Samfund

Obama i Kolding: Alle lande kan have brug for et chok - vores var måske for stort

Den tidligere amerikanske præsident mener, han er nødt til at råbe vagt i gevær, når den nuværende præsident er så ekstrem i sin fremgangsmåde.

- People can't miss you, if you're always there.

Der var både knastørre, sarkastiske bemærkninger, alfaderlige råd og konkrete politiske betragtninger på tapetet, da USA's 44. præsident, Barack Obama, fredag formiddag besøgte Syddansk Universitets campus i Kolding for at tale iværksætteri og future leadership.

Rammen var sat af Foreningen Business Kolding, men det viste sig, at der var så meget andet, der lå den tidligere præsident på sinde. Blandt andet følte han stærkt for at tale om rammerne for nutidens ungdom - og så var der lige ham Trump, USA's nuværende præsident, som er så svær at komme udenom.

- Det er godt for ethvert land at skifte leder i ny og næ. Lande har brug for forandring. De har brug for et chok. Måske har vi fået lidt for meget forandring og et for stort chok i USA, lød budskabet fra scenen, for hvilket den tidligere præsident høstede et af formiddagens største bifald blandt de mere end 600 fremmødte, som både talte ministre, parti- og erhvervsledere og studerende fra SDU.

Således virkede der i Kolding ikke til at være samme forargelse over Barack Obamas holdning til den nuværende politiske administration, som ekspræsidenten oplevede i USA tidligere på måneden, da han under en tale til de studerende på Illinois Universitetet i Urbana-Champaign rettede hård kritik af Donald Trump og det republikanske parti.

Dengang beskyldte han blandt andet Trump og republikanerne for at undergrave globale alliancer og i stedet tækkes Rusland og præsident Vladimir Putin, ligesom Obama mente, der var brug for at komme "noget sund fornuft" ind i den hjemlige politiske debat.

Bekymret ekspræsident

De udtalelser stod han ved i Kolding fredag.

- Jeg havde ikke forventet at tale så direkte om vores politiske tendenser derhjemme, som jeg har gjort den seneste halvanden måned. 

- Jeg ønsker ikke at anfægte konkret politisk indhold, for vi har alle - på tværs af partiskel - vores måde at føre politik på. Det er i stedet, når man begynder at se, at vores politik bliver drevet fuldstændig uden grobund i fakta, når man ser debatter drevet udelukkende på baggrund af racemæssige eller nationalistiske impulser, når man begynder at se institutioner og regler erodere, som ellers plejede at sikre et fair politisk spil... Når du begynder at se de tendenser, så er man forbi den slags politik, der vil bevare vores bedste traditioner, og i stedet er man på vej i retning mod vores værste traditioner, sagde Barack Obama.

Det var ifølge den tidligere præsident ikke af lyst, men af nød at han åbnede munden i Illinios.

- Jeg er bekymret for både internationale og amerikanske politiske tendenser i sådan en grad, at jeg følte, jeg måtte byde ind med den måde, jeg ser tingene på, lød det fra scenen i Kolding.

Opsang til europæiske lande

Som parallel til det, der foregår i USA i øjeblikket, pegede Barack Obama på det dybt splittede Europa, som skulle samle stumperne sammen efter to store verdenskrige i midten af det 20. århundrede. 

- I hele min levetid har man haft fred i Europa, fordi man har været samlet om et fælles projekt til gavn for alle medlemslande. Hvis I ikke passer på, kan I tabe det på gulvet.

Efter en time var det hele slut. Til stående klapsalver vinkede en storsmilende Obama farvel til publikum, hvorefter han forsvandt ud gennem sidedøren og efterlod tilhørerne til at reflektere over hans pointer.

Blandt dem befandt den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford sig, og han gik særdeles opløftet fra oplægget med sin tidligere arbejdsgiver.

- I en tid med så meget negativ retorik og anklager til højre og til venstre, er det vigtigt at lytte til en mand, der er så jordnær og nøgtern. Det bliver vi nødt til, sagde Rufus Gifford til TV 2 kort efter Barack Obamas oplæg.

