GO'

Jesper og Piet møder hinanden for første gang: - Han er ligesom mig for ti år siden

Jesper Sørensen har fået tatoveret et ord på sin pegefinger, som han bruger, når han har brug for ro. Ti år i mediemøllen har lært ham at sige fra.

Det er nok de færreste danskere, der ikke ved, hvem de er. 

For snart ti år siden blev den dengang 11-årige Jesper Sørensen landskendt som 'Jesper, drengen i den gamle krop', og nu har en anden 11-årig gjort ham kunsten efter.

Piet, der tog danskerne med storm i udsendelsen 'De sjældne danskere', står på mange måder på præcis det sted, hvor det hele begyndte for Jesper Sørensen.

Begge lider de af en sjælden gensygdom, og begge er de blevet landskendte i en alder af kun 11 år, fortalte de i 'Go' morgen Danmark', hvor de to var sat i stævne for at fortælle deres historier.

For Piets vedkommende er det ikke mere end to måneder siden, han kom på alles læber. 

Før 12. august var han en ret så ukendt dreng i Danmark, men sådan er det ikke længere.

I dag bliver den 11-årige standset på gaden af fremmede mennesker, der gerne vil have taget billeder med ham, og han får breve og tegninger fra andre børn, der synes, at han er sej.

 - Det har været mærkeligt. Jeg var bare en helt almindelig dreng, og så booom, så kender hele Danmark mig, fortæller Piet selv.

Det er et billede, som Jesper Sørensen kan genkende.

Det var også sådan, det hele begyndte for ham, da han blev hovedperson i TV 2-dokumentaren 'Drengen i den gamle krop', der så dagens lys i 2008.

Opmærksomheden nærmest eksploderede, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

 - Jeg husker det som en tid, der var meget ny for mig, og som noget, jeg ikke var vant til, lyder det fra Jesper Sørensen.

Selvom det er ti år siden, bliver han stadig standset på gaden, og der er sågar lavet et nyt program om ham. Og Piet skal forberede sig på, at det også kan ske for ham.

Drengen i den gamle krop - NY

  • Progeria-ramte Jesper Sørensen fra Nordjylland charmerede sig ind i danskernes hjerter i 2008, da TV 2 viste dokumentaren ’Drengen i den gamle krop’.
  • Seerne mødte ham igen i 2011 i programmet ’Jesper i de voksnes rækker’, hvor han blev konfirmeret og fejrede blå mandag, og 2014 i ’Jespers store sommertræf’.
  • Nu er han blevet 20 år og er dermed efterhånden en af Europas ældste progeria-patienter.

Gav et godt råd videre til Piet

Bortset fra en fire år lang pause fra medierne har Jesper Sørensen været i tv og radio og optrådt i aviserne og ugeblade et utal af gange.

Det har lært ham et og andet, lyder det fra den 21-årige unge mand.

Blandt andet er han blevet bedre til at sige fra og til, når det gælder pressen.

Jesper Sørensen har eksempelvis fået tatoveret et "shh" på sin venstre pegefinger, som han kan løfte, hvis det hele bliver for meget.

- Så kan folk gætte sig til resten, siger han med et smil.

Du skal være den, du er, og hvis folk ikke kan lide den måde, du er på, så er det deres problem

Jesper Sørensen

Og den 21-årige har et andet godt råd til 11-årige Piet om, hvordan han skal håndtere rampelyset, hvis det skinner for hårdt.

- Du skal være den, du er, og hvis folk ikke kan lide den måde, du er på, så er det deres problem. Det er ikke noget, du skal tænke over. Hav det godt med dig selv og din familie, og vær dig selv. Hvis der er noget, du ikke kan lide, så skal du ikke gøre det, sagde han henvendt til Piet i 'Go' morgen Danmark'.

Er glad for opmærksomheden

Noget tyder på, at 11-årige Piet allerede praktiserer nogle af de gode råd, som Jesper Sørensen har til ham. 

Piet har ikke en tatovering, men han har en bamse, han meget gerne viser frem. 

Bamsen Bo har fået en nærmest symbolsk betydning, lød det i 'Go' morgen Danmark', hvor en stolt Piet rakte den frem mod kameraerne. 

Du kan se indslaget med Jesper og Piet i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

- Det var en af de ting, som Piet var allermest bekymret ved i forhold til programmet, at folk så, at han havde en bamse. Det, tænkte han, at der ikke var så mange 10-årige, der havde, men det har vist sig, at det er der rigtig mange 10- og 11-årige, der har, lyder det fra Piets mor, Julie Kyndesgaard.

Så også på den front har Piet fået et moralsk rygstød. 

- Bamsen Bo er blevet en endnu bedre ven derhjemme, fortsætter Julie Kyndesgaard.

Piet og Jesper mødte hinanden i 'Go' morgen Danmarks sofa'. Video: Julie Bülow

Mor til Piet: Derfor stod vi frem

For Piets vedkommende lider han af den sjældne sygdom Saul Wilson-syndrom. Et syndrom, man mener, der kun er omkring 13 andre tilfælde af i hele verden.

Det gør, at Piet må leve med sine karakteristiske ansigtstræk, en immundefekt, dårligt syn og tynde knogler.

Julie Kyndesgaard har tidligere fortalt, at motivationen til at fortælle om Piets sygdom var at skabe opmærksomhed omkring det at have sygdom i familien. Det er lykkes, og familien har derfor ikke fortrudt, at de stillede op.

- For os har det været med til at vise, at han er alt muligt andet end sygdommen. Så jeg synes i virkeligheden, at vi er kommet lidt ud af diagnosen ved at være med i programmerne. Så man kan se alt det andet, som Piet også synes er sjovt og dejligt, siger Piets mor.

Sådan ser Jesper Sørensen også på sit eget forløb.

Det er godt, at man kan se, at nogle er anderledes og skiller sig ud. Ligesom mig og min stemme

Jesper Sørensen

Jesper: Vi skal vise smil på trods af sygdom

Selvom det nu er ti år siden, Jesper Sørensen fortalte om sin sygdom progeria for første gang, nyder han stadig opmærksomheden. 

- Det er meget skønt at få af vide af tilfældige mennesker, der stopper en og siger: "Det er virkelig nogle gode udsendelser, du laver", fortæller han.

Rigtig mange har fulgt ham gennem årene med stor interesse, og det er godt, mener Jesper Sørensen.

- For ellers forbliver vi det samme kedelige Danmark. Jeg tror, det er godt, at man kan se, at nogle er anderledes og skiller sig ud. Ligesom mig og min stemme.

- Og så tror jeg bare også på, at danskerne bliver glade og positivt opmærksomme på, at der er nogle folk derude med liv, der er mere besværlige og trælse, men hvor man alligevel er glad og holder humøret højt, siger han.