, at der går lang tid, før afskedigelsen bliver effektueret, og at hans to aktuelle programmer ’Jersild Minus Spin’ og ’Jersild om Trump’ fortsætter minimum i et år og måske længere.

- Jeg ser med spænding på, hvad der kommer til at ske. Programmerne fortsætter. Det er kerne-public service, og de er virkelig billige at producere. Vi er to mennesker, der laver to programmer om ugen, som tilsammen har mellem 250.000 og 300.000 seere. Jeg er spændt på, hvad de vil sende i stedet for, siger Jens Olaf Jersild til Ekstra Bladet.

Jacob Riising

Endnu en værtsprofil på DR, Jacob Riising, var blandt de medarbejdere, der fik et kedeligt opkald onsdag. Det skriver han selv på Instagram.

Tony Scott

Fredag tweetede radioværten Tony Scott, at han også er blandt de DR-folk, der har mistet jobbet. 

Mikael Simpson med hyldestdigt

Foruden afskedigelser gennemfører DR besparelser ved blandt andet at lukke tre tv-kanaler og tre radiokanaler.

En af de radiokanaler, der snart er fortid, er P6 Beat. Her er Michael Simpson vært, og han har reageret med et hyldestdigt til de fyrede kolleger på sin Facebook-profil.

Dem som motivererede mig. De som har investeret tid i mig. Dem som har gjort mig bedre. De som har reddet, rost og...

Posted by Mikael Simpson on Wednesday, October 10, 2018

Der var også et par kendte navne, der valgte at fratræde deres stilling inden DR's fyringsrunde. Dagen før skrev børneværten Sofie Østergaard, der blandt andet er kendt fra Ramasjang, at hun stopper på DR. Det gjorde hun i et opslag på Instagram.

Også Adrian Lloyd Hughes, der blandt andet har været vært på Smagsdommerne og Kunstquizzen, valgte at gå frivilligt inden fyringsrunden. Også han lagde det op på de sociale medier. Nemlig på Facebook.

Det er med en særegen blanding af vemod og forventning, jeg kan fortælle, at jeg har søgt og fået en aftale om frivillig...

Posted by Adrian Lloyd Hughes on Monday, October 1, 2018

Færre tv- og radiokanaler

Den nye public service-kontrakt for Danmarks Radio betyder blandt andet, at DR reducerer antallet af flow-tv-kanaler fra de nuværende seks til tre kanaler i 2020.

De tre tv-kanaler, der overlever sparerunden, bliver DR1, DR2 og DR Ramasjang. DR2 og DR K lægges sammen til én tv-kanal, der fremadrettet får navnet DR2+. DR3 og DR Ultra kan fra 2020 kun ses via streaming.

Desuden reduceres antallet af radiokanaler fra de nuværende otte til fem kanaler i 2020.

P1, P2, P3, P4 og P5 vil radiolytterne fremadrettet kunne høre på DR, men det betyder samtidig et farvel til radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz.

Her er DR-programmerne, der lukker

 1. Korte TV-Aviser

  De korte TV-Aviser klokken 17.50 og 19.55 lukker fra 2020. TV-Avisen 21.30 flyttes fra 2020 frem til klokken 21.

 2. DR 2 Dagen

  Nyhedsprogrammet 'DR 2 Dagen', der sender hverdage fra 17 til 18.30, lukker til nytår.

 3. Antikprogrammer stopper

  Livsstilsprogrammerne 'Antikduellen' og 'Guld i købstæderne' bliver ikke produceret mere efter 2018.

 4. Tre magasiner lukker

  'Sundhedsmagasinet', 'Kulturmagasinet Gejst' og det politiske magasin 'Langt fra Borgen' lukker allerede fra årsskiftet.

 5. Farvel til Tour de France og sportsnyheder

  Der sker store ændringer for DR Sporten:

  - Daglige sportsnyheder på tv udgår fra 2019.

  - Når DR's nuværende rettigheder til Tour de France udløber ved udgangen af 2019, bliver de ikke forlænget. DR plejer at sende opsamlingsprogrammet 'Aftentour' hver aften under løbet.

  - Rettighederne til Champions League i håndbold bliver heller ikke forlænget, når de udløber i 2020.

  - DR vil fremover kun købe rettigheder til de helt store sportsbegivenheder. Trods besparelserne har DR tirsdag annonceret, at koncernen har sikret sig rettigheder til EM i fodbold i 2020.

 6. Mindst en underholdningsserie om året

  DR vil lukke mindst en underholdningsserie om året fra 2020, oplyste DR's generaldirektør tidligere tirsdag.

 7. Mindre udenlandsk fiktion

  Der vil komme markant mindre udenlandsk fiktion på DR's kanaler. DR har ikke meldt ud, hvad det konkret betyder. Men DR's generalsekretær nævnte, at serien 'Family Guy' ikke længere skal sendes.