Samfund

Blomster til minde om Kim Larsen doneres væk - familien får breve

Hjemløse får gavn af danskernes hyldest til den folkekære musiker.

Blomsterhavet, der har samlet sig foran Kim Larsens hjem i Odense og på Christianshavns Torv efter hans død, vidner om, at han har påvirket rigtig mange menneskers liv.

Men nu skal nogle af de mange tusind blomster videre og sprede sine farver et nyt sted.

Blomsterne fra Christianshavn Torv er blevet doneret til Hjemløses Gravplads på Assistens Kirkegård på Nørrebro i København, der i forvejen er støttet af Kim Larsens Himmelblå Fond. 

Beslutningen er taget af lokale christianshavnere, heriblandt de hjemløse, der har vogtet over blomsterne og holdt stearinlysene i gang. Gestussen glæder lederen af Morgencaféen for Hjemløse, Michael Espensen.

- Det er lige i Kim Larsens ånd - han talte jo de svages sag. Efter hans død har vi snakket meget om, hvad han har og ikke har sagt, men han hjalp rent faktisk de hjemløse økonomisk, så det var ikke bare snak og ord, siger han til TV 2.

Ifølge ham betyder det også meget for de hjemløse, at mindet om Kim Larsen lever videre på Hjemløses Gravplads, der også hedder Gravpladsen for gadens folk.

- Hans død har fyldt rigtig meget, fordi de føler, at han er en af deres, siger Michael Espensen.

Blomsterne vil blive liggende på gravstedet, så det også er muligt at komme og se dem i løbet af efterårsferien.

Blandede sin egen øl

I Odense boede Kim Larsen i en lejlighed i det gamle kvarter - lige ovenpå værtshuset Lørups Vinstue, som også var hans faste vandingshul. Han havde endda sin helt egen blanding af øl på stedet, der bestod halvt af pilsner og halvt af classic.

Mange danskere strømmede til værtshuset fra nær og fjern for at lægge blomster, tænde lys og aflevere små beskeder, da nyheden om sangerens død blev bragt forrige søndag.

Flere bidrag kom til i de efterfølgende dage, hvilket gjorde det næsten umuligt at spadsere en tur på fortovet foran Lørups Vinstue.

Odense Kommune oplyser til TV 2, at de løbende har holdt øje med området, og at der undervejs er fjernet enkelte visne blomster for at holde det pænt.

Blomsterne er blevet håndteret i overensstemmelse med familiens ønsker, og tirsdag blev de fjernet af kommunens folk. Der var ingen planer om, at de skulle flyttes til en anden adresse.

Alle genstande og breve, der lå iblandt de mange blomster, er blevet indsamlet og opbevares af Odense Kommune, som efter aftale med Kim Larsens familie passer på dem, indtil familien selv kan overtage dem.

Politiet frygtede for sikkerheden

Udover de mange blomster og breve blev den folkekære musiker også hyldet med mindeoptog flere steder i landet.

Selvom anledningen var sørgelig, så var stemningen god. Rundt omkring blev der knappet øl op, mens der blev sunget med på nogle af de mest kendte sange fra Kim Larsen.

I København var opbakningen til optoget så stor, at folkemængden havde svært ved at være på Ny- og Gammeltorv, der var optogets slutdestination, og politiet måtte bede de personer, der gik bagerst, om at søge andre veje.

Oprindeligt havde der været planer om mindekoncerter i både København og Aarhus efter optogene, men begge steder frygtede politiet for sikkerheden på grund af den store interesse for arrangementerne. Koncerterne blev i stedet afløst af fællessang.