Samfund

S vil lette adgangen for udenlandsk arbejdskraft - men kun fra visse lande

Forenklede regler og jobcentre i Sydeuropa skal gøre det nemmere at finde kvalificeret arbejdskraft for danske virksomheder.

Der mangler hænder i dansk erhverv. Og de ledige af dem skal have lettere ved at finde arbejde i Danmark, hvis det står til Socialdemokratiet.

Når Dansk Industri (DI) tirsdag sætter 1.000 ledere, politikere, opinionsdannere og beslutningstagere i stævne i København, vil Socialdemokratiet i skikkelse af Mette Frederiksen (S) lancere et udspil, der skal gøre det lettere at lokke og rekruttere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Målet er et femcifret antal udlændinge fra især lande som Spanien, Italien og Frankrig, hvor ledigheden fortsat er på omkring 10-15 procent.

Midlet er regelforenklinger og mindre bureaukrati. Og hvis det står til Socialdemokratiet, skal der oprettes fem midlertidige jobcentre i EU, hvorfra danske virksomheder vil kunne søge og finde kvalificeret arbejdskraft.

- Når vi kigger på hele Europa, så er arbejdsløsheden stadig høj, ikke mindst i Sydeuropa, hvor der er en del unge, der går arbejdsløse, siger Mette Frederiksen, der tror, at flere sydeuropæiske lande vil huse de danske jobcentre.

- Den ungdomsarbejdsløshed vi ser nogen steder i Sydeuropa, den tynger samfundsøkonomien. Det er oplagt at se på, hvordan vi kan understøtte en højere grad af mobilitet i Europa, så danske virksomheder, der har behov for arbejdskraft, kan få den - uden det betyder, den indvandring som vil følge af at sætte beløbsgrænsen ned, siger Mette Frederiksen til TV 2.

Beløbsgrænsen dækker over det beløb, som en international medarbejder årligt skal have tilbudt i løn ved ansættelse i Danmark. Fra den 1. januar i år svarer det til en løn på mindst 417.793 kroner indsat på en dansk bankkonto.

Forkert med folk fra Afrika og Asien

Ifølge Socialdemokratiets formand handler det i høj grad også om at ramme den rigtige nationalitet og identitet for det importerede arbejdskorps.

- Jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg synes det er forkert at rekruttere faglært arbejdskraft fra Afrika og Asien. Det er den forkerte vej at gå for Danmark. Vi kan ikke kun se på, hvilken erhvervspolitik vi fører, eller hvad virksomhederne efterspørger. Vi er nødt til at sikre os, at integrationen kan følge med, lyder det fra Mette Frederiksen som fortsætter:

- Vi vil ikke være med til at sætte beløbsgrænsen ned, når det handler arbejdskraft - eksempelvis fra Afrika og Asien. Men vi skal huske på, at inden for EU, der kan man frit bevæge sige, og der virker reglerne om beløbsgrænsen slet ikke, siger formanden for Socialdemokratiet.

Hos DI er man dog skuffet over, at Socialdemokratiet i sit udspil ikke vil sætte beløbsgrænsen ned. Den er i dag på 418.000 kroner for personer udenfor EU, og Dansk Industri har foreslået, at man sætter beløbsgrænsen ned til 325.000 kroner for at virksomhederne ikke skal "snuble" på den konto.

- Fordi så kan vi tiltrække lige præcis faglærte, som virksomhederne har så stor brug for, siger Karsten Dybvad, der er administrerende direktør i DI, til TV 2.

DI vil have sat grænsen ned til 325.000 kroner fra 418.000 kroner i dag Video: Hans-Henrik Busk Stie

Beløbsgrænsen er et benspænd

Karsten Dybvad ærgrer sig over, at Socialdemokratiet ikke vil røre ved beløbsgrænsen.

- Vi havde gerne set, at man havde fjernet "benspænd" i forhold til at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Men Socialdemokratiet vil åbenbart ikke nedsætte beløbsgrænsen, og det er ærgerligt. Den skal vi have sænket, så vi kan ansætte arbejdskraft udenfor EU, siger DI's direktør.

- Vi har brug for mennesker, der kan arbejde, og der er intens konkurrence om arbejdskraften i Europa i dag, og derfor kommer vil også til at se på lande udenfor EU, siger Karsten Dybvad.

DI regner med, at hvis man satte beløbsgrænsen ned, ville det betyde 10.000 personer ekstra i beskæftigelse i 2025 og to milliarder kroner til de offentlige finanser om året.