De er velfærdsstatens usynlige hær, men koster årligt samfundet 800 millioner kroner

Der er behov for en samlet national strategi for pårørende, der passer en syg fra deres familie, mener Ældre Sagen, som bakkes op af Dansk Erhverv.

Hvert år koster det samfundet mere end 800 millioner kroner, at pårørende til et sygt familiemedlem helt eller delvist må melde fra til opgaverne på deres eget arbejde.

Det viser en ny rapport med titlen 'Pårørende på arbejdsmarkedet', som KMD Analyse har udarbejdet i samarbejde med blandt andet Ældre Sagen.

Mere end hver femte erhvervsaktive dansker må nemlig dagligt prioritere mellem at passe sit arbejde og være en aktiv pårørende, der hjælper deres mor, far, ægtefælle eller barn.

Arbejdsgiverne ender i forvejen nemt som gidsler i situationen, fordi det er dem, der i sidste ende kommer til at betale

Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv.

Koster samfundet 872 millioner kroner

Rapporten viser, at de pårørendes fysiske og psykiske helbred påvirkes negativt af deres pårørendeopgaver.

Og de store samfundsudgifter skyldes først og fremmest et øget sygefravær fra arbejdspladsen.

De pårørende er blandt andet nødt til at melde sig syge for at kunne tage med til lægebesøg eller på hospitalet sammen med familiemedlemmet, hvilket samlet set koster arbejdsgiverne 314 milioner kroner om året.

Derudover kan den enkelte pårørende selv blive slidt ned på både krop og psyke som konsekvens af pasningsopgaverne. Dette sygefravær koster årligt samfundet 558 millioner kroner.

Afstemning

Velfærdsstatens usynlige hær

Ældre Sagen mener derfor, at der er brug for langt mere hjælp til de pårørende fra samfundets side.

- Pårørende er velfærdstatens usynlig hær, der laver en kæmpemæssig opgave, siger Bjarne Hastrup, der er direktør i Ældre Sagen, til TV 2.

Han fremhæver, at mange pårørende ikke synes, at velfærdsstaten løser sine opgaver tilstrækkeligt over for de syge og svage. På det seneste er der blevet skåret seks millioner hjemmehjælpstimer væk, og derfor går de pårørende ifølge Bjarne Hastrup selv ind og yder en ganske omfattende hjælp for at støtte.

- Det får konsekvenser for ens arbejde, når man må tage fri eller bruge ferier på at hjælpe, og det slider i sidste ende én ned, mener han.

Ældre Sagen foreslår derfor, at der udarbejdes og igangsættes en samlet national strategi for pårørende.

- Alle kommuner bør have en 'pårørende-vejleder', der kan spotte de personer, der er ved at knække. Disse pårørende skal vejledes i kommunens muligheder for hjælp og tilbydes at komme i netværk med ligesindede, siger Bjarne Hastrup.

Udfordringer med demens

Konsulent Lone Birkedal har på egen krop mærket de udfordringer, man som erhvervsaktiv kan opleve, når et nært familiemedlem bliver alvorlig syg.

Hendes mand, Hans Birkedal, har haft en demenssygdom i 20 år, men han fik først diagnosen i 2008 efter flere års udredning og kom i 2017 på plejehjem.

- Min mand mistede langsomt sine fysiske færdigheder og kunne eksempelvis ikke betjene et nødopkald derhjemme. Derfor havde vi en udfordring, for hvad pokker gør man, hvis dagcentret lukker klokken 15, men man som erhvervsaktiv tidligst kan være hjemme klokken 17, siger Lone Birkedal til TV 2 og uddyber:

- Min mand har i nogle situationer kunne sammenlignes med et barn i en børnehave - og i et sådan tilfælde ville man jo aldrig sige, at et barn måtte passe sig selv i to timer.

Årligt koster det samfundet mere end 800 millioner kroner, at pårørende til et sygt familiemedlem helt eller delvist må melde fra til opgaverne på sit eget arbejde. Video: Hans-Henrik Busk Stie

Hun forklarer, at hendes arbejdsgiver Roskilde Kommune har været meget fleksible i forhold til hendes arbejdstider, og derfor har hun følt sig priviligeret. Men det har været krævende hele tiden at skulle organisere sit arbejdsliv efter en syg ægtefælle.

- Der har været mange undersøgelser, lægebesøg og så videre, hvor det altid har været mig, der skulle med, siger Lone Birkedal.

Arbejdsgivere ender som gidsler

Arbejdsmarkedschef fra Dansk Erhverv, Peter Halkjær, mener ligesom Ældre Sagen, at pårørendes sygefravær er et kæmpe problem for samfundet - og dansk erhvervsliv i særdeleshed.

- Sygefravær er en meget stor omkostning for de danske virksomheder, så jo mindre sygefravær, desto bedre. Tallene gør indtryk, og vi tænker, at man med fordel kan gå i løsnings-mode og se, hvad der kan gøres for at nedbringe denne problemstilling. For det er ikke ok, at dette skal fylde så meget, siger Peter Halkjær til TV 2.

Chefen for Dansk Erhverv ønsker først og fremmest mere fleksibilitet i den offentlige sektor i forhold til de mange pårørende, der tager sig af deres svage og syge.

- Det er ikke i orden, at man bruger eget sygefravær som forklaring på, at man reelt påtager sig andre opgaver. Arbejdsgiverne ender i forvejen nemt som gidsler i situationen, fordi det er dem, der i sidste ende kommer til at betale, siger Peter Halkjær.