19-årig og to tilfældige ramt af skud
Den seneste uge har dermed budt på otte skudepisoder i Københavnsområdet i en konflikt, politiet formoder er banderelateret.
Tre personer er ramt af skud i København fredag aften.
To af de ramte er ifølge Københavns Politi tilfældige borgere på omkring de 50 år. De to, der er mænd, sad i hver deres bil, da de blev ramt af skud. Den ene i skulderen, den anden i armen. De er ifølge politiet ikke i kritisk tilstand.
Den tredje er en 19-årig mand, som blev ramt af skud under venstre arm.
Natten til lørdag var hans tilstand kritisk, men stabil tilstand. Men tidligt lørdag morgen oplyser Søren Lauritsen, efterforskningsleder hos Københavns Politi, at hans tilstand ikke længere er kritisk.
- Umiddelbart er det vores vurdering, at skyderiet har relation til den verserende konflikt, der har udspillet sig over den seneste uge. Det er vores foreløbige vurdering, at den 19-årige og dennes 22-årige kammerat var målet for skyderiet, men det skal vi nu have efterforsket nærmere, siger Politiinspektør Torben Svarrer i en pressemeddelelse.
Pape indkalder partier bag bandepakken
Efter at der i denne uge har været flere skudepisoder i og omkring København, indkalder justitsminister Søren Pape Poulsen (K) partierne bag bandepakken til en orientering om den aktuelle situation. Det skriver ministeriet i en mail til Ritzau.
Lørdag formiddag mener Københavns Politi på baggrund af efterforskning i sagen, at der blev affyret mellem otte og 10 skud ved skudepisoden fredag aften..
- Vi vurderer, at gerningsmændene kom gående på Meinungsgade og begynder at skyde. Herefter forsvinder de så et eller andet sted omkring Sankt Hans Torv, siger Torben Svarrer.
Skyderiet skete i Meinungsgade og Guldbergsgade på Nørrebro. Betjente var til stede i området til en anden opgave klokken 21.09, hvor de hørte skud.
Foreløbig vurderer Københavns Politi, at der var tale om flere gerningsmænd.
- De flygtede fra Guldbergsgade til fods efter skyderiet, siger efterforskningsleder Søren Lauritsen.
Det har endnu ikke været muligt at få et signalement af de formodede gerningsmænd.
Politidirektør opfordrer vidner til at henvende sig
Politidirektør Anne Tønnes kalder fredagens skyderi "afstumpet".
- Det er et udtryk for en meget afstumpet voldsparathed, når der bliver skudt på åben gade. Men vi er stålsatte og sætter hårdt ind med massiv tilstedeværelse, så vi kan få stoppet det her bandeuvæsen, siger hun.
Overfor TV 2 opfordrer hun vidner og borgere til at henvende sig til politiet, hvis de ved noget.
- Jeg vil gerne opfordre borgere og eventuelle vidner til at henvende sig til Københavns Politi, hvis de har oplysninger, de gerne vil dele med os.
Politidirektøren forsikrer at politiet gør alt, der er muligt for at fange gerningsmændene bag skyderiet. Hun opfordrer borgerne på Nørrebro til at opføre sig som den normalt gør, og hun siger, at hun ikke selv er bange for at færdes på Nørrebro.
- Jeg færdes næsten dagligt på Nørrebro og også i det område, hvor der blev skudt, og det bliver jeg ved med, siger Anne Tønnes.
Konflikt mellem tidligere bandeallierede
Det er ottende skudepisode i og omkring København den seneste uge. Udover Nørrebro har forstæder som Greve og Herlev også har været i skudlinjen.
Ifølge TV 2s oplysninger er der i den seneste tids skyderier tale om en konflikt mellem personer, der tidligere har været allierede omkring banden Brothas, som nu er splittet op.
Den ene del med forbindelse til Greve og Hundige, mens den anden er forankret i området omkring Nørrebro og Københavns Nordvestkvarter.
Konflikt har ulmet
Ifølge TV 2s oplysninger har konflikten ulmet i noget tid, inden den første registrerede voldsepisode fandt sted i København natten mellem fredag og lørdag i sidste uge.
Som følge af den væbnede konflikt har Københavns Politi torsdag indført en visitationszone, hvor politiet uden konkret mistanke kan ransage personer eller køretøjer - i første omgang frem til den 3. oktober.
Konflikten involverer ifølge TV 2s oplysninger personer med tilknytning til bandegrupperingen Brothas, der stod over for Loyal To Familia i den nyligt overståede københavnske bandekrig - men ifølge både politiet og personer i miljøet er der ikke tale om, at bandekrigen er blusset op igen.
Tidligere på ugen etablerede Københavns Politi en visitationszone på Nørrebro. Det betyder, at politiet har ret til at visitere personer og biler, selv om man ikke har en konkret mistanke mod en person.
- Jeg kan godt forstå, hvis borgerne på Nørrebro føler sig utrygge. Derfor vil de også opleve en omfattende polititilstedeværelse. Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre trygheden, siger Anne Tønnes.