Nu gemmer Bilka og Føtex deres cigaretter for kunderne

De store forretninger ønsker ikke at friste kunderne unødigt. Initiativet er frivilligt, men butikker vil hellere have lovgivning om cigaretsalg.

Fra i dag er der hængt en ny afskærmning op ved kasserne i alle Bilka-, Salling- og Føtex-butikker landet over.

Afskærmningen skal skjule butikkernes udbud af cigaretter, så kunderne ikke bliver fristet unødigt. Cigaretterne er stadig til at købe, men man skal specifikt bede om dem, før kassemedarbejderen finder dem frem bag forhænget.

Systemet har ejerne i Salling Group afprøvet i Netto-butikkerne i tre måneder, og resultatet er, at det faktisk hjælper til at begrænse salget af cigaretter.

Salget i Netto er faldet med ni procent i løbet af perioden, og det får nu Salling Group til at indføre systemet i alle sine forretninger.

- Det er det rigtige skridt at tage. Vi har en udfordring med folkesundheden herhjemme, og der vil vi altså som en rigtig stor detailkoncern gerne være med. Ikke for at løfte pegefingre, men for at sige, at vi er et lille land, og vi er en rigtig stor spiller. Så hvis vi kan være med til at skubbe lidt i den rigtige retning, så ville det være dejligt, siger Jonas Schrøder, der er ansvarlighedsdirektør i Salling Group.

Bedre med lovgivning

Kræftens Bekæmpelse byder Salling Groups initiativ velkommen, men mener, at det ville være bedre, hvis der blev lovgivet på området, så alle butikker – lige fra giganter som Bilka til den mindste kiosk – skal følge de samme regler.

- Når vi snakker med kioskerne, så kan vi høre, at de ikke kommer til at ændre adfærd, før der kommer en ændret lovgivning, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Den anden store spiller på detailområdet, Coop, er på vej i samme retning som Salling Group. Der er allerede indført et system med skjulte cigaretter i alle Irma-butikker, og Coop forventer, at det på et tidspunkt vil blive udbredt til koncernens øvrige forretninger.

Det skal gælde alle

Hos De Samvirkende Købmænd mener man – ligesom i Kræftens Bekæmpelse – at lovgivning vil være bedre end frivillige ordninger hos de store på markedet.

- Det her må gælde for alle – såvel den mindste kiosk som det største hypermarked i Danmark, og derfor skal vi have lovgivning, siger John Wagner, der er administrerende direktør hos De Samvirkende Købmænd.

Og selvom Salling Group netop har taget et stort frivilligt skridt, er man faktisk enig i, at det bedste ville være, hvis der blev lovgivet på området.

- Det vil jo nok være utopi at tro, at alle gør det her frivilligt, siger ansvarlighedsdirektør Jonas Schrøder.

I flere af vores nabolande eksisterer der allerede lovgivning, der gemmer cigaretterne væk. Men herhjemme har regeringspartierne dog ingen planer om at blande sig og lovgive på området. Det siger Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

- Umiddelbart synes jeg ikke, der er nogen grund til at lovgive om noget, som vi kan se sker helt af sig selv, siger Jane Heitmann.