Samfund

Iran har sat tre herboende iranere på terrorliste - gå til politiet, siger danske politikere

De iranske myndigheder vil have udleveret tre herboende landsmænd på grund af påstået terrorisme, men danske politikere frabeder sig indblanding.

Bor der terrorister i Ringsted? 

Hvis man spørger på den iranske ambassade i Danmark, er svaret ja.

Tre herboende iranere optræder i en pamflet over efterlyste terrorister fra den iranske ambassade, skriver Jyllands-Posten.

Mistanker skal rettes til dansk politi

De tre navngivne mænd er alle medlemmer af separatistbevægelsen AMSLA. Gruppen optrådte for første gang i danske medier umiddelbart efter et terrorangreb på en militærparade i det sydiranske olie-område Ahvaz.

AMSLA kæmper for løsrivelse og en selvstændig arabisk stat i området og har siden 2005 gennemført adskillige angreb mod både iranske myndigheder og civile.

Iran mener at have fyldestgørende beviser for, at der er en forbindelse til terror hos de herboende iranere og forlanger derfor at få dem udleveret.

Det krav afvises dog blankt af en række udenrigspolitiske ordførere, der slår ring om retsprincipper og politiet som den udøvende myndighed.

- Man har lov til at have nogle mistanker, men dem går man til dansk politi med, siger Søren Espersen fra Dansk Folkeparti.

Det synspunkt understøttes af De Radikales udenrigspolitiske ordfører, Martin Lidegaard.

- Man kan jo ikke bare lave en liste, før man har bevis for, om folk er terrorister. Og hvis de er terrorister, er det politiet, som skal foretage en anholdelse, siger Martin Lidegaard til TV 2.

På den iranske ambassade siger man, at man har fremlagt beviser mod de herboende iranere.

- Vi har fra iransk side gentagne gange fremlagt vores beviser og sendt dem til de danske myndigheder, har Irans ambassadør til Danmark, Morteza Moradian, tidligere sagt til TV 2.

Det er i dag ikke lykkedes at få en kommentar fra den iranske ambassade.

Kræver ambassadør indkaldt til samtale

Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, kræver den iranske ambassadør indkaldt til en samtale.

- Det er muligt, at iranerne opfatter dem som terrorister, men det kan jo være nogle, der efter vores opfattelse kæmper for demokrati, siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Yaqoub Al Tostari er en af de herboende iranere, Iran forlanger udleveret. Han kalder sig politisk aktivist og talsmand for AMSLA. Og Tostari (der af sikkerhedshensyn bruger et dæknavn - hans rigtige navn er redaktionen bekendt, red.) har afvist at være direkte involveret i terrorhandlingen i Ahvaz.

- Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, forklarede Yaqoub Al-Tostari overfor TV 2 for to uger siden, da nyheden om angrebet i Iran bredte sig.

Siden har separatistbevægelsen, der har dansk adresse i Ringsted, flere gange været i søgelyset.

Ifølge DR og Jyllands-Posten var det frygten for et angreb rettet mod den danske filial af AMSLA, der førte til en altomfattende politiaktion fredag den 28. september, da adgangsvejene til og fra Sjælland blev lukket.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ikke villet bekræfte dette trusselsbillede.

Ifølge Jyllands-Posten figurerer der på den udaterede liste også en person, der blev skudt og dræbt i Holland sidste år. Mordet er ikke opklaret. Efterfølgende blev to iranske diplomater udvist fra Holland.

Da angrebet i Ahvaz fandt sted, førte det til diplomatisk turbulens, da den danske ambassadør i Iran sammen med den hollandske og britiske blev indkaldt til møde i det iranske udenrigsministerium, fordi man ifølge dem huser medlemmer af iranske oppositionsgrupper.