Samfund

Presset vokser på byggebranchen - kan en elektriker koste 900 i timen?

En elektriker i København koster nu 900 kroner i timen, hævder Venstre-politiker. Den udmelding har skabt debat. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Ifølge et folketingsmedlem bliver håndværkerpriserne presset op af mangel på arbejdskraft i byggefagene. Se, hvordan du undgår at betale overpris.

Venstre-politikeren Jan E. Jørgensen har skabt debat i ugens løb efter en kommentar på det sociale medie Twitter.

Her langer han ud efter dyre elektrikerpriser, der ifølge ham er op til 900 kroner i timen.

- En elektriker i København koster nu 900 kroner i timen. Der er skrigende behov for udenlandsk arbejdskraft, lød det i politikerens tweet.

Stribevis af brugere gik i rette med påstanden og hævdede modsat, at timelønnen var markant lavere, og Jan E. Jørgensen endte med egne ord ”i en mindre shitstorm”.

Politikeren lavede derfor et nyt opslag på Facebook, hvor han – modsat på Twitter, der kun tillader 280 tegn – bedre kunne uddybe sin holdning.

- Det vidner om et byggemarked, hvor efterspørgslen på håndværkere er langt højere end udbuddet. Derfor stiger prisen, og det kan betale sig for jyske håndværksmestre at køre herover ved større byggeopgaver, skriver Jan E. Jørgensen.

Jeg er røget ud i en mindre shitstorm ovre på twitter - og det er sikkert min egen skyld, for de få karakterer, man har...

Posted by Jan E. Jørgensen on Thursday, September 20, 2018

Her understreger han, at han taler om ”håndværkere, der ansættes på de større byggerier, hvor håndværkerne arbejder på akkord”, og at det ”selvfølgelig ikke er alle, der opkræver 900 kroner”.

900 kroner i timen er således det højeste beløb, han kender til. Tallene har han fra Frederiksbergs stadsarkitekt, der har dem fra en entreprenør, lyder det.

Mangel på arbejdskraft

Dagbladet Børsen skrev torsdag, at byggebranchen er presset i hele landet, og at især byggevirksomhederne i Midtjylland og Hovedstaden oplever mangel på arbejdskraft.

Ifølge overvismand Michael Svarer er prisstigninger en naturlig udvikling i en tid med økonomisk opsving, hvor virksomhederne har travlt og derfor har sværere ved at rekruttere medarbejdere.

- For os forbrugere betyder det, at der er pres på bygge- og anlægssektoren, og det vil formentlig presse priserne op, så det bliver dyrere for os at købe ydelser af håndværkere, siger han til TV 2.

I byggebranchen har de dog svært ved at genkende udviklingen, hvor elektrikere får så høje lønninger, som Jan E. Jørgensen beskriver. Det fortæller Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i TEKNIQ, der er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for installationsbranchen.

- 900 kroner i timen er jo ikke en typisk pris, og vi kan slet ikke genkende billedet af, at der er tale om en "eksplosion" af priser og lønninger. Vi kan se, at der er travlt i branchen, men der er ikke lønfest, siger han til TV 2.

Artiklen fortsætter under listen.

Sådan undgår du at betale overpris for håndværkere

 1. Prisen er ikke alt

  Billigst er ikke nødvendigvis bedst, når man skal have lavet håndværkerarbejde.

  Vær opmærksom på, at prisen også kan følge med kvaliteten. Det vigtigste er, at du får udført et ordentligt stykke arbejde. 

 2. Timeløn er ikke alt

  Husk at sammenligne det fulde tilbud på det arbejde, du skal have udført. Det kan godt være, at en håndværker har en lavere timeløn end en anden, men hvis han er længere tid om at udføre opgaven, er det måske ikke ham, der alt i alt er billigst. 

 3. Indhent flere tilbud

  Lad være med at tage det første og det bedste tilbud. Find ud af, hvad det helt præcist er, du skal have lavet, og gå så til to forskellige firmaer.

  Er priserne nogenlunde ens, er det nok i orden. Er der derimod stor forskel, så gå til en tredje for at se, hvor niveauet bør ligge. 

 4. Sikr dig ordentligt

  Sørg for at vælge et firma, der er forsikret, og som er medlem af garantiordninger. På den måde er du sikret, hvis der skulle gå noget galt under arbejdet. 

 5. Find en specialist

  For tiden er der især i Aarhus og København masser af større byggeprojekter i gang, og det gør, at der er rigeligt at lave for håndværkerne.

  Mange håndværkere prioriterer større projekter over mindre opgaver for private boligejere, og det afspejles i priserne.

  Prøv derfor at finde et firma, der har specialiseret sig i småopgaver og er gearet til den slags – det vil oftest kunne ses på bundlinjen. 

Kilde: Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Bolius. 

Direktør: Timepris på 900 er udtryk for høj værdi

Ifølge Niels Jørgen Hansen spænder elektrikerarbejde i dag over alt fra standardiserede håndværksydelser til meget komplekse, tekniske ydelser, der har en betydelig værdi.

- 900 kroner i timen er derfor ikke udtryk for, at priserne eksploderer, fordi der er meget at lave. 900 kroner i timen kan være udtryk for, at en elektriker kan lave noget arbejde, der sagtens kan have en værdi af 900 kroner, siger direktøren.

I brancheorganisationen Dansk Byggeri bekræfter de, at byggeriets lønninger er opadgående, men slet ikke i alarmerende tempo. Men udviklingen bekræfter ifølge dem, at der er behov for arbejdskraft udefra, som Venstres folketingsmedlem også hævdede.

- 900 kroner lyder som lidt i den høje ende. Men lidt polemisk kan man modsat spørge – Jan E. Jørgensen er jo uddannet advokat – hvad koster det at hyre en advokat i en time, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

- I bund og grund skal man være glad for, at det går godt i byggeriet. Men selvfølgelig skal vi også fremadrettet håndtere den her udfordring med mangel på medarbejdere, fortæller økonomen.

Udbuddet skal øges

Flere af de eksperter og fagfolk, som TV 2 har talt med, peger på flere løsninger for at komme udfordringerne med manglende arbejdskraft til livs.

- Det danske arbejdsmarked ville jo gå i stå, hvis ikke vi havde adgang til udenlandsk arbejdskraft, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeris cheføkonom nævner også behovet for, at flere unge og flere kvinder vælger håndværkeruddannelser, samt at seniorer i højere grad vælger at blive længere tid på arbejdsmarkedet.  

Niels Jørgen Hansen oplyser, at branchen gerne gjorde mere for at hente udenlandsk arbejdskraft.

- Vi synes, det er vanvittigt, at Danmark pålægger sig selv nogle helt unødvendige begrænsninger i vores muligheder for at rekruttere. Vi synes selvfølgelig, vi skal tage de her rekrutteringsproblemer og arbejdskraftmangel seriøst, fortæller han.

I den forbindelse siger overvismand Michael Svarer, at man fra politisk side kan gøre flere ting for at forsøge at øge arbejdsudbuddet.

- For eksempel at øge muligheden for at rekruttere udenlandsk. Men man kan også se på, om man kan trække noget af efterspørgslen ud af sektoren for eksempel ved at droppe bolig-job-ordningen eller at føre en mere stram finanspolitik, siger Michael Svarer.