GO'

Forfatter: 600 kilo tung skat kan ligge gemt i Danmark

Der ligger stadig tusindvis af uvurderlige skatte og venter på at blive fundet.

Historier om ellers forsvundne skatte dukker med jævne mellemrum op i nyhederne.

I forrige uge fandt en amatørarkælog en 1500 år gammel guldskat nær Jyderup på Vestsjælland, og i sidste uge blev det skib, som Kaptajn Cook opdagede Australien med, fundet på bunden af havet.

Men selvom man skulle tro, at verden efterhånden var ved at være undersøgt til bunds, er der stadig masser af uopdagede skatte tilbage.

Sådan lyder det fra Klaus Aarsleff, der er forfatter, rejseleder og eventyrer.

- Der ligger masser af skibe, som ikke er fundet endnu, og vi kan jo se, at der også hele tiden dukker skatte op i Danmark, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

De venter bare venter på, at en heldig skattejæger kommer forbi.

Ligger der en skat i dansk sø?

Klaus Aarsleff har netop udgivet bogen 'Skattejagt', hvor han beskriver en række skatte, der er fundet og ikke er fundet.

Ifølge ham behøver man som dansker ikke at rejse særlig langt, hvis man gerne vil på skattejagt.

På bunden af Stilling sø, der ligger mellem Skanderborg og Aarhus, gemmer der sig angiveligt en skat fra svenskekrigene i 1643, lyder det.

- Legenden er, at svensken kom bagfra mod de danske soldater, og da danskerne flygtede mod nord med krigskassen, var den fyldt med penge til at betale lejesoldaterne med. Den skulle have vejet 600 kilo med sølvmønter og gulddublater, fortæller Klaus Aarsleff.

Svenskerne fulgte efter, og da de danske tropper kunne se, at de ikke kunne undslippe, tog de kisten med ud på isen og lod den gå til bunds, fortsætter han.

Historien har været kendt af de lokale i århundreder, og det hævdes, at Christian den 4. lod fremstille et kæmpe fiskenet for at få kisten op. Dog uden held.

- Der har været flere forsøg på at finde skatten. I 1960'erne forsøgte danske ingeniører at tage vandprøver af vandet, da de havde en idé om, at guldet ville blive opløst i vandet, og at man så kunne se det på indholdet af guld i vandet, om der lå guld i søen, siger Klaus Aarsleff.

Forskerne fandt ikke variationer i prøverne taget fra Stilling sø, men til gengæld var der ifølge Klaus Aarsleff et peak i guldværdien i de kontrolprøver, de tog fra Mossø, som ligger tæt på.

- Så måske har man taget fejl af søerne, lyder det fra Klaus Aarsleff.

Det er dyrt at være skattejæger

Selv har Klaus Aarsleff opgivet at lede efter skatte.

Det er simpelthen for dyrt og omstændigt, forklarer han.

- Alle de skattejægere, jeg har kendt, har brugt formuer på det, så jeg sidder på sidelinjen og skriver bøger om det i stedet for.

Som skattejæger er man ikke kun nødt til at tro på, at et gammelt sagn indeholder noget sandt.

Man er også nødt til at overbevise andre, hvis man vil have jagten finansieret, og det er oftest et problem, slutter Klaus Aarsleff.

Du kan se hele interviewet med Klaus Aarsleff i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.

Her er to store skatte

 1. Guldskibet Atocha

  Skibet var en del af den spanske søflåde. Det fulde navn var Nuestra Señora de Atocha, og det var et konvojskib, der sejlede med last mellem Spanien og USA.

  Da det sank i en storm i 1622, bar det en kæmpestor skat med gulddublooner, sjældent porcelæn, colombianske smaragder og andre antikviteter.

  Man havde ledt efter skibvraget i 300 år, da det lykkedes Mel Fischer, der oprindeligt var landmand, at bjærge skatten. Det tog ham 16 år at lokalisere vraget, der viste sig at ligge ud fra Floridas kyst. Den anslåede værdi af skatten lød på 450 millioner dollars.

 2. Skatten der forsvandt

  Der går mange historier om Aztekernes forsvundne guld.

  Ifølge forfatter og eventyrer Klaus Aarsleff blev skatten angiveligt oprindeligt fundet, men så forsvandt den igen.

  Det skete, da azterkernes rige blev erobret af spanieren Hernan Cortez i 1519, lyder det.

  Da spanierne erobrede aztekernes hovedstad, Technotitlan, opdagede de et skjult rum, der ifølge øjenvidneberetninger gemte en stor guldskat, men de nåede aldrig at få den med sig.

  Spanierne blev fordrevet fra byen, og da de vendte tilbage, var skatten ifølge Klaus Aarsleff væk. Den smule af skatten, som spanierne nåede at få med sig, blev sendt med skib til det spanske kongehus, og andre dele blev sendt til paven i Rom.

  Nogle af delene er blevet smeltet om, mens andre stadig eksisterer. Skattejægere fra hele verden leder stadig efter den forsvundne skat. Nogle mener, at den er gemt i bjergene omkring Mexico City, mens andre mener, at den er gemt i den sydligste del af USA.

Listen er udarbejdet efter interview med forfatter, journalist og eventyrer Klaus Aarsleff, der står bag bogen 'Skattejagt', der beskriver en række skatte, der er blevet fundet og skatte, man kender til, men som aldrig er fundet.