Samfund

Løkke mindes Larsen med lune, selvom de har skændtes 'så det bragede’

Kim Larsen sagde i 2006 nej til Ridderkorset, men optrådte alligevel til dronningens 70-års fødselsdag i 2010.

Kim Larsen havde sine meninger. De var faste.

Og de var i hvertfald ikke forankret i en politisk overbevisning til højre for midten af dansk politik.

Slet ikke da Folketinget i 2007 vedtog rygeloven, der forbød rygning på arbejdspladser.

Det fik landets nuværende statsminister at mærke, da han på daværende tidspunkt var landets sundhedsminister under VK-regeringen.

Det fortalte en berørt Lars Løkke Rasmussen (V) foran Marienborg søndag aften – på dagen hvor Kim Larsen sov stille ind.

- Jeg har skændtes med ham, så det bragede, for det faldt i mit lod tilbage i 2007 at være ministeren bag rygeloven. Og den var han godt nok ret meget imod.

Jeg husker specielt en seance på Langelandsfestivalen i 2006-07, hvor vi havde en diskussion af en times varighed

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V)

- Jeg husker specielt en seance på Langelandsfestivalen i 2006-07, hvor vi havde en diskussion af en times varighed, for det så vi godt nok ikke ens på, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han mindes, at han inviterede Kim Larsen til en debat mellem ham og Arne Rolighed fra Kræftens Bekæmpelse, hvortil Kim Larsen mødte op med sin guitar, en nyskrevet sang og sin skarpe mening om loven.

Sendte smøger og øl til Løkke

Men Kim Larsen tabte ’opgøret’ med Lars Løkke Rasmussen og rygeloven. For den blev vedtaget.

Her er Kim Larsen og Lars Løkke Rasmussen (V) fanget i en samtale under et borgermøde i Øksnehallen om rygning i det offentlige rum i 2005.

Men at tabe er en ting. At opgive kampen og sin holdning er en anden. Og det gjorde Kim Larsen ikke:

- Jeg sad ovre på Sortebrødre Torv i Odense et par år efter, hvor jeg havde været ude og løbe en tur og havde bestilt en danskvand. Og så kom tjeneren ud med en bakke med en fadøl, et askebæger og to smøger istedet.

Jeg gik så ind for at tjekke, hvad der stak under, og der sad Kim og grinede over hele hovedet

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V)

- Jeg gik så ind for at tjekke, hvad der stak under, og der sad Kim og grinede over hele hovedet, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at han ikke havde noget imod, at en mand med Kim Larsens folkelige opbakning direkte kritiserede hans politik.

- Vi så jo ikke ens på alt, men det rokker intet ved, at han kunne sin metier. Og han kunne med ret simple ord lave lyrik på meget højt plan.

Derfor er det første ord, der falder Lars Løkke Rasmussen ind, også meget simpelt:

- Jeg vil nok sige ’tak’. Han har jo været der med os og for os i generationer. Jeg kan ikke huske en tid fra før Kim Larsen. Han har været der altid – ved vores barnedåb, konfirmationer, translokationer og bryllupper. Og begravelser. For han har sat ord på det hele, sagde Lars Løkke Rasmussen, inden han måtte tage en dyb indånding og fortsætte:

- Og det har ramt os alle sammen lige ned i hjertekulen.

Sang et nummer til konens fødselsdag

Også Lars Løkke Rasmussens politiske modstander, Socialdemokratiets politiske leder, Mette Frederiksen, sørger over Kim Larsens død. På sin Facebook-profil skriver hun, at han for hende var en af de største. En ægte dansk nationalskjald.

- Kære Kim Larsen. Jeg håber, du fik set, det du ville. Hørt din melodi. Takket være dig, har de fleste af os danskere i hvert fald fået en helt særlig melodi, skrev hun med henvisning til klassikeren ’Om lidt’.

Han har givet os Rabalderstræde, Midt om Natten, Papirsklip, Susan Himmelblå og så uendeligt mange flere. Nu er han...

Posted by Mette Frederiksen on Sunday, September 30, 2018

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, skriver på Twitter:

- Et musikkapitel er slut... Tak for alt det du gav os, lyder det blandt andet. 

Også EU's konkurrencekommissær, og tidligere leder for Radikale Venstre, Margrethe Vestager stemmer i og siger 'tak for flabetheden og kærligheden'.

Selvom spillemandens bagkatalog af sange er stort, så har Lars Løkke Rasmussen en favorit:

- Jeg elsker jo ’Kvinde min’, som jeg jo også selv lidt i desperation har tyet til at synge til min kone, da hun fyldte 40 år, for det jo den flotteste kærlighedssang, der er skrevet på dansk.

Alene som solist har Kim Larsen solgt over tre millioner plader, og tæller man tiden i Gasolin' med, kan han noteres for over fem millioner salg. Kim Larsen sagde i 2006 nej til Ridderkorset, men valgte at møde op til dronningens 70-års fødselsdag. Video: Kasper B. Andreasen

Kim Larsen sov stille ind søndag morgen omgivet sine nærmeste – sin kone Liselotte, samt sine seks børn, Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer og Lui.

Familien har oplyst, at man ikke ønsker en offentlig bisættelse, og at deres sidste farvel skal ske i private omgivelser.

Alene som solist har Kim Larsen solgt over tre millioner plader, og tæller man tiden i Gasolin' med, kan han noteres for over fem millioner salg.

Kim Larsen sagde i 2006 nej til Ridderkorset, men valgte at møde op til dronningens 70 års fødselsdag i 2010.

Afstemning

Hvilket nummer fra Kim Larsen er din favorit?