Samfund

Stamsteder spillede ikke Kim Larsens sange, når han var der

På Lørups Vinstue og Boogies i Odense har der i årevis været en indforstået aftale om ikke at spille Kim Larsens musik.

- Jeg vil gerne have det samme, som Kim Larsen plejede at bestille.

- Så skal du have en reklameøl, som de ser ud på billederne. Et miks mellem Classic og almindelig fad - med masser af skum. Det bestilte han altid.

Vi er på Lørups Vinstue i hjertet af Odenses gamle bydel. Kim Larsen boede dør om dør med sit stamværtshus, hvor stemningen og cigaretrøgen dagen derpå ligger som en tung dyne.

Et frirum

Folk fra nær og fjern er valfartet til det lille brune værtshus for at mindes den folkekære nationalskjald med de fynske aner.

Nogle kommer med blomster, nogle sidder helt stille og tager stemningen ind, mens andre bestiller Kim Larsens sædvanlige i baren.

Musikken derimod må de kigge langt efter.

- Det her var Kims frirum, hvor han kunne være i fred. Så vi skiftede musik, når Kim trådte ind ad døren. Det var helt klart, at han ikke gad høre sin egen musik, når han var her, siger Lørups-bartender Kristian Hansen, der selv er tydeligt mærket.

- Det er nok en måned siden, jeg sidst så ham her, men jeg troede som mange andre, at han var i studiet. På Lørups gør vi ikke noget nummer ud af Kims dødsfald. Det havde været i hans ånd, at livet skulle gå videre - uden alt for meget postyr.

Blomster, bajere og smøger foran Kim Larsens opgang.

Ingen Kim Larsen på Boogies

Et solidt stenkast fra Lørups Vinstue ligger et andet af Kim Larsens stamsteder – Boogies Dance Café.

Her har man i årevis helt undladt at spille Gasolin' og Kim Larsen, fortæller bestyrer Tommy Andresen til TV 2.

- Han sagde selv, at det var der sgu alligevel ikke nogen, der gad høre. Det var en indforstået aftale, at vi ikke spillede hans musik, når han var her. Og eftersom vi aldrig vidste, hvornår han dryssede forbi, valgte vi helt at droppe hans musik.

Det ændrer sig nu, hvor Larsen har drukket sin sidste pilsner i mørket på Boogies, lover Tommy Andresen.

- Når vi åbner tirsdag aften, spiller vi udelukkende Gasolin' og Kim Larsen den første time. For at ære ham. Mon ikke vi også drysser lidt Kim Larsen ud over resten af natten og den kommende tid. Det kommer til at give sig selv. Alle har jo et forhold til den mand - og hans musik.

- Kan sammenlignes med dronningens død

Det har Tommy Andresen også selv.

- Som alle andre danskere har jeg hørt Kim Larsens musik fra barnsben. De senere år har jeg så fået et andet perspektiv på det efter at have snakket med ham over bardisken. En mere personlig vinkel.

Tommy Andresen har haft mange samtaler med Kim Larsen på et af spillemandens stamsteder i Odense.

- Jeg er rystet over hans død. Det kan bedst sammenlignes med, at vores dronning går bort, lyder det fra Tommy Andresen.

Kim Larsen sov søndag stille ind efter længere tids sygdom. Han blev 72 år.