Samfund

Kim Larsen hyldet fra tårnet af Christianshavn til Brøndby Stadion til stamværtshuset i Odense

Kim Larsen var meget privat, og hans bisættelse vil foregå i "absolut stilhed", men danskernes hyldest er højlydt som hans meninger og væremåde.

Danmarks folkekære spillemand Kim Larsen har en helt speciel plads i danskernes hjerte.

Det var tydeligt, mens han var i live, hvor han spillede for fulde huse til festivaller, koncerter og i Tivoli. Og det er tydeligt i døden, hvor han til lyden af sin egen musik bliver mindet overalt i Danmark.

Mens blomster, øl og cigaretter siden nyheden om Kim Larsens død søndag langsomt hober sig op på bardisken på hans stamværtshus Lørups Vinstue i Odense, bragede nogle af hans mest populære sange som 'Flyvere i natten' og 'Susan Himmelblå' ud af højtalerne på Brøndby Stadion i pausen under holdets kamp mod Horsens.

Mindes fra kirketop og i Norge

Også i den københavnske bydel Christianshavn, hvor Kim Larsen boede i mange år, inden han i 1990’erne flyttede til Odense, blev spillemanden søndag hyldet.

Det skete præcis klokken 13.56 fra Vor Frelser Kirke, da klokkenist Lars Sømod satte sig til kirkens klokkespil og spillede 'Om lidt', 'Masser af succes', 'Papirsklip', 'Hva’ gør vi nu, lille du?', 'Jutlandia' og 'Susan Himmelblå'.

Hyldest til Kim Larsen fra Vor Frelsers Kirke. Privatoptagelse: Majken Jørgensen Video: TV 2 Lorry

Kim Larsen er med sin musik og væremåde også nået ud over Danmarks grænser, og søndag bragede 'Susan Himmelblå' ud af højtalerne et helt andet sted 622 kilometer fra Vor Frelser Kirke. Det skete under en fodboldkamp på Åråsen Stadion i Norge før den norske fodboldklub Lillestrøm SK’s kampstart mod Stabæk.

- Hvil i fred, Kim Larsen, skrev fodboldklubben på Twitter.

I Royal Arena i København var det også udlændinge, der under deres besøg i København stod for en helt speciel hyldest af den afdøde nationalskjald, som Kim Larsen ofte blev kaldt.

Det skete, da forsangeren Bono i rockbandet U2 under deres udsolgte koncert læste de første linjer i Kim Larsens sang 'This is my life' højt, mens et billede af Kim Larsen tonede frem på storskærmen.

Et stort billede af Kim Larsen kom til syne med årstallene 1945-2018 da U2 gav koncert i Royal Arena, hvilket blev mødt af stor jubel.

Danskerne mindes Kim Larsen overalt

Kim Larsen var en meget privat mand, og helt i den ånd oplyste hans agent Jørn Jeppesen søndag på familiens vegne, at han vil blive bisat i ”absolut stilhed og helt privat".

Men som Kim Larsen ofte gik sin egne veje, gør danskerne det også i forbindelse med hans død. Således bliver han på Christianshavn mindet ved et graffitibillede lavet af Miki Pau Otkjær, der i løbet af søndagen tonede frem på hegnet, der omkranser Christiania.

Og mandag var det skolebørn, der hyldede Kim Larsen, da de på Christianhavns Torv i København sang 'Jutlandia'.

Kim Larsen har en særlig plads i alles hjerter. Her er det skolebørn, der mindes den afdøde sanger med "Jutlandia." Video: Natali Braagaard

I det hele taget kan man på de sociale medier læse og se, hvad Kim Larsen har betydet for danskerne.

Stearinlys blev søndag aften spontant tændt i folks vinduer, ligesom havet af blomster, lys og – helt i sangerens ånd – antallet af øl foran lejligheden i det indre Odense langsomt vokser.

Her mindes Kim Larsen på Nørrebro – et af de mange eksempler på danskernes spontane hyldest.

Søndag var der en mindehøjtidelighed på Haveje i Gudmindrup – 'Haveje' er titlen på et af numrene på albummet 'Midt om natten'. Sangen er i øvrigt skrevet af Jacob Haugaard.

Fredag er der annonceret fakkeltog fra klokken 18 til 22 fra Sofiegade 1 i København for at minde Kim Larsen. Indtil videre har 2900 tilkendegivet, at de deltager.

Fredag er der optog for Kim Larsen i Odense. Det starter klokken 19.30 på Flakhaven.

Ligeledes fredag er der mindekoncert på Storetorv i Aarhus fra klokken 18.

Kim Larsen sov søndag stille ind efter længere tids sygdom. Han blev 72 år.