Anna Mee sagsøger B.T. og Berlingske for injurier

16x9
Anna Mee meddelte på Københavns Rådhus i oktober 2017, at hun trak sig. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Scanpix Denmark

B.T. og Berlingskes chefredaktører mener ikke, at sagen bliver et problem for de to medier.

- Påstandene mod min person bliver grovere og grovere, som tiden går. I dagens artikler beskylder B.T. mig igen for korruption og bestikkelse.

Sådan skrev den tidligere borgmester for beskæftigelse og integration fra Det Radikale Venstre i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev mandag på sin Facebook-profil. Her oplyste hun videre, at hun nu stævner B.T. og Berlingske for injurier. 

BT bliver nu stævnet for injurier. Påstandene mod min person bliver grovere og grovere, som tiden går. I dagens...

Posted by Anna Mee Allerslev on Monday, October 1, 2018

Stævningen fra den tidligere københavnerborgmester kommer, efter at de to medier har bragt en lang række kritiske artikler om hende. Blandt andet blev sagerne omkring Anna Mee Allerslev i B.T. 30. september kaldt 'vennetjenester og misbrug af sin magtposition'. Ekspertudtalelsen kom fra professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen.

Senest bragte B.T. 1. oktober en artikel om en sms-korrespondance mellem Anna Mee Allerslev og Jan Elving, der er direktør i virksomheden Øens Murerfirma.

I artiklen fokuserer B.T. på, at sms-korrespondancen mellem de to parter ikke er registreret som et politikerspørgsmål, som der ellers står i Københavns Kommunes regler, at henvendelser fra en borgmester skal. Københavns Kommune siger, at der er sket en fejl.

Chefredaktør: - Det er Anna Mees ret

Tom Jensen, chefredaktør på Berlingske, fortæller, at han har noteret, at Anna Mee Allerslevs advokat har henvendt sig. Chefredaktøren har ikke været i direkte kontakt med Anna Mee Allerslev selv, efter hun offentliggjorde, at hun stævner medierne. Han formoder ikke, at sagen betyder, at Berlingske står i problemer.

Det er jo dejligt, at man kan klage, hvis man er utilfreds

Michael Dyrby, chefredaktør på B.T.

- Det er hendes ret som borger, hvis hun mener, at vi har gjort noget forkert, siger Tom Jensen. 

Anna Mee Allerslev er jo stoppet i dansk politik, men I bliver ved med at skrive kritiske artikler om hende. Kan du godt forstå, at hun har fået nok?

- Jeg vil ikke gå ind på det følelsesmæssige i sagen. Jeg kan konstatere faktuelt, at artiklerne omhandler forhold fra den tid, hvor hun var borgmester, lyder det fra chefredaktøren på Berlingske.

Michael Dyrby, chefredaktør på B.T., er efter eget udsagn "rimelig fortrøstningsfuld". 

- Det er jo dejligt, at man kan klage, hvis man er utilfreds, siger chefredaktøren. 

- Det er helt nødvendigt og okay, at vi har skrevet artiklerne. Det, vi har skrevet om hende, er sket i den periode, hvor hun var borgmester. Jeg synes, det er pressens opgave at finde ud af, hvad der er foregået, understreger Michael Dyrby. 

Tom Jensen og Michael Dyrby afventer begge at modtage stævningen.

Tæt forhold til direktør i byggefirma

I en række artikler har B.T. og Berlingske fokuseret på det "tætte forhold" mellem Anna Mee Allerslev og direktøren i Øens Murerfirma, Jan Elving. De har blandt andet bragt en ekspertudtalelse fra professor i forvaltning ved Roskilde Universitet Bent Greve om, at hun bliver inhabil som borgmester, når hun bruger Københavns Kommunes samarbejdspartner i privat regi.

I slutningen af september kunne B.T. afsløre, at Anna Mee Allerslev under sin tid som borgmester boede i en ferielejlighed i Frankrig, mens hendes egen lejlighed i København blev renoveret. 

Ferielejligheden tilhørte ifølge B.T. Jan Elving, som stod for renoveringen af den daværende borgmesters lejlighed. 

Anna Mee Allerslev har ifølge B.T. desuden bedt en kommunal chef om at hjælpe Øens Murerfirma med en byggetilladelse. 

Tre forskellige rapporter

Folketingets Ombudsmand har tre gange modtaget rapporter fra Københavns Kommune. Rapporterne er udarbejdet af advokatfirmaet Horten, som har undersøgt relationen mellem Anna Mee Allerslev og Jan Elving. 

Den første rapport frikendte eksborgmesteren, som havde forklaret, at Jan Elvings murerfirma havde stået for renovering af et badeværelse i Anna Mees lejlighed. 

Kort efter bragte B.T. en historie om, at der i virkeligheden var tale om en totalrenovering af lejligheden. 

Efterfølgende har B.T. frembragt flere oplysninger, der har ført til genåbning af advokatundersøgelsen.

Anna Mee: - B.T. laver fake news

B.T. og Berlingskes dækning har løbende fået Anna Mee Allerslev til tasterne. 

Hun skrev således et opslag på Facebook 23. september med overskriften "B.T.'s fake news må stoppe nu". I opslaget har hun vedhæftet en faktura for leje af lejligheden i Frankrig, og hun understreger, at der ikke er tale om en gave fra Jan Elving. 

BTs fake news må stoppe nu. Nu må det stoppe. BT har kun et mål. At nægte fakta og svine mig til. BT har stillet...

Posted by Anna Mee Allerslev on Sunday, September 23, 2018

1. oktober valgte Anne Mee Allerslev at sagsøge B.T. og Berlingske. I det Facebook-opslag, som hun lagde ud mandag, skriver hun, at stævningen tirsdag 2. oktober vil blive indleveret til Københavns Byret.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Anna Mee Allerslev.

Tidslinje over B.T.s og Berlingskes dækning af Anna Mee-sager
2017
25. oktober
Anna Mee Allerslev trækker sig fra dansk politik
Hun trak sig, efter B.T. afslørede, at den daværende borgmester havde lånt Københavns Rådhus til sit bryllup uden at betale. Anna Mee betalte efterfølgende for lejen. 
2018
24. januar
Anna Mee Allerslev frikendes for inhabilitet
Det skete, efter advokatfirmaet Horten havde foretaget en undersøgelse på vegne af Københavns Kommune.
2. februar
Samarbejde med Øens Murerfirma
Ifølge de to medier havde den kommunale samarbejdspartner Øens Murerfirma totalrenoveret Anna Mees lejlighed. 
2. februar
BT vil have svar
BT kritiserede i et indlæg Anna Mee for ikke at svare ordentligt på de spørgsmål, de mente, havde tårnet sig op.
5. september
B.T. og Berlingske kritiserer Anna Mee for forkerte oplysninger
De to medier skrev, at Anna Mee i sagen om Øens Murerfirma gav forkerte oplysninger til advokatfirmaet Horten, som skulle undersøge sagen.
11. september
Berlingske mistænker i en artikel Anna Mee for bestikkelse
Det skete, efter det var kommet frem, at Anna Mee fik et nedslag på 77.500 kroner af Øens Murerfirma i renoveringen af sin lejlighed. Anna Mee forklarede, at hun havde fået nedslaget på grund af forsinkelser af byggeprojektet.
1. oktober
Anna Mee stævner B.T. og Berlingske for injurier
Det skrev hun mandag i et opslag på Facebook.