Samfund

Manager talte med Kim Larsen få dage før sangerens død

Jørn Jeppesen var både ven, impresario og guitarist i Kim Larsens band Kjukken.

Jørn Jeppesen har siden 2001 været manager for Kim Larsen, senere blev han også guitarist i Larsens band Kjukken.

Søndag formiddag var han afsender på den triste besked, at Kim Larsen var død efter længere tids sygdom.

Mandag morgen har Jørn Jeppsen skrevet en rørende afsked på Facebook til sin mangeårige kollega og ven. Han indleder med at beskrive det, der skulle blive deres sidste samtale:

- Forleden ringede du til mig, og med din velkendte, powerfulde stemme indledte du samtalen med: ”Hej Ørno. Det er Larsen fra vanviddet på sygehuset. Jeg har lige sagt til Liselotte, at min impresario sgu da ikke er så dum, at han bruger tre timer på at købe et ur”.

- Jeg mødte dig i 1997 og vi gik på behørig afstand rundt om hinanden i nogle år inden jeg – nærmest overnight – blev din manager i januar 2001. Eller ’impresario’ som du elskede at holde fast i at kalde mig. ’Manager’ var for smart, og du kunne godt lide den italienske reference til ’impresario’.

Herefter beskriver Jørn Jeppesen sit tætte forhold til Larsen:

- Med tillid og respekt i bagagen fik vi et meget effektivt og stærkt samarbejde, som også udviklede sig til et unikt venskab med det bedste af, hvad et sådant kan. Vi blev meget tætte, og det blev en stor styrke.

På vej i studiet igen

3. januar i år blev det kendt for offentligheden, at Kim Larsen havde fået konstateret prostatakræft. De kommende måneder aflyste Larsen og band en række koncerter i Skandinavien, men de danske fans fik lov til at opleve nationalskjalden en sidste gang – blandt andet på årets Smukfest i Skanderborg.

Af Kim Larsen & Kjukkens Facebook-side fremgik det så sent som 26. august i år, at Kim og Kjukken i løbet af efteråret og vinteren skulle i gang med at arbejde på nyt materiale.

Men pludselig kom beskeden søndag, at Kim Larsen var død efter længere tids sygdom. Kun de nærmeste har tilsyneladende vidst, hvilken vej det gik.

Én af dem Jørn Jeppesen, som slutter sin afsked til Kim Larsen således:

- De sidste mange måneder har du kæmpet en urimelig kamp, som jeg var så ked af, at jeg ikke kunne hjælpe dig med. Du kæmpede til det sidste, som kun du kan kæmpe. Det har været imponerende og fortvivlende at følge på én og samme tid. Og jeg ved godt, at du mandede dig op forleden i vores sidste samtale. Men du ville til det sidste være cool og holde stilen. Det var typisk for dig, og det var smukt og rørende.

- Kære Kim, jeg er så ked af, at du ikke ringer til mig mere. Jeg er ked af, at vi aldrig mere skal drikke portvin ved dit køkkenbord, mens vi ordner butikken og verdenssituationen. Og virkelig ked af, at vi ikke skal ud og spille flere koncerter med bandet og alle dine fantastiske sange… Tak for svingturen. Tak fordi du gjorde mig klogere. Tak for sangene. Tak for dig. KH JØRN.

Kim Larsen sov stille ind efter længere tids sygdom. Video: Rikke Museth Janniche