Samfund

Ny kontrol: Domino's danske råvarer er slet ikke så danske

Pizzakæden Domino's står til en ny bøde fra Fødevarekontrollen. I aften fortæller TV 2s Operation X historien om pizzakædens fusk med datomærkninger.

Når Domino’s laver pizzaer, foregår det med danske fødevarer. Det hævder pizzaproducenten i hvert fald selv.

Men en ny kontrolrapport fra Fødevarekontrollen viser, at det ikke altid passer. 

Onsdag var Fødevarekontrollen på besøg i Domino’s hovedkvarter i Roskilde, hvor man fokuserede på råvarernes oprindelsesland.

Her fandt man blandt andet dåsemajs fra Thailand, champignoner fra Polen, tomater fra Holland og færdiglavede pizzabunde fra en britisk producent.

Ifølge Fødevarekontrollen er det "vildledende markedsføring", der resulterede i et bødeforlæg til virksomheden. Kontrolrapporten er offentlig og ligger på Fødevarekontrollens side findsmiley.dk.

- Baggrunden var, at vores medarbejdere havde bemærket, at virksomheden reklamerede med, at man brugte danske råvarer. Derfor kontrollerede vi, hvor grøntsager, mel og andre råvarer kom fra, fortæller Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarerejseholdet.

"Danske råvarer"

På pizzaæskerne står teksten: "Vi bruger danske råvarer", og på virksomhedernes facader reklameres med teksten: "Vores grøntsager – friske og saftige fra danske gartnerier" sammen med billeder af tomater.

Ifølge Fødevarestyrelsens kontrolrapport er det "vildledende markedsføring", når kontrollanterne både fandt udenlandske grøntsager – som de hollandske tomater – de udenlandsk producerede pizzabunde samt skinke fra Tyskland og bacon fra England.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Domino’s direktør, Carsten Falk, i dag, men i kontrolrapporten forsvarer virksomheden sig med, at "vi mener ikke, at vi vildleder forbrugerne og skriver ingen steder, at alle råvarer er danske".

Det er Michael Rosenmark fra Fødevarestyrelsen imidlertid ikke enig i.

- Når man som forbruger får at vide, at der er brugt danske råvarer, så har man en forventning om, at det ikke bare er én ud af en masse råvarer, der er dansk, siger han.

Dansk mel

Med hensyn til pizzadejen siger Domino’s i sin reklametekst, at dejen er frisklavet af dansk mel.

Ifølge en pressemeddelelse fra sidste år er pizzadejen "af højeste kvalitet og produceres frisk hver dag i Roskilde. Dejen fremstilles ved hjælp af filtreret vand og dansk mel, og dejen er derefter koldhævet i mindst 24 timer, før den bliver leveret til butikkerne".

Da Fødevarestyrelsens kontrollanter var på besøg onsdag, fandt de imidlertid både "Thin Crust" og "glutenfri" pizzabunde, der er præfabrikerede af en engelsk producent og har været frosset ned.

Mindst 14 bøder

Fødevarestyrelsen har endnu ikke beregnet, hvor stort bødekravet efter onsdagens kontrolbesøg i Roskilde skal være.

Men der er allerede uddelt en række bøder og andre sanktioner til Domino’s, siden Fødevarestyrelsens rejsehold gik i aktion over for pizzakæden 7. juni.

Ifølge styrelsens egen opgørelse er der fra den dato og frem til sidste torsdag givet sammenlagt 73 sanktioner til kædens 32 butikker samt hovedkontoret i Roskilde. Heriblandt 14 bøder og 8 påbud eller forbud.

I aften klokken 20.00 sender TV 2 'Operation X - Fødevarefusk i Domino's', hvor tidligere ansatte i pizza-kæden fortæller, hvordan de gentagne gange opdaterede råvarernes udløbsdatoer. Udsendelsen kan også ses på TV 2 Play: