Samfund

Ny forskning: Kemikalier forstærker hinanden - kan være skyld i barnløshed

Forskerne bag undersøgelsen efterspørger, at der ændres på grænseværdierne for hormonforstyrrende stoffer i produkter.

Rebecca Rachlau og hendes kæreste Mikkel Thomsen har forsøgt at få et barn i over et år.

Parret har været igennem to inseminationsforsøg og fem reagensglasforsøg uden held.

- Du rammer jorden med 180 kilometer i timen, og det gør tæske ondt, hver gang det mislykkes, fortæller Rebecca Rachlau.

Nu kan ny forskning give nyt håb til det barnløse par. Forskere fra Rigshospitalet har sammen med tyske kollegaer påvist, at effekterne af hormonforstyrrende stoffer kan være endnu mere skadelige, hvis man bliver udsat for flere på samme tid.

Findes i mange produkter

Hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet findes i solcreme, makeup, emballage, elektronik, tøj og legetøj. Stofferne kan skade menneskers forplantningsevne. Og det i højere grad end hidtil antaget, viser undersøgelsen.

Forskerne bag undersøgelsen har udsat sædceller for to hormonforstyrrende stoffer, og det viser sig, at kombinationen af de to stoffer giver en endnu mere skadelig virkning end den, man kunne forvente, de to stoffer ville give tilsammen.

- Vi har testet over 100 kemikalier i alt. Det, vi har fundet ud af med det nye forsøg, er, at hvis sædcellerne er udsat for flere kemikalier på samme tid, så kan de her kemikalier forstærke hinandens effekt på sædcellen.

Dermed kan sædcellerne i mange tilfælde ikke finde vej op til ægcellen.

- Så svømmer den bare hen mod et kemikalie, som den ikke kan skelne fra det. Det mistænker vi kan være med til at forklare, at der er folk, der har svært ved at få børn, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Anders Rehfeld, der er Ph.d og læge.

Forskerne håber, at resultatet af undersøgelsen kan gøre noget ved den ufrivillige barnløshed, der rammer mellem 10 og 20 procent af danske par.

Vil have ændret grænseværdier

Sammen med de andre forskere på studiet efterspørger han derfor, at der ændres på de grænseværdier, der er for hormonforstyrrende stoffer i alle produkter.

- Når man tager de her fund med i betragtning, så virker det nærmest oversimplificeret kun at kigge på kemikalier ét ad gangen, siger han.

Den nye undersøgelse giver stof til eftertanke hos parret Rebecca Rachlau og Mikkel Thomsen.

- Jeg kommer nok til at fravælge nogle ting; det kunne godt tænkes, at vores grøntsager overgik til noget økologisk. Jeg kommer muligvis også til at kigge på mine cremer, lyder det fra Rebecca Rachlau.