Tusindvis af danskere mindedes Kim Larsen med optog og fællessang
Kim Larsen hyldes over hele landet med mindeoptog og musik. Og i København blev det så trangt, at der ikke var plads ved endestationen.
Tusindvis af danskere gik fredag side om side rundt i byer flere steder i landet med fakler og sang.
Folk var mødt op for at mindes og ære Danmarks nationalskjald, Kim Larsen, der gik bort søndag. Men selvom anledningen var trist, så var stemningen god.
Fra medbragte højtalere fik hovedpersonens egen stemme folk til at rocke med, og rundt omkring blev der i hans ånd knappet øl op.
Flere generationer siger farvel til Larsen
I optogene går folk i alle aldre. En af dem er Hans Lærke, der sammen med sin kone har valgt at deltage i optoget i Odense, og som husker Kim Larsen fra sin ungdom.
- Jeg var til min første koncert med dem i starten af 70’erne på det gamle Fyns Forum, og det var fantastisk. Det var næsten lige så stort som det her, siger han.
Men også den yngre generation er mødt op. Sammen med sine veninder deltager Esther Plesner ligeledes i optoget i Odense.
- Jeg synes det er hyggeligt, og man bliver glad af det i stedet for at gå og være trist. For man kan jo godt være glad, selvom han er væk - vi mindes ham på en god måde, siger hun og fortsætter:
- Jeg synes selvfølgelig det er ærgerligt, for han var en god mand for samfundet, men det er dejligt, at han lever videre i alle os.
Tilbage i København var det også det, skuespillerinden Anne Marie Helger, der var aftenens konferencier, lagde vægt på i sin tale til den afdøde kunstner: Selvom Kim Larsen er væk, så vil musikken altid være der.
Se et udsnit af hendes tale i videoen nedenfor.
Og det var da også tydeligt, da mindehøjtidelighederne udover fællessang bød på flere musikalske indslag.
I Odense fik Kim Larsen-kopiband et ’En lille pose støj’ de mange fremmødte til at synge med på flere af sangerens klassikere, mens fællessangen blandt andet blev ført an af Tue West og Rasmus Nøhr i hovedstaden.
Ikke plads til flere
Flere steder var optogene så lange, at det kneb med at komme frem til endedestinationen. I København anslås det, at der var mødt op mod 30.000 mennesker op.
Og på Nytorv og Gammeltorv, hvor optoget sluttede, var der lidt efter klokken 19 så stuvende fuldt, at der ikke var plads til resten af de mange mennesker i optogets hale.
Derfor opfordrede Københavns Politi til, at man ikke nødvendigvis fortsatte, men fordeler sig ad andre veje.
Ifølge Fyns Politi var cirka 10.000 mennesker mødt op klokken 18 i Munke Mose i Odense, hvor mindeoptoget begyndte. I Aarhus har omkring 5000 mennesker været samlet til mindekoncert på Rådhuspladsen, hvorefter optoget fortsatte til Store Torv. Det oplyser Østjyllands Politi på Twitter.
Bump på vejen
Op til aftenens mindehøjtideligheder har de mange mennesker også givet enkelte bump på vejen for de frivillige arrangører. For både i Aarhus og København var der oprindeligt planlagt en afsluttende koncert.
Men fordi interessen viste sig at være så stor, så var politiet nødt til at trække tilladelserne til opstillingen af scener tilbage. Det ville nemlig kræve et stor budget at sørge for sikkerheden omkring koncerterne i de to byer.
Og selvom Jeppe Bjørnberg Hansen, en af arrangørerne bag arrangementet i København, var overvældet af den store interesse, så kunne han også se det positive i, at det blev et optog uden afsluttende koncert.
- Det startede med ingenting, så blev det rigtig stort, og så endte folkemængden med at spænde ben for det. Men jeg er egentlig slet ikke ked af det, siger han.
For den nye løsning er ifølge ham mere i den rette ånd end en stor koncert.
Længere tids sygdom
Kim Larsen har gennem sin mangeårige karriere rørt mange danskere, og siden han første gang figurerede på en plade som solist på 'Værsgo' i 1973 er det blevet til 16 soloplader og utallige koncerter.
Pladen 'Øst For Vesterled' blev det sidste fra den folkekære musikers hånd og markerede sig da også ved i 2017 at få nogle af de bedste anmeldelser længe set for en Kim Larsen-udgivelse.
Samme år begyndte det dog også at gå nedad med helbredet. Først var det ryggen og i slutningen af året fik han konstateret prostatakræft og måtte aflyse forårets koncerter.
På trods af det nåede Kim Larsen at få comeback henover sommeren sammen med Kjukken. Men det varede ikke ved, og søndag den 30. september måtte hans agent, Jørn Jeppesen, oplyse, at musikeren ikke længere var i blandt os.
- På vegne af Larsen-familien skal jeg med stor sorg meddele, at Kim Larsen i morges er sovet stille ind efter længere tids sygdom. Kim Larsen var i sin sidste stund omgivet af sin kone, Liselotte, samt sine seks børn, Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui, lød det i pressemeddelelsen.
Kim Larsens bisættelse vil finde sted i absolut stilhed og helt privat.