16-årig blev filmet under sex - stod frem og konfronterede klassekammerater

Kristine Frost troede, at hun og vennen var alene, da de havde sex, men akten blev optaget og delt med andre mod hendes vilje.

- Jeg kan bare så tydeligt huske, at jeg blev helt svedig i hænderne, og mit hjerte bankede utrolig hurtigt, og det var, som om jeg blev svimmel.

Sådan beskriver den nu 18-årige studerende Kristine Frost sin reaktion, da hun fandt ud af, at der florerede en sexvideo med hende på nettet.

Der gik 23 dage, før Kristine Frost, der dengang gik i 1.g på Handelsgymnasiet i Svendborg, opdagede, at hende og vennens sexakt var blevet optaget og delt på de sociale medier. Det skete en dag, hvor hun sammen med nogle veninder gik forbi nogle drenge fra en 3.g-klasse, hvoraf en af dem ifølge hende sagde: ”Er det ikke hende fra den der pornofilm? Fuck, hvor er hun klam”.

Hun blev helt forvirret, men veninderne havde intet hørt, så hun spurgte en kammerat, hvad drengene snakkede om.

Kammeraten ville til at starte med ikke fortælle noget, men i en pause trak han hende ud og viste hende videoen.

- Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle reagere. Jeg begyndte bare at græde og gik direkte hjem, fortæller Kristine Frost.

Troede, døren var til et kosteskab

Drengen, Kristine Frost havde sex med i videoen, boede sammen med sine forældre og sin lillebror, men de to var alene ovenpå, hvor drengen havde sit værelse.

Danske tal

I Danmark har 10 procent af alle mænd mellem 15 og 25 år sendt eller postet seksuelle billeder eller video af andre. For kvinder i samme aldersgruppe er tallet 4 procent.

17 procent af mænd og 13 procent af kvinder mellem 15 og 25 år har oplevet, at andre har sendt eller postet seksuelle billeder eller videoer af dem.

Der er ikke data på, hvor mange der har oplevet deling uden samtykke.

I alt har 53 procent af de 15 til 30-årige modtaget nøgenbilleder, mens 22 procent i samme aldersgruppe gerne videresender et nøgenbillede af en, de ikke kender.

Kilde: Justitsministeriet

Det troede hun i hvert fald, men det viste sig ikke at være tilfældet. For bag værelsets anden dør, som Kristine Frost troede var døren til et kosteskab, sad vennens lillebror sammen med tre kammerater.

De fire drenge havde filmet hele akten og lagt den på de sociale medier med hendes fulde navn inden for 24 timer efter.

- Jeg havde ikke lyst til at komme i skole, og jeg overvejede, hvilke muligheder jeg havde. Om jeg skulle flytte, skifte gymnasium, og om jeg skulle melde det til politiet, for jeg gik rundt og følte, at det måske bare var noget, jeg skulle finde mig i.

Og netop den følelse fortæller Kuno Sørensen fra Red Barnet, at mange, der har fået delt sexvideoer, sidder med.

- Det opleves utroligt krænkende og som et seksuelt overgreb, fordi man bliver udstillet som et seksuelt objekt, uden man har nogen kontrol over det, der foregår, siger Kuno Sørensen.

Benægt eller meld det

Hendes mor mente dog, at hun havde to muligheder.

- Du har to valg. Enten lader du, som om det ikke er dig, og prøver at overbevise folk om det, eller også går du til politiet og anmelder det og accepterer, at det er dig, og at det er sket for dig.

Moren, Marianne Mogensen, rådede hende i første omgang til at melde det til politiet, da datteren grædende fortalte om det hele. Det var Kristine Frost dog ikke klar til på det tidspunkt.

Hun prøvede derfor den første mulighed og benægtede i omkring fire måneder, at det var hende på videoen.

Isoleret og ensom

- Jeg følte mig virkelig klam og frygtelig og meget ensom, siger Kristine Frost.

Hun begyndte at lukke sig inde på sit værelse og undgik at gå udenfor, fordi hun var overbevist om, at alle både på og uden for gymnasiet kendte til og havde set videoen.

- Jeg følte, at alle gik rundt og gjorde grin med mig.

En følelse, hun kun fik bekræftet, da nogen kastede skrald efter hende i auditoriet til et oplæg.

- Der var mange dage, hvor jeg om morgenen tænkte, "ok, i dag kan jeg godt", og hvor jeg er kommet i skole og alligevel er endt med at tage hjem efter første modul, fortæller Kristine Frost.

Hjælp

Marianne Mogensen oplevede, at hendes datter blev tiltagende ked af at gå i skole, og hun sørgede for konstant at have telefonen tændt og inden for rækkevidde, så datteren hele tiden kunne få fat på hende.

- Det gjorde helt vildt ondt at se hende sådan. Det var frustrerende, og man bliver vred, siger Marianne Mogensen.

Til sidst kunne hun ikke holde ud at se datteren så ulykkelig, og hun opfordrede hende til selv at fortælle sin historie til klassen.

Super stærk og stolt

Den idé gik Kristine Frost rundt med et stykke tid. Hun besluttede sig til sidst for, at det var det, hun ville gøre, og hun endte med at stille sig op foran klassen.

- Jeg havde skrevet to sider med det, jeg gerne ville sige, men jeg var så ked af det, at jeg kun nåede en tredjedel, fortæller Kristine Frost.

Den oplevelse blev et vendepunkt for den unge studerende, der først i dag - næsten to år senere - er begyndt at få det godt igen.

- Det gjorde noget godt for mig. Jeg var super stolt af mig selv og følte mig super stærk, da jeg stod deroppe, også selvom jeg græd helt vildt, siger Kristine Frost.

Hun fik også ros for sit mod af klassekammeraterne, der alle kendte til videoen, men aldrig havde konfronteret hende med den.

Da de i klassen efterfølgende talte om sagen, viste det sige, at en fjer var blevet til fem høns. For blandt rygterne var der historier om, at hun var blevet voldtaget, og at hun selv havde bedt om at blive optaget.

Tag kontrollen

Hos Red Barnet råder de unge, der har været udsat for det samme som Kristine Frost, til netop at stå frem og fortælle om den kriminalitet, de er blevet udsat for, eller gå direkte til dem, der ulovligt har delt materialet og bede dem fjerne det igen.

- Det handler om at have mistet kontrollen, så vi rådgiver dem om, hvordan de kan få noget kontrol tilbage, siger Kuno Sørensen.

Han roser også Kristine Frosts håndtering af sagen.

- Det er meget flot, at hun har overskuddet til at stå frem på den måde. Der giver hun jo netop oplevelsen af, at hun tager kontrollen tilbage over det, der er sket, og kan appellere til, at hun får den støtte og opbakning. At det ikke er hende, der er skurken i denne her sammenhæng, men at det er dem, der har delt det.

Sagen er nu meldt til politiet, og de fire drenge, der optog og delte videoen, har alle tilstået. De skal senere på måneden have en straf ved retten i Svendborg.