GO'

Mangemillionær åbner ny hjælpelinje for dem, der vil droppe kødet

Jakob Jønck vil have færre til at spise kød. Tidligere var han selv kødelsker, fortæller han.

Han blev mangemillionær, da han samme dag solgte de to fitness-apps Endomondo og Myfitnesspal til Under Armour for cirka tre milliarder kroner.

Nu vil iværksætter Jakob Jønck have folk til at spise mindre kød.

Klokken 10 mandag morgen åbnede han Danmarks første hjælpelinje for kødspisere.

'Quit Meat Helpline' hedder den. 

Her sidder uddannede ernæringseksperter og læger klar til at give gratis rådgivning til folk i, hvordan man erstatter kød med grøntsager, fortæller Jakob Jønck i 'Go' morgen Danmark'.

- Grunden til, at vi har lavet den, er, at folk ikke er opmærksomme på, hvor meget skade kødet gør ved klimaet, og hvor hurtigt det går med klimaforandringerne, forklarer han.

Allerede inden den første telefon har ringet, har Jakob Jøncks nye projekt dog skabt debat.

Sammenligner kød med cigaretter

I en ny kampagnevideo, der bliver vist i busser, på metro- og togstationer, i fitnesscentre og på flere uddannelsesinstitutioner fra mandag morgen, sammenlignes kødspisning med rygning.

Og det har affødt kritik fra flere sider, skriver Politiken.

I videoen ser man ældre klip af rygere, hvor cigaretterne er erstattet af pølser, og afmeldingen lyder: "Maybe it's time to quit? Call the Quit Meat Helpline".

Sammenligningen kalder blandt andre ernæringsprofessor Arne Astrup for "vildledende".

- At droppe kødet kan være okay, men det er vildledende at bruge skræmmekampagner og sammenligne det med rygning. Det er helt ude i hampen, siger Arne Astrup fra Københavns Universitet til avisen.

Ifølge den seneste kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstitut spiser danskerne i gennemsnit 52 kilo kød om året - heraf er størstedelen rødt kød og oksekød, der nævnes som den store klimasynder i danskernes kost.

Dog kan man ikke kalde kød for usundt og kategorisere plantebaseret mad som sundt, som man lægger op til i kampagnen, lyder det fra samme instans.

Og Arne Astrup advarer mod, at man slipper alt kødet helt fra den ene dag til den anden.

Flere piger risikerer at få jernmangel, og flere ældre kan få dårligere knogler og muskler, hvis de uden videre skifter kødet ud med en ren plantebaseret kost, siger han til avisen.

Står ved sammenligning

Ifølge Jakob Jønck skal man se kampagnevideoen med et glimt i øjet og koblingen mellem cigaretter og kød som en absurd sammenligning.

Dog står han ved sit budskab, lyder det i 'Go' morgen Danmark'.

- Vi vil illustrere, at mennesker har et absurd forhold til sandheden. I min ungdom kørte man med børn på bagsædet uden sikkerhedssele i bilen, og der blev røget i bilen. Men hvis man så sine venner gøre det i dag, ville man gribe ind. Sådan tror jeg, man vil se på kødforbruget i fremtiden, siger Jakob Jønck.

Han håber, at det vil blive sådan.

For kødforbruget er meget farligere og mere skadeligt, end cigaretterne er, mener han.

- Det går ikke kun udover dig selv. Det går også udover dine børn og børnebørn, og jeg mener, at det (kødspisning red.) har et langt større aftryk, end det at ryge cigaretter har. Det gik primært udover dig selv, hvis du røg. Det her går udover næste generation, siger Jakob Jønck.

Han har selv lagt sit liv om.

Har skåret ned på kødforbruget

Jakob Jønck gik for tre år for alvor ind i debatten om klimaet.

I dag står han bag måltidsløsningen Simple Feast, der sælger plantebaserede hverdagsmåltider, og hans familie har selv droppet kødet helt.

Jakob Jønck fortæller, at han selv skar ned på kødspisning, fordi han i første omgang ville leve sundere.

Men i dag handler det mest om at skåne klimaet - for de kommende generationers skyld. For han mener, at den yngre generation burde vide, at kødspisning skader klimaet.

- Vi kan ikke påstå, at vi ikke ved, hvad vi laver. Vi kan ikke påstå, at vi ikke ved bedre, siger Jakob Jønck.

Se hele indslaget på TV 2 PLAY.