Samfund

Dødeligt syg patient føler sig presset til at overveje selvmord

I Danmark kan man straffes med op til tre års fængsel, hvis man hjælper andre til selvmord

Onsdag blev lægerne Svend Lings og Frits Schjøtt fundet skyldige i medvirken til selvmord.

De fik henholdvis 40 og 14 dages betinget fængsel.

Siden dommen har der endnu engang rejst sig en debat for og imod aktiv dødshjælp, men debatten fører også et pres med sig. Det kan nemlig få syge til at føle, at de skal gøre en ende på deres liv – selvom de er glade for det.

Det fortæller 45-årige Irene Skinstad Jacobsen, der lider af den aggressive og uhelbredelige sygdom ALS, der gradvis lammer alle muskler i kroppen og til sidst ender med døden.

 - Det er både læger, sygeplejerske og private mennesker, der synes, at det er i orden at spørge, hvorfor jeg gider at kæmpe.

- Jeg synes, at jeg har et okay liv. Jeg vil gerne opleve en masse ting. Det er kun mig, der kan mærke, om det er værd at leve. Og det, synes jeg, det er, siger Irene Skinstad Jacobsen, der ikke tænker så meget på sin sygdom til dagligt og kun fokuserer på de gode ting.

Lægeforening ærgrer sig

Siden 2009 har Irene Skinstad Jacobsen kun kunnet overleve via sin respirator.

Irene Skinstad Jacobsen er glad for sit liv. Hun er afhængig af en respirator og sin kørestol.

Hun har i dag en smule førlighed i hovedet, hvilket gør hende i stand til at gå på internettet og styre den stol, som hun sidder i. Men hun er alligevel afhængig af hjælp 24 timer i døgnet.

Hun ønsker ikke at hænge konkrete læger eller personale ud, men hun oplever fra tid til anden, at sundhedspersonale tilbyder hende at slukke for hendes respirator.

Derfor mener hun, at det er på tide, at man i befolkningen vælger at fokusere på de personer, der gerne vil leve:

De er her for at gøre mit liv nemmere, ikke sværere.

Irene Skinstad Jacobsen, ALS-patient

- Jeg synes, at det er frygteligt. De er her for at gøre mit liv nemmere, ikke sværere.

- Jeg føler mig somme tider til besvær, men det skal ikke gøre, at jeg giver op. Så er der noget galt nogle andre steder, siger hun.

Det gør mig rigtigt ked af det. Især personalet i sundhedsvæsenet skal være meget opmærksomme på, at vi er der for at gøre patienterne trygget

Irene Skinstan Jacobsen, formand Etisk Udvalg, Lægeforeningen.

Hos Lægeforeningen er man bekymret over, at Irene Skinstad Jacobsen føler sig presset:

- Det gør mig rigtigt ked af det. Især personalet i sundhedsvæsenet skal være meget opmærksomme på, at vi er der for at gøre patienterne trygge. Og for at kunne lytte til dem. Og yde vores alleryderste for, at patienten har det bedst muligt, siger Lise Møller, der er formand for Etisk Udvalg under Lægeforeningen.

Vil selv bestemme

Den pensionerede speciallæge Frits Schjøtt fik 14 dages betinget fængsel, mens Svend Lings, der i årevis har været talsmand for aktiv dødshjælp, fik fire ugers betinget fængsel. Anklagerne mod de to læger er de første af slagsen i dansk retshistorie.

Svend Lings forsvarer havde krævet, at han blev frifundet. Anklageren havde krævet op til et års fængsel til Svend Lings  og fire måneder til Frits Schjøtt.

Og selvom denne uges dom igen har skabt debat for og imod, vil Irene Skinstad Jacobsen selv have lov at bestemme:

- Jeg kunne have en mistanke om, at de spørger mig, fordi der er så meget debat om aktiv dødshjælp.

- Der er nogen, der ønsker det. Men der er også andre, der ikke ønsker det. Som mig for eksempel.

For Irene Skinstad Jacobsen er livet blandt andet værd at leve, fordi hun elsker film. Derfor har hun en stor DVD-samling og et fjernsyn på 85 tommer. Og så holder hun fortsat kontakt med venner og familie, hvilket betyder meget for hende.

I lande som Holland, Belgien og Schweiz er aktiv dødshjælp lovligt. Men i Danmark kan det straffes med op til tre års fængsel, hvis man hjælper andre med at begå selvmord.

Irene Skinstad Jacobsen har fortalt sin historie via TV 2 NYHEDERNES nye format ’Danske Stemmer’. Her giver vi danskerne mulighed for at fortælle om en sag eller en udfordring, som andre bør høre om. Vi kan kontaktes på 1234@tv2.dk.