Samfund

Tilladelser til mindekoncerter for Kim Larsen inddraget

Manglende sikkerhed har spoleret planerne om mindekoncerter for musikeren flere steder i landet.

Siden Danmarks nationalskjald gik bort søndag, har mange haft et ønske om at hylde den folkekære musiker.

Derfor er der arrangeret flere mindekoncerter og optog rundt om i landet, men det har ikke været uden problemer.

Senest har arrangørerne i København aflyst en planlagt koncert på Rådhuspladsen fredag, fordi tilladelsen blev trukket tilbage.

- Det startede med ingenting, så blev det rigtig stort, og så endte folkemængden med at spænde ben for det. Men jeg er egentlig slet ikke ked af det, siger Jeppe Bjørnberg Hansen, der er en af hovedarrangørerne.

For den nye løsning er ifølge ham mere i den rette ånd end en stor koncert.

Problemer med sikkerheden

Selvom arrangørerne i første omgang havde fået tilladelse, så har interessen været så stor, at politiet vurderede, at det ville give problemer i forhold til sikkerheden. 

- Vi har været til møde på politigården, og de har trukket tilladelsen til at sætte en scene op tilbage - og det har vi fuld forståelse for, siger Jeppe Bjørnberg Hansen.

For at leve op til sikkerhedskravene i forbindelse med opsætning af en scene skulle der samtidig stilles med en million kroner fredag klokken 8.00, hvilket var for presset med den korte frist.

Selve optoget vil stadig blive gennemført som planlagt med start klokken 18 fra Sofiegården i København. Dog vil ruten, i stedet for at slutte med en koncert på Rådhuspladsen, ende på Gammel- og Nytorv, hvor der vil være fællessang ført an af Tue West og Rasmus Nøhr.

Flere byer må aflyse

Samme problem mødte arrangørerne af mindekoncerten i Aarhus, der ligeledes skulle være afholdt fredag 5. oktober.

Også her blev det vurderet, at en koncert potentielt kunne tiltrække så mange mennesker, at det ville kræve en sikkerhedsplan, skrev Aarhus Stiftstidende.

- Det er f..... ærgerligt, men jeg kan jo godt forstå, at sikkerheden skal være i orden, sagde Steffen Petersen fra Aarhus, der blandt andre har stået bag mindekoncerten, onsdag.

De aarhusianske arrangører har dog ligesom de københavnske valgt at holde fast i selve optoget. Og der vil derfor stadig være rig mulighed for at sige et sidste farvel sammen med andre fans.

Nedenfor kan du se, hvor i landet der enten har været eller er planlagt mindehøjtideligheder for Kim Larsen.

Slår rekord

Tanken bag koncerterne var - udover at mindes - at mødes om Kim Larsens musik. Og at dømme efter tallene fra flere streamingtjenester, så har mange fans allerede gjort netop det hjemme i privaten.

Senest kunne Yousee Musik meddele, at hans sange blev lyttet til intet mindre end 500.000 gange søndag.

- Det er rekord, når det gælder en enkelt artist på en enkelt dag, siger Pelle Svindborg, musikredaktør på Yousee Musik, til Ritzau.

Og de mange streaminger er fortsat. Det er især numre som 'Om lidt', 'Jutlandia' og 'Midt om natten', der er strømmet ud i stuerne.

Syg af kræft

Den populære sanger fik konstateret prostatakræft tilbage i slutningen af 2017, og behandlingen svækkede ham så meget, at han i starten af dette år måtte aflyse flere koncerter. Men på trods af den nyligt konstaterede kræft gjorde Kim Larsen comeback henover sommeren.

Den genvundne styrke varede dog ikke ved, og søndag oplyste hans agent, Jørn Jeppesen, på Kim Larsen & Kjukkens Facebook-side, at sangeren var sovet stille ind.

- På vegne af Larsen-familien skal jeg med stor sorg meddele, at Kim Larsen i morges er sovet stille ind efter længere tids sygdom. Kim Larsen var i sin sidste stund omgivet af sin kone, Liselotte, samt sine seks børn, Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui, lød det i pressemeddelelsen.

Kim Larsens bisættelse vil finde sted i absolut stilhed og helt privat.