Svindelmistænkt 64-årig trækker spor til eksklusivt stutteri i Tyskland

Kvinden er erklæret personlig konkurs og har fået konfiskeret flere boliger.

Hun er 64 år, har bopæl i en villa i Hvidovre og har fået Dronningens Fortjenstmedalje for sit arbejde.

Og så er hun, 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, mistænkt i en sag om underslæb på 111 millioner i Tilskudsadministrationen under Socialstyrelsen.

En sag, der også trækker spor til udlandet. Det kan TV 2 berette fra den lille by Mühlen i det nordvestlige Tyskland.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft sin gang på et eksklusivt stutteri i byen, der er ejet af den kendte og velansete opdrætter Paul Schockemöhle.

Hendes datter har været tilknyttet stutteriet og har trænet og opholdt sig der i flere år, samtidig med at svindlen har fundet sted. Det fortæller general manager på stutteriet Cristoph Hinkel til TV 2:

Hvem er Paul Schockemöhle?

Paul Schockemöhle er en 73-årig tidligere springrytter.

Han har blandt andet vundet EM tre gange og har deltaget ved de Olympiske Lege i 1976 og 1984.

I dag driver han flere stutterier, hvor springheste trænes og sælges med professionel springridning for øje.

Stutterierne i Mühlen og i Neustadt træner op mod 350 heste.

Kilde: schockemohle.com

- Hendes mor (Anna Britta Troelsgaard Nielsen, red.) var hernede på besøg flere gange, hvor jeg hilste, og jeg er overrasket, når jeg hører, at hun havde et job. Det har vores kunder normalt ikke. De fleste af vores kunder er meget velhavende og har ikke jobs, som os andre, siger han.

Ifølge TV 2s oplysninger er Anna Britta Troelsgaard Nielsen kommet på stutteriet i en periode fra 2009-10 og helt frem til 2015-16. I dag har hendes datter, der er omkring 30 år, et firma registreret på adressen.

TV 2 har været i kontakt med andre medarbejdere på stutteriet, der beskriver familien som meget velhavende og som "gode kunder".

Meget dyre heste

Stutteriet i Mühlen er et meget mondænt sted og kendt som et af de førende inden for opdræt og træning af springheste i Tyskland og Europa.

Blandt andet har stutteriet en hest stående, der hedder Catch Me If You Can, som Microsoft-stifter Bill Gates’ datter har tilbudt 60 millioner kroner for. Den handel afviste Schockemöhle.

Cristoph Hinkel oplyser til TV 2, at det som udgangspunktet ikke koster noget at træne på stedet. Det er nemlig en service til deres "virkelig gode kunder". Det er normalt kunder, som har købt mere end en enkelt hest.

64-årig kvinde - Anna Britta Troelsgaard Nielsen - mistænkt - 111 millioner

Københavns Byret har konkluderet, at der ikke kan nedlægges navneforbud i sagen. Dommeren lagde vægt på lovovertrædelsens grovhed sammenholdt med den 64-åriges betroede stilling.

TV 2 følger de presseetiske regler, der fastslår, at ”En sigtets eller tiltalts navn eller anden identificering bør udelades, når ingen almen interesse taler for at offentliggøre navnet”.

TV 2 vælger derfor at bringe navnet af flere årsager:

  • Sagen har stor samfundsmæssig interesse
  • Forbrydelsens grovhed og omfang med offentlige midler
  • Anna Britta Troelsgaard Nielsen har haft en betroet stilling i Socialstyrelsen

- Ud fra hukommelsen vil jeg sige, at familien har købt to-tre gode heste her på stedet. Jeg vil ikke oplyse for mange detaljer, for vi prøver at opretholde en vis diskretion, men det er klart, hvis de danske myndigheder henvender sig, vil vi samarbejde. Jeg kan dog fortælle, at de sidste økonomiske transaktioner mellem stedet her og familien var i 2013, siger Cristoph Hinkel.

64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen er nu internationalt efterlyst af Interpol, oplyser Bagmandspolitiet. Hun har ikke været til at finde på hverken sin arbejdsplads eller bolig i Hvidovre, da eksterne eksperter og Socialstyrelsen fik nys om de mistænkelige overførsler.

Der har i alt været 274 udbetalinger til den Anna Britta Troelsgaard Nielsen egen konto. Nogle år har der været tale om meget store beløb. Det oplyste departementchef Jens Strunge Bonde under tirsdagens pressemøde om sagen.

Alarmklokker burde have ringet

En del af pengene er landet på hendes egen konto i Danske Bank, skriver Ekstra Bladet ud fra fortrolige dokumenter fra Børne- og Socialministeriet.

Danske Banks pressechef, Kenni Leth, siger, at de ikke kan kommentere på den enkelte sag, men at de sidste år lavede 9887 indberetninger til myndighederne.

TV 2 har talt med Børne- og Socialministeriet, der hverken vil be- eller afkræfte Ekstra Bladets oplysninger. De henviser til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).

TV 2 har ligeledes forsøgt at få en kommentar fra SØIK - men uden held.

Jakob Dedenroth Bernhoft, der har en stor viden om hvidvask og er direktør i den uafhængige rådgivningsvirksomhed revisorjura.dk, efterlyser flere ressourcer til Bagmandspolitiet, når de alene i Danske Bank har fået 9887 beretninger. Men han håber, at alarmklokkerne har ringet i banken. Det har skullet kræve en ualmindelig god forklaring, siger han:

- Det ser ud til, at der er gået noget helt galt. Hvis det drejer sig om en helt almindelig lønmodtager med en helt almindelig løn, som pludselig får 111 millioner kroner fra sin arbejdsgiver og over på sin konto, og banken ikke reagerer, så har banken da et ansvar. Det vil jeg ikke være i tvivl om, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Anna Britta Troelsgaard Nielsen blev erklæret personlig konkurs 4. oktober, og der er siden beslaglagt en ejendom i Danmark, en ødegård i Sverige samt et indestående på en konto i et dansk pengeinstitut.

Statsadvokat og chef for Bagmandspolitiet Morten Niels Jakobsen oplyser til TV 2, at strafferammen er op til otte år.