Samfund

Vi tegner flere forsikringer mod arbejdsløshed end nogensinde - men er det nødvendigt?

TV 2 har bedt en forbrugerøkonom om at opveje fordele og ulemper ved at tegne en arbejdsløshedsforsikring.

På trods af faldende ledighed tegner flere danskere arbejdsløshedsforsikringer, skriver Politiken.

Således var 273.000 personer omfattet af en ekstra lønforsikring ved siden af den almindelige arbejdsløshedsforsikring ved udgangen af 2017.

Det er en stigning på godt 30 procent i forhold til 2016, viser tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

To årsager

TV 2 har talt med forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsenm, som umiddelbart undrer sig over nyheden.

- Vi har rekordlav arbejdsløshed lige nu. Det betyder, at det er muligt at finde sig et job. Så det undrer mig, at folk alligevel føler sig usikre nok til at tegne en ekstra forsikring, siger hun.

Forbrugerøkonomen ser to mulige årsager til usikkerheden:

- Den ene er, at de almindelige dagpenge ikke er meget værd. Beløbet er så lavt efterhånden, at det hverken dækker hist eller pist, mens man med privatforsikring har en højere sikringsgrad.

- Den anden er, at flere i alle mulige aldre bor alene. Så er man også den eneste, der tjener penge og klarer udgifterne, og dermed bliver man hårdt ramt, hvis man mister sin indkomst.

Finanskrisen har gjort os til tryghedsnarkomaner

Ved nærmere eftertanke er Ann Lehmann Erichsen alligevel ikke så overrasket. For danskerne er tryghedssøgende - især efter finanskrisen, oplever forbrugerøkonomen.

- Vi har fundet en ny måde at leve på. Det betyder blandt andet, at vi helst vil bruge lidt mindre, end vi tjener, og i stedet spare op. Vi er lidt blevet tryghedsnarkomaner, siger hun.

Og trygheden skal man heller ikke kimse af, understreger Ann Lehmann Erichsen. Alle kan nemlig komme ud for situationer, hvor de føler, at deres kompetencer ikke bliver påskønnet på arbejdspladsen, eller der kan dukke andre subjektive overvejelser op, som gør, at man som medarbejder føler sig i fare for at blive fyret.

- Det er menneskeligt og psykologisk, og det tæller også i regnestykket, som jo ikke kun handler om tal og økonomi. Tryghed er mere end bare penge. Det skal man også huske.

Syv gode råd

TV 2 har bedt Ann Lehmann Erichsen se nærmere på, hvorvidt man bør tegne en arbejdsløshedsforsikring – og hvilke overvejelser man bør gøre sig, inden underskriften havner på papiret.

Her kommer hun med syv gode råd:

Er det en god ide?

Det skal man altid overveje. Intet er jo gratis. Er du enlig forsørger, boligejer og så videre? Jeg vil mene, at det specielt er relevant, hvis du er alene.

Det kan også være, at du er husejer og sidder så dyrt i huset, at du ikke kan betale, hvis du mister jobbet.

Hvilket hverv har jeg?

Overvej, om det er svært at få nyt arbejde eller ej.

Det er en individuel vurdering i din jobkategori. Hvis du er læge, sosu-assistent, sygeplejerske eller andet inden for sundhedsvæsenet, er der bedre jobmuligheder, end hvis du eksempelvis er uddannet i oldnordiske sprog, hvor jobbene måske ikke hænger på træerne.

Kan jeg leve af dagpenge?

Det spørgsmål skal du kunne svare på. Kan du dit budget, kan du regne ud, hvor meget eller hvor lidt du har at leve for ved en fyring? Hvor længe er folk i gennemsnit ledige i dit erhverv?

I Danmark har vi en ret stor omflytning på arbejdsmarkedet, hvilket ofte betyder, at hvis du bliver fyret, er der stor chance for, at du hurtigt får job igen.

Tjek eventuelt med din fagforening. Husk, at de fleste finder job inden for tre til fire måneder. Kan du leve i den periode? Kan din opsparing klare det dyk at gå til dagpenge? Det skal du holde op imod omkostningerne ved en forsikring.

Hvad er alternativet?

Du kan også vælge at spare de penge op, som du ville have brugt på forsikringen, så har du også en sikkerhed.

Afvej altid i forhold til omkostningerne ved en forsikring. Kan du eksempelvis have 50.000 kroner i opsparing, som kan hjælpe dig igennem en periode med arbejdsløshed?

Hvor stort er mit forbrug?

Igen er det en individuel vurdering, hvilken livsstil du har, og hvor meget du sidder for om måneden. Hvis du har en lav husleje og lave faste udgifter, er det umiddelbart ikke nødvendigt at tegne en arbejdsløshedsforsikring, medmindre du føler dig mere tryg ved den.

En anden kategori er dem, der sidder i et dyrt hus og ikke vil gå på kompromis med, hvad der går ind på kontoen, hvis eksempelvis partnere mister jobbet. Her kan arbejdsløshedsforsikringen give mening.

Hvordan og hvor lang tid er jeg dækket?

Læs betingelserne grundigt igennem, inden du skriver under på en arbejdsløshedsforsikring. Ellers kan du ende med at få falsk tryghed. Typisk går der en vis periode, inden du kan trække på forsikringen.

Det vil sige, at hvis du skriver under på forsikringen, men bliver fyret dagen efter, så dækker den ikke med det samme. Vær opmærksom på, at lønforsikringen ikke dækker for evigt – mange gælder typisk kun et år. Tjek derfor tidsbegrænsningen.

Hvilken forsikring skal jeg vælge?

Du kan ikke stole mere på den ene forsikring end den anden. I første omgang kan du gå igennem din fagforening og tjekke, om de har et tilbud i skuffen. Flere fagforeninger tilbyder en billig arbejdsløshedsforsikring.

Men i sidste ende gælder det om at lave grundig research, så du får den bedste dækning for pengene. En mindre kendt løsning, hvor du kan sikre din familie, er en realkreditforsikring, som betaler, hvis du bliver fyret.

Den går ikke på lønnen, men på at betale terminen. For nogen fylder terminen meget i økonomien, og hvis den er klaret, kan familien bedre få det til at hænge sammen. Men igen – sammenlign altid, hvad der koster mindst i forhold til dit behov.