Samfund

Derfor var Kim Larsen en helt særlig sangskriver

Kim Larsen lavede flere uforglemmelige numre end nogen anden dansk musiker. Stem på din favorit nederst i artiklen.

Danmarks frække hankat, Danmarks nationalskjald. Danmarks Kim Larsen er død.

72 år gammel sov han efter længere tids sygdom ind søndag morgen med sin familie omkring sig.

Foruden sine seks børn og en kone efterlader Kim Larsen sig et bagkatalog af sange, som mange danskere kan synge med på og har følelser for:

'Papirsklip', 'Midt om natten', 'Fru Sauterne', 'Tarzan Mama Mia', 'Susan Himmelblå', 'Papirsklip', 'This is my life'.

For bare at nævne nogle få.

Kim Larsen har sat sit aftryk på den danske musikscene, som de færreste har gjort. B.S. Ingemann gjorde det med sine salmer; de har overskredet den tid, som de er blevet til i. Og det samme vil flere af Kim Larsens sange gøre, siger forfatter og mangeårig musikanmelder Klaus Lyngaard:

- 10-12 af de sange, han havde fingrene i, og der er nok også nogle stykker fra Gasolin'-årene, de vil helt givetvis blive stående og blive sunget om 100 eller 200 år, siger han.

Gjorde selv tunge emner spiselige

Og det var netop Kim Larsens evne til at lege med musikken og en sproglig præcision, så selv de tungeste emner blev forståelige og rørende, der gjorde ham folkelig.

Essensen af Kim Larsen er, at han var en gudsbenådet sangskriver. Han kunne gøre det enkelt uden at trække det ned

Klaus Lynggaard, forfatter og musikanmelder.

- Essensen af Kim Larsen er, at han var en gudsbenådet sangskriver. Han kunne gøre det enkelt uden at trække det ned. Kim Larsen brugte dansk som et ’rocksprog’, men under det lå den der troubadour og visesanger, der både kendte salmebogen, højskolesangbogen, vise-traditionen og revyerne, der ellers har levet i skyggen af popmusikken, siger Klaus Lynggaard og fortsætter:

- Han fornyede ikke bare dansk musik. Han videreførte også nogle af de ædleste traditioner.

Samme holdning har Henrik Queitsch, der i mange år har været musikanmelder og kulturredaktør på Ekstra Bladet:

- Han og Gasolin' opfandt deres egen særegne rockmusik i 70’erne, hvor han trak tråde til visetraditionerne. Og så lavede han samtidig det bedst sælgende danske album nogensinde (Midt om Natten). Jeg tror ikke, vi nogensinde kommer til at støde på en, der har så stor gennemslagskraft, som Kim Larsen, siger han.

Det lykkedes ham at ramme en tone og et sprog, der gik rent ind hos alle danskere.

Jan Eriksen, musikanmelder hos Gaffa.

Holdningen går igen hos musikanmelder hos Gaffa, Jan Eriksen:

- Det lykkedes ham at ramme en tone og et sprog, der gik rent ind hos alle danskere. Han var meget poetisk, men med et hverdagsnærvær i øjenhøjde med den almindelige dansker.

decms://42791184c778e00221426f5e3a51107e59c26847

Mange favoritter

For Henrik Queitsch blev en koncert i Tivolis Koncertsal i 1975 en ’livsændrende oplevelse’.

- Jeg var 12 år gammel, men det satte sig, og derfor har jeg et eller andet med de gamle Gasolin'-plader. Og så er ’Værsgo’-pladen i mine øjne en af de bedste plader, der nogensinde er lavet.

En plade, som også Klaus Lynggaard fremhæver som en af de mest ligetil plader, som både børn og voksne kan synge med på.

Men Klaus Lynggaard fremhæver også Larsens, og særligt Gasolin's, evne til at komme omkring ’spritterne på Kofoed Skole’ og ’kvinden, der var blevet svigtet af sin mand’ – en direkte reference til nummeret ’Langebro’.

- Gasolin' og Kim Larsen besang nogle af tilværelsens absurditeter. De var sjove, men de kunne samtidig lave gribende ballader som ’Efter endnu en dag’, ’Kvinde Min’ eller ’Masser af succes’. Sange, hvor man kunne mærke, at bag festen, var der også nogle overvejelser omkring det at leve.

Men Klaus Lynggarads favorit skal findes på solopladen ’Forklædt som voksen’, hvor man finder nummeret ’Hjerterdame’.

- Han synger: ’Vi sætter fodspor begge to. På Dronning Louises Bro. Imellem tusinde andre’. Det er for mig indbegrebet af Kim Larsen. Det kosmiske, men samtidig med en intimitet. Han kan synge en kærlighedssang til sin ’Hjerterdame’, men vi er samtidig en del af stort fællesskab.

Det er en af hans smukkeste sange nogensinde, uden at det er en institutionaliseret klassiker.

Klaus Lynggaard, forfatter og anmelder.

- Det er en af hans smukkeste sange nogensinde, uden at det er en institutionaliseret klassiker, siger Klaus Lynggaard.

Gaffa-anmelderen Jan Eriksen vil søndag aften mindes Kim Larsen på en anden måde. Han vil nemlig høre en af sønnen Sylvesters sange:

- Jeg vil høre ’Den evige Stad’, der er sønnens hyldest til sin far og trækker referencer til Rom, der var en af Kim Larsens favoritbyer.

Selv den tiårige kender Kim Larsen

Sikkert og vist er det, at Kim Larsens eftermæle bliver, at han aldrig var prætentiøs. Han var folkelig uden at være leflende, lyder det samstemmende fra Henrik Queitsch og Klaus Lynggaard.

- Det er svært at forestille sig nogen anden dansk musiker, der har haft større og bredere betydning for dansk musik, end Kim Larsen har. Alle i Danmark ved jo, hvem Kim Larsen er. Hvis du spørger en tiårig knægt på gaden, ved han, hvem det er.

Og så efterlader han det, at man skal gøre, hvad der passer en

Henrik Queitsch, kulturredaktør Ekstra Bladet.

- Og så efterlader han det, at man skal gøre, hvad der passer en, siger Henrik Queitsch,

Alene som solist har Kim Larsen solgt over tre millioner plader, og tæller man tiden i Gasolin' med, kan han noteres for over fem millioner salg.

I slutningen af juli i år måtte Kim Larsen & Kjukken aflyse deres koncerter i Norge.

Aflysningen skyldtes, at den 72-årige Kim Larsen havde været igennem et længere kræftforløb henover vinteren og ikke havde kræfter til de mange spilledage.

Afstemning

Hvilket nummer fra Kim Larsen er din favorit?