Samfund

Musikanmelder om Kim Larsen-favorit: Den har fået en ekstra betydning

Favoritten er ofte brugt ved begravelser, derfor mener musikanmelder også, at den nu får ekstra betydning.

- Om lidt bli'r her stille, om lidt er det forbi.

Sådan lyder de første linjer i Kim Larsen-nummeret 'Om lidt'. Og søndag var en æra netop forbi, da den folkekære musiker sov stille ind i en alder af 72.

For han var en favorit blandt danskerne, og ligeledes er nummeret. Over 100.000 af TV 2s brugere har været inde at stemme på deres yndlingssang, og med 15 procent af stemmerne blev det 'Om lidt', der løb med sejren. 

Og det undrer ikke musikanmelder Niels Fez Pedersen.

- Den er brugt ved sørgelige lejligheder, og derfor tror jeg også, at mange griber til den i det øjeblik, han dør, siger han.

Det er det, Kim Larsens musik kan

For selvom det ikke er den bedste af Kim Larsens sange, er det den, der er relevant i øjeblikket, mener musikanmelderen.

- Havde man lavet afstemningen på et andet tidspunkt, var den også blevet højt placeret, men jeg tror, den får en forstærket betydning i dette tilfælde, siger han.

For det er netop det, Kim Larsens musik kan.

- Den beskriver mange af de følelser og ting, vi gennemgår i livet - fra dåb til grav. Han er rigtig god til at sætte ord på følelser, og han skiller sig ud ved at gøre det, så mange mennesker kan forstå det, siger han.

Slår alle rekorder

'Om lidt' er dog kun én blandt mange sange, der er elsket af Kim Larsens fans. Og det har de seneste dage resulteret i flere rekorder på musikstreamingtjenester.

Senest kunne YouSee Musik meddele, at antallet af streamede Kim Larsen-sange er steget med 2200 procent efter hans død - det betyder, at hans sange blev lyttet til intet mindre end 500.000 gange søndag.

- Det er rekord, når det gælder en enkelt artist på en enkelt dag, siger Pelle Svindborg, musikredaktør på YouSee Musik.

Udover afstemningens vinder, 'Om lidt', var det især numre som 'Jutlandia' og 'Midt om natten', som blev afspillet.

Fik konstateret kræft

Den populære sanger fik konstateret prostatakræft tilbage i slutningen af 2017, og behandlingen svækkede ham så meget, at han i starten af dette år måtte aflyse flere koncerter, der skulle være løbet af stablen i foråret. Men på trods af den nyligt konstaterede kræft gjorde Kim Larsen comeback henover sommeren.

Den genvundne styrke varede dog ikke ved, og søndag oplyste hans agent, Jørn Jeppesen, på Kim Larsen & Kjukkens Facebook-side, at sangeren var sovet stille ind.

- På vegne af Larsen-familien skal jeg med stor sorg meddele, at Kim Larsen i morges er sovet stille ind efter længere tids sygdom. Kim Larsen var i sin sidste stund omgivet af sin kone, Liselotte, samt sine seks børn, Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui, lød det i pressemeddelelsen.

Kim Larsens bisættelse vil finde sted i absolut stilhed og helt privat.