Samfund

Sådan sletter restauranter deres sure smileys

Det er let at få slettet tidligere kontrolrapporter, og derfor er mange glade smileys hos Domino's Pizza ikke i trit med virkeligheden.

Den karakteristiske smiley med mundvigene pegende lodret opad fortæller ikke nødvendigvis hele sandheden om forholdene på de danske restauranter.

For det er nemlig muligt for de danske spisesteder at ryste deres sure smileys af sig.

Det eneste, det kræver, er, at restauranten skifter sit CVR-nummer.

Fakta om smileys

  • Når restauranter skifter ejer, får de et nyt anmeldt kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen. Tidligere kontrolrapporter og smileys bortfalder.
  • Restauranter kan få videreføre tidligere ejers smileys og kontrolrapporter, hvis de har den tidligere ejers underskrift.

Kilde: Bekendtgørelse om fødevarekontrol og offentliggørelse af kontrolresultater, §2 stk. 5

Fødevarestyrelsen tolker nemlig et nyt CVR-nummer som et ejerskifte, og så forsvinder samtlige tidligere smileys og rapporter fra Fødevarestyrelsens tidligere besøg.

Et eksempel på det er Domino's i Viborg. Kigger du på www.findsmiley.dk, hvor man kan se restauranters seneste fire smileys og kontrolrapporter, ligner det, at Domino's Viborg kun har haft et besøg, hvor de i forgårs fik en glad smiley. Som hvis restauranten var helt ny.

Hvad man ikke kan se, er, at Domino's Viborg så sent som i slutningen af juli fik en sur smiley og en bøde.

Men fordi restauranten nu har fået et nyt CVR-nummer, skal den tilbydes et nyt aftalt besøg fra Fødevarestyrelsen, og alle tidligere smileys og kontrolrapporter bliver slettet.

Nyt cvr-nummer, ny smiley

Da Fødevarestyrelsen i slutningen af juli besøgte Domino's i Viborg fik restauranten en bøde på 5000 kroner og måtte lukke resten af dagen. En medarbejder var dårlig. Af den nu forsvundne rapport, som TV 2 har gemt, fremgår det:

- Ansvarlig for virksomheden oplyste straks ved Fødevarestyrelsen ankomst, at han var syg, og at han havde kastet op 2-3 gange i dag – han mente, det var på grund af varmen. Han fremstod tydelig træt og afkræftet.

Domino's skriver i et skriftligt svar til TV 2, at CVR-skiftet efter den sure smiley i Viborg skyldes:

- En forenkling af koncernstruktur så alle vores butikker i Jylland organiseres under samme selskab og dermed har samme butiksstruktur som på Sjælland og Fyn.

Desuden tilføjer Domino's, at de ved andre CVR-skifte i Jylland også har fået slettet udelukkende glade smileys.

Visker tavlen ren

Selvom CVR-nummeret nu er nyt, så er adressen og det reelle ejerforhold i virksomheden det samme som før. I virksomhedsregistret står der, at Domino's Viborg fusionerer med Domino’s RAV ApS, som også har Domino's restauranter i Randers og Aarhus. Kæden af selskaberne peger alle tilbage mod hovedsædet i Roskilde og den svenske medejer Gustave Charles Eric Geisendorf.

Michael Rosenmark, der er leder Fødevarestyrelsens rejsehold, vil ikke kommentere på det konkrete eksempel fra Domino’s, men siger, at de kender til problematikken.

Fødevarestyrelsens rejsehold kalder det for ”et muligt fiktivt ejerskifte”, når det ligner, at en virksomhed laver et ejerskifte for at få slettet sure smileys.

Men selvom Fødevarestyrelsen har en mistanke om, at et ejerskifte kun er på papiret, så skal de alligevel lave et kontrolbesøg, som var restauranten ny og ejerskiftet reelt:

- Det, vi gør, hvis det er de samme mennesker, der står derude, og det kunne være fiktivt, så vælger vi at kaste nogle ekstra besøg ind. Det er det, vi kan gøre, inden for de regler, vi har, siger Michael Rosenmark til TV 2.

Men Fødevarestyrelsen må ikke på forhånd vurdere, om ejerskiftet er fiktivt eller ej. Heller ikke selvom ejerskiftet er led i ”en forenkling af koncernstruktur".

- Vi kan jo ikke beslutte eller som dommer sige, det er fiktivt. Der kan være en reel grund, og det gør vi os ikke til dommer over, siger Michael Rosenmark.

I praksis betyder det, at en restaurant, som fik en sur smiley for en måned siden, i dag kan have en glad smiley – og den sure smiley være slettet.

Restauranter kan have kaffen klar

Ved et ejerskifte får restauranten et nyt, anmeldt besøg. Restauranten med det nye CVR-nummer ved altså, hvornår Fødevarestyrelsen kommer forbi, siger Michael Rosenmark:

- Det er politisk besluttet, og det er juraen bag. De får et anmeldt besøg, hvor de kan stå klar med kaffen.

Så udover at restaurantens tidligere kontrolrapporter og smileys forsvinder for altid, så betyder det samtidig, at restauranten ved, præcis hvornår Fødevarestyrelsen kommer forbi til næste tjek.

Lektor i fødevarevidenskab på Københavns Professionshøjskole Michael René påpeger, at det i sidste ende går ud over forbrugeren.

- Når du går ind i butikken, skal du gerne kunne aflæse, om det her er et sted, man tør handle. Er det her et sted, som håndterer tingene korrekt? Nu ser de bare den nye rapport på det nye CVR-nummer med den ene glade smiley. Så misser man ligesom historien, siger Michael René til TV 2.

Fiktive ejerskifte frustrerer

Michael Rosenmark erkender, at når Fødevarestyrelsen fornemmer, at ejerskiftet er fiktivt, så føles det første, aftalte kontrolbesøg som tidsspilde.

Det lyder lidt bureaukratisk det her. Hvis man med det blotte øje kan se, der ikke er andet end CVR-nummeret, der er ændret her?

- Det er ikke mig, der kan lave reglerne om, og jeg kan heller ikke vurdere, om det er juridisk muligt. Men både som forbruger og blandt mine folk frustrerer det, at det er muligt at ryste en sur smiley af sig med et fiktivt ejerskifte, lyder svaret fra Michael Rosenmark.