Samfund

DF anklager DR for at bryde aftale efter én dag: Kræver sporten tilbage

Besparelserne på DR Sporten møder heftig kritik fra flere sider - blandt andet fra Danmarks Idrætsforbund og DR's egne sportsjournalister.

Dansk Folkeparti, der længe har været blandt de hårdeste kritikere af Danmarks Radio, vil ikke acceptere, at Danmarks Radio dropper de daglige sportsnyheder på tv som led i deres omfattende spareplan.

Partiet mener ikke, at DR overholder sin public service-kontrakt, når de sparer tv-sportsnyhederne væk. Det siger Morten Marinus, der er medieordfører i Dansk Folkeparti, til TV 2.

- Jeg beder DR om at leve op til den tekst, der står i public service-kontrakten, som deres bestyrelsesformand skrev under mandag eftermiddag. Den ser DR ud til at bryde mindre end ét døgn efter.

Det er en katastrofe for dansk idræt, at man blandt andet sløjfer de daglige sportsnyheder

Morten Mølholm Hansen, direktør, Danmarks Idrætsforbund

I public service-kontrakten for 2019-2023 står der ordret i forhold til sportsdækning, at "DR skal have en bred dækning af smalle idrætsgrene og af handicapidræt. Dækningen skal i øget grad vise alsidigheden i dansk idræt. Der skal være alsidighed i dækningen i sportsnyheder, transmissioner og dokumentarer".

- Når der står sportsnyheder direkte defineret i kontrakten, så er det nyheder, underforstået daglige udsendelser, om sport. Man kan jo ikke nøjes med at lave et nyhedsprogram én gang om ugen. Det her er om igen, mener Morten Marinus.

Kulturminister vil ikke gribe ind

Derfor vil Dansk Folkepartis medieordfører nu tage fat i kulturministeren for at sikre, at DR overholder sine forpligtelser, siger han.

Men det ligner en svær opgave, for kulturminister Mette Bock (LA) er ikke begejstret for udmeldingen.

- Jeg er meget tilfreds med det, der står i public service-kontrakten. Jeg har fuld tillid til, at DR de kommende år lever op til en alsidig sportsdækning. Vi skal som politikere ikke ind i redaktionslokalerne og fortælle præcis, hvilke programmer der skal være hvornår. Der er en klar arbejdsdeling, og den skal man acceptere, lyder det fra Mette Bock.

K: Så skal 'DR 2 Dagen' også bestå

Hos Det Konservative Folkeparti mener medieordfører Naser Khader heller ikke, at politikerne skal blande sig i DR's prioriteringer.

- Hvis sportsnyhederne skal vende tilbage, så har jeg også andre ønsker, siger Naser Khader og nævner, at han eksempelvis er imod, at nyhedsprogrammet 'DR 2 Dagen' lukker.

Han har dog ikke tænkt sig at stille krav om, at DR også skal omgøre den beslutning.

- Det bliver for kaotisk, hvis man skal begynde at blande sig i de besparelser, når nu public service-kontrakten er skrevet under, siger Naser Khader.

Venstres medieordfører, Mads Fuglede, vil heller ikke stille krav om daglige sportsnyheder. Han vil ikke blande sig i DR's beslutninger og er i øvrigt uenig med Dansk Folkeparti i, at public service-kontrakten brydes.

Der står ikke noget om, at DR skal sende daglige sportsnyheder, lyder det.

- Jeg synes, det virker lidt sært. Dansk Folkeparti har selv været med til at lave public service-kontrakten.

Generaldirektør: - Hård prioritering

Færre medarbejdere. Færre tv- og radiokanaler. Og ingen daglige sportsnyheder på tv.

Konsekvenserne af Danmarks Radios store spareplan, der blev fremlagt tirsdag, er mange og omfattende, og de kommer på baggrund af medieforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti fra juni i år.

I aftalen er DR pålagt at spare 20 procent på budgetterne over de kommende fem år, og sparerunden går særlig hårdt ud over DR Sporten.

Maria Rørbye Rønn forklarer, at rammerne for DR er ændret markant Video: Hans-Henrik Busk Stie

- Det er en virkelig hård prioritering - både blandt stofområder, platforme og kanaler. Vi ser en udvikling, hvor både nyheder og sport i højere grad bliver efterspurgt på digitale platforme, og derfor laver vi en fokusering, hvor sporten kommer til at udkomme rigtig meget på dr.dk og på radioen, siger DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, til TV 2.

Samtidig indrømmer generaldirektøren, at der ligger mange hårde valg bag beslutningen, som hun gerne ville have været foruden, men som er blevet en del af virkeligheden for DR, da rammerne ændrer sig markant for mediehuset.

Det kommer til at betyde, at vi leverer en dårligere dækning til danskerne

Henrik Liniger, kommentator, DR Sporten

DIF-direktør: - En katastrofe

Besparelsen på DR Sporten møder heftig kritik fra andre sider - blandt andet Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DR's egne sportsjournalister.

Kritikken går på, at besparelsen vil gå hårdt udover dansk idræt og særligt de mindre idrætsgrene.

- Det er en katastrofe for dansk idræt, at man blandt andet sløjfer de daglige sportsnyheder. Det er der, der er en alsidig dækning af mange af vores idrætsgrene, siger DIF's direktør, Morten Mølholm Hansen, til TV 2 og uddyber:

- Det er forkert og i strid mod ånden i public service-aftalen, der netop går ud på, at DR skal fokusere på de mange idrætter og ikke det, som de kommercielle kanaler gør - det vil sige primært fodbold. Alligevel ser det ud til, at DR gør det stik modsatte.

TV 2 har foreholdt Maria Rørbye Rønn kritikken fra Danmarks Idrætsforbund - og til den svarer hun:

- Vi vil stadig have en ambition om at dække rigtig mange idrætsgrene og komme godt rundt i landet, men det er klart, at det bliver en reduceret udgave. Der kommer simpelthen mindre volumen fra DR - det er en præmis, når vi bliver mindre, som politikerne har ønsket.

Overraskelsen er stor blandt DR's sportsjournalister over nedskæringerne Video: Hans-Henrik Busk Stie

Dårligere dækning

Blandt DR's sportsjournalister er der - ikke overraskende - også utilfredshed med nedskæringerne.

Kommentator på DR Sporten Henrik Liniger siger til TV 2, at han er ærgerlig på hele DR's vegne over, at der skal spares så mange penge - og i særdeleshed på DR Sporten.

- Det er meget overraskende, at DR Sporten i den grad skal holde for på disse besparelser. Det kommer til at betyde, at danskerne i fremtiden kommer til at savne en række mindre idrætsgrene, der har fået nyhedstid i vores udsendelser. Vi kommer til at levere en dårligere dækning (af sport, red.) til danskerne, siger Henrik Liniger.