Samfund

S-ordfører frygter 'historisk forringelse' af DR

Det er især de ældre, der ser flow-tv, som bliver ramt af DR's besparelser, mener Mogens Jensen.

Med offentliggørelsen af public service-kontrakten for Danmarks Radio skal mediehuset slankes med 420 millioner om året, når spareplanen er fuldt indfaset i 2021.

Det er en del af den medieaftale, gældende for perioden 2019-2023, som blev indgået i juni i år mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Besparelserne gennemføres blandt andet ved, at DR lukker tre tv-kanaler og tre radiokanaler, ligesom 375-400 stillinger, heraf 25 chefstillinger, nedlægges.

Dansk indhold, dansk sprog og kultur svækkes med det her. Det er rigtig dårligt for danskerne

Mogens Jensen, mediepolitisk ordfører Socialdemokratiet

Konsekvens af medieforlig

Socialdemokratiets medieordfører Mogens Jensen (S) er ked af de kommende års store besparelser i DR.

Det siger han til TV 2.

- Det her er jo konsekvensen af medieforliget, hvor vi kan se en historisk forringelse af radio- og tv-udbuddet til danskerne. Man får simpelhen mindre radio og tv at vælge imellem i fremtiden, lyder det fra Mogens Jensen, som uddyber:

- Dansk indhold, dansk sprog og kultur svækkes med det her. Det er rigtig dårligt for danskerne.

Mogens Jensen mener, at der istedet er behov for at styrke det danske public service-niveau i en tid med fake-news, hvor udenlandsk medieindhold fylder meget i det daglige nyhedsbillede.

Problem for de ældre

Hvis Socialdemokratiet kommer til regeringsmagten efter næste folketingsvalg, der senest kommer i juni 2019, vil der ifølge Mogens Jensen ske forandringer i mediebilledet.

- Vi vil forsøge at gennemføre vores mediepolitiske prioriteringer, og de handler om at styrke - ikke svække public service, siger medieordføreren til TV 2.

Mogens Jensen er især optaget af, at den ældre befolkningsgruppe bliver ramt af den kommende medieaftale.

- Særligt for de ældre, der primært ser flow-tv, forsvinder der tv-kanaler, som de får sværere ved at se. En lang række populære programmer forsvinder og måske værst af alt - de daglige nyheder svækkes, idet der forsvinder to TV-aviser. Og det i en tid, hvor danskerne har behov for bedre og flere nyheder, siger Mogens Jensen.

Svækker det danske mediemarked

SF's medieordfører Jonas Mark er meget enig med sin kollega fra Socialdemokratiet og giver over for TV 2 udtryk for sin kritik af DR's besparelser.

- Det er rigtig ærgerligt for hele vores danske samfund, at vi i en tid, hvor vi er voldsomt presset af udenlandske aktører som Google og Facebook, som kommer ind og stjæler annoncekroner og gør det sværere at finde ud af, hvad der er rigtigt og forkert indhold, der svækker man det danske mediemarked, siger Jonas Mark.

Også Morten Østergaard (R), politisk leder for Radikale Venstre, langer ud efter public service-kontrakten og de konsekvenserne, det får for DR.

I kontrakten slås det nemlig fast, at det digitale indhold på dr.dk "skal afholde sig fra lange, dybdegående artikler".

- Det er et foruroligende skridt, der rykker ved danskernes tillid til uafhængige og frie medier, mener Morten Østergaard ifølge Ritzau.

DR har grebet opgaven meget visionært an, siger Mette Bock (LA). Video: Hans-Henrik Busk Stie

Kulturminister roser DR

Kulturminister Mette Bock (LA) sender derimod roser i retning af DR's ledelse og direktion for håndteringen af den omfattende spareplan for medievirksomheden.

I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet lyder det blandt andet:

- I fremtidens DR vil kvalitet, tilgængelighed og åbenhed være nøgleord... Jeg ser meget frem til at følge DR’s arbejde i de kommende år, når public-service-kontrakten skal udfyldes, udtaler Mette Bock.

Til TV 2 siger kulturministeren, at "DR har grebet opgaven meget visionært an", men påpeger samtidig, at situation er alvorlig for de berørte DR-medarbejdere.

- Lige nu er det klart, at besparelserne fylder, og det at man skal sige farvel til mange medarbejdere, siger Mette Bock.