Samfund

Mads Christensens nye sokker skaber vrede: - Du er et svin

Sokkerne med de forskellige budskaber, har blandt andet givet anledning til debat på Twitter.

- Hold mund, der er bold.

- Vær stille, jeg sover.

- Jeg tager en bajer, bare gør rent, som du plejer.

Disse budskaber er tre eksempler på tekster, der pryder forfatter og foredragsholder Mads ’Blærerøv’ Christensens sokker, som man kan købe i Føtex og Bilka. 

Et muntert indspark til kollegieværelset, eller sokker som konen kan købe til sin mand for at drille ham, hvis man spørger Mads Christensen.

Dårlig humor, siger Anne Sofie Allarp, der er forfatter og international redaktør på Radio24syv.

Har skabt debat

Et opslag på det sociale medie Twitter, der viser et udpluk af de famøse sokker, har skabt en livlig debat om, hvorvidt budskaberne på sokkerne er udtryk for sexisme eller ej. Sokkerne er blevet solgt i mere end ti år, men en 'limited edition'-serie med budskaberne er nu landet i butikkerne. 

 Ifølge idemanden bag sokkerne, Mads Christensen, der tirsdag gæstede News og Co., er sokkerne ene og alene et forsøg på at være sjov. Han påpeger, at sokkerne har solgt godt de ti år, de har været på markedet – med eller uden budskaber. 

- Der er en enkelt eller to, der ligesom jeg er på den fladpandede side. Det må I selvfølgelig meget undskylde. Men at begynde at gøre mig til instrument i en kvindefornedrelse og sokkerne til symbol på Vestens forfald, det synes jeg er at skyde langt over målet. Jeg vil tro, at kvindesagen, som jeg selv støtter fuldt og helt, har større fisk at fange end den her.

Hvad er det sjove?

Anne Sofie Allarp, der ligeledes gæstede News og Co. tirsdag, siger, at hun ikke er decideret forarget over sokkerne. Hun mener, at de er udtryk for "en nem humor, der lefler for den allerlaveste fællesnævner".

- Jeg undrer mig lidt over, at Føtex fører et produkt, der måske mest hører hjemme i en spøg og skæmt-forretning. Altså sammen med elefanttrussen til manden og penisnæsen.

Anne Sofie Allarp har tidligere skrevet en klumme, hvor hun stiller spørgsmål ved den reference, hun mener, mange mænd har, hvor konen er som en fangevogter, og mændene er i fængsel.

- Jeg synes, at det er interessant, hvordan nogle mænd har en humor, som, hvis man analyserer den, faktisk ikke er specielt sjov. Jeg kan ikke forstå det, fordi jeg er ekskluderet som kvinde for den humor. Hvad er det, der er sjovt ved at sige: "Gør nu rent, mens jeg ser bold"? Er det bare ren nostalgi tilbage til en tid, hvor der ikke var de her lige rettigheder? Og hvad er det, der implicit ligger i det?

- Man kan jo undlade at købe dem

Mads Christensen kalder det selv 'slapstick' eller 'falden på halen-humor' og medgiver, at det ikke er særligt sofistikeret, men tilføjer, at det heller ikke er det, der er ambitionen

- Smag og behag er heldigvis vidt forskellig. Og om det er dårlig eller sjov mandehumor, det må man jo selv bestemme. Man kan jo undlade at købe sokkerne, hvis man ikke synes, at de er spøjse.

- Det er jo heldigvis et frit land, og hvis man synes, de er så forsmædelige og banker kvinde/mand ligeberettigelse tilbage til stenalderen, så er man jo frit skåret til at gå ud at købe nogle, der er helt grå eller noget helt tredje, siger han.