Samfund

Ekskonen flytter med datteren, og så skal der pendles: - Det går ud over kvalitetstiden

Debatten om skilsmisseforældres valg af bopæl kræver mere gode løsninger end lovgivning, mener rådgiver fra Børns Vilkår.

Man kan lovgive sig ud af meget. Men når det handler om børn og deres ve og vel, kommer man ofte længst med sund fornuft og åben dialog.

Det siger seniorrådgiver Bente Boserup fra Børn Vilkår som en reaktion på den aktuelle debat om forældres valg af bopæl med delebørn.

- Man skal passe på med at lovgive sig helt ned i madpakker og gummistøvler, men i stedet rådgive, så forældre finder gode løsninger, siger Bente Boserup til TV 2.

Pendlerture spænder ben for fungerende hverdage

For René Bertelsen er problemet nærværende. Hans datter står efter en kendelse i Landsretten for at skulle flytte med sin mor til Silkeborg og dermed 70 kilometer væk fra sin hidtidige bopæl.

Forude venter lange pendlerture i de perioder, hvor hun efter aftale skal være hos sin far. Og det bekymrer René Bertelsen.

- Det handler først og fremmest om at få en hverdag til at fungere, siger han til TV 2.

René Bertelsens eks-kone har ikke ønsket at medvirke i indslaget. Men skismaet mellem forældres ønske om eller behov for at rykke teltpælene op, kender man fra andre skilsmisseramte.

Kendis-trumf på problemerne

I weekenden blev der sat fokus på problematikken, da Annette Heick i sin klumme i BT, skrev om bloggeren Mascha Vang, der flytter til Kolding sammen med sin kæreste langt væk fra datterens far, der bor på Sjælland.

Helt i overensstemmelse med lovgivningen. For som reglerne er i dag, kan en bopælsforælder frit vælge bopæl.

Selvom et forældrepar således har delt forældremyndighed og barnet er lige meget hos dem begge, vil der være en af dem, der anses for at være bopælsforælder. Og hvis denne forælder flytter væk, vil barnets bopæl som udgangspunkt følge med.

Forening vil have 30 kilometer grænse

Det efterlyser Annette Heick, at man fra politisk hold sætter mere præcise rammer op for.

Foreningen FAR mener, at grænsen bør være på 30 kilometer fra det sted, man har aftalt. Ellers skal det koste status som bopælsforælder.

Bente Boserup understreger også, at det kan gå ud over børnenes sociale udvikling, at de bliver nødsaget til at bruge en stor del af deres weekender på transport.

Ifølge en undersøgelse, har 29 procent af alle delebørn 39 minutters transporttid mellem deres respektive forældre. Og det er ikke optimalt.

- Børn har generelt ikke ret meget glæde af at tilbringe rigtig meget tid på Ringvejen, i toget eller i bussen. Det kan også gøre det sværere for dem at have relationer, siger Bente Boserup.

For René Bertelsen er bekymringen blevet nærværende. Og han forudser, at transporttiden kommer til at æde sig ind på de gode timer.

- Det er kvalitetstid, det går ud over, siger han.