I listen herunder kan du læse om de fem største temaer, som Barack Obama ellers kom ind på:

Største emner ved Obamas tale i Kolding

 1. Danmark

  Ekspræsident Barack Obama lagde ud med at rose Danmark - både for vores møbler og vores velfærdsmodel.

  - Danmark er et land, der kæmper over sin vægtklasse på den internationale scene, sagde han.

  Obama henviste desuden til, at det danske militær tit var på hans og hans nærmeste medarbejderes læber, da han var præsident.

  - Vi talte jævnligt om, hvem vi kunne regne med til at udføre arbejdet og gøre det ordentligt, og der var Danmark altid i toppen af listen, sagde Barack Obama.

 2. Fake news og demokrati

  Der er store trusler mod vores kerneprincipper i et åbent og frit samfund, lød det fra Barack Obama.

  Principper om pluralisme i samfundet sættes under pres. Folk er sig selv nærmest, og man samles om noget, man kender. Det giver plads til uvidenhed, og det er den slags, demagoger ifølge Obama trives med. I højtudviklede lande har spredningen af information - især i internettets tid - aldrig gået hurtigere, og det er vigtigt, at der ikke bliver skabt et vakuum, som demagoger kan udfylde med propaganda og falske nyheder.

  - Hvis man ikke kontrollerer massekommunikation, kan den lede folk i selv højt civiliserede lande til at gøre forfærdelige ting.

  Derfor mener Barack Obama, at man altid skal huske at tænke kritisk.

 3. Uddannelse

  Det er i USA, som det er i Danmark - de naturfaglige og IT-tekniske uddannelser ligger højt på erhvervslivets ønskeliste. Det har den tidligere præsident også bemærket, men der er andet og mere, vi som industrilande har brug for.

  Fabriksstillinger med repetitivt arbejde er på vej ud, for det bliver snart overtaget af robotter, så derfor skal folk i højere grad uddanne sig til arbejde, som ikke kan genskabes af kunstig intelligens. Det handler om at lære at tænke kritisk og kreativt, for det kan maskiner ikke.

 4. Karriere

  Hvilket karriereråd har du givet dine døtre, lød et af spørgsmålene fra ordstyrer Morten Bjørn Hansen fra Busines Kolding.

  - Jeg er ikke sikker på, de lytter til mine råd, svarede Obama med et undskyldende smil, men fortsatte derefter med at sige, at der er to ting, man skal tænke over i sit karrierevalg:

  Ét: Du skal være venlig, og to: Du skal være til nytte. Opfylder man det, kan man klare alle udfordringer i livet. Derudover mener ekspræsidenten, at man ikke skal bekymre sig om, hvad man vil være, men hellere fokusere på, hvilken forskel man vil gøre.

 5. Lederskab

  Verden har brug for gode ledere. Hvordan skaber vi dem i fremtiden? Ifølge Obama ved at se mod ungdommen, men også ved at bruge disse simple tricks:

  Du skal lytte, ikke tale. Det bliver folk bare forvirrede over. I 2008 instruerede han sin unge kampagnestab til at gå ud og lytte til lokalbefolkningen. Finde ud af, hvad der rørte dem og deres familier, og det gav ifølge den tidligere præsident et helt uhørt tillidsforhold mellem hans kampagne og den befolkning, der valgte ham ind i Det Hvide Hus.

  En god leder skal desuden være god til at hjælpe andre til succes - anderkende folk, der er under én og lade dem føre ordet, hvis man kan se et potentiale og talent.

  - Med mindre du er Picasso, Beethoven eller Einstein, vil du få mere ud af at samarbejde med andre end at prøve at løfte byrden alene, så en del af din jobbeskrivelse som leder er at bygge et team, der ikke bare hjælper dig selv, men hvor de enkelte individer også viser deres talent frem, lød det fra Obama.