DR nedlægger 400 stillinger - topchef afskediget

I alt skal DR gennemføre en spareplan, som fuldt udfaset i 2021 skal give besparelser for 420 millioner kroner årligt.

Danmarks Radio vil nedlægge cirka 400 stillinger.

Det skriver DR på sin hjemmeside.

Medarbejderne vil samlet blive orienteret på et fællesmøde i DR den 10. oktober, hvor de berørte personer af nedskæringerne vil blive kontaktet. De ansatte har dog frist til den 24. september, hvis de ønsker at søge en frivillig fratrædelsesordning.

Det bliver hårdt, men vi har taget opgaven på os

Maria Rørbye Rønn, generaldirektør i DR

Der skæres blandt andet 25 chefstillinger væk. Tine Smedegaard Andersen, der er DR's kulturdirektør, er blandt de chefer, der stopper.

Desuden er der en igangværende dialog med direktør for DR Danmark Anne-Marie Dohm i forbindelse med organisationsændringerne, forlyder det fra DR.

Topchef: Trist, men afklaret

Over for TV 2 bekræfter nu forhenværende kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen, at hun er blevet opsagt.

- Jeg er blevet afskediget, men det er vilkårene, når DR skal spare 20 procent, og så kigger man jo på hele organisationen.

Tine Smedegaard Andersen fortæller, at DR har ønsket at skifte ud i direktionen, da man med det nye, store indholdsområde ’Kultur, børn og unge’, der også skal rumme samfundsstof og livsstil, har ønsket en bredere profil.

- Jeg har en meget klar kulturprofil og derigennem været med til, sammen med mange dygtige medarbejdere i DR, at styrke kulturindholdet markant på DR de seneste fire år – blandt andet med ’Historien om Danmark’ og kulturmagasin på DR1, siger Tine Smedegaard Andersen og fortsætter:

- Jeg har haft nogle virkelige fantastiske år i DR, så det er trist at forlade stedet. Men jeg er afklaret om min situation.

Besparelserne sker som en konsekvens af medieaftalen, hvor public service-koncernen skal skære knap 20 procent af budgettet over de kommende fem år.

- Det bliver hårdt, men vi har taget opgaven på os, siger DR's generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.

Flere nedskæringer i fremtiden

Medarbejderstaben i Danmarks Radio bliver i fremtiden slanket markant, og i forhold til ændringerne uddyber Maria Rørbye Rønn:

- Baggrunden er både de nødvendige besparelser og at sikre, at DR kan sætte endnu mere tryk på den digitale omstilling. På indholdssiden vil vi satse endnu mere end hidtil på vores styrkepositioner. Det er alt i alt relativt drastiske forandringer, men jeg tror på, at det er de rette, siger hun.

DR oplyser, at den nuværende sparerunde ikke bliver den eneste i løbet af de næste fem år, da DR om tre år igen skal gennemføre nedskæringer i organisationen.

DR-medarbejder: - Stor usikkerhed

TV 2 har talt med DR-medarbejder Mathias Kalhauge om, hvordan stemningen og situationen er inden for murene på mediehuset, kort inden han skal til orientering om fremtiden for sin egen afdeling.

Der gennemføres besparelser i DR for 420 millioner kroner årligt, når spareplanen er fuldt indfaset. Endnu en sparerunde venter om tre år. Video: Kasper B. Andreasen

- Stemningen er lidt stille, folk snakker lidt indbyrdes om, hvad der kommer til at ske. Og uvisheden gør, at folk går lidt rundt om sig selv, siger han og uddyber:

- Det har længe føltes fjernt. Og det gør det stadig, for der er alligevel noget tid til, at det rammer. Og så er der jo også en stor usikkerhed om, hvorvidt det rammer en selv, fortæller Mathias Kalhauge.

Færre tv- og radiokanaler

Den nye public service-kontrakt for Danmarks Radio betyder blandt andet, at DR reducerer antallet af flow-tv-kanaler fra de nuværende seks til tre kanaler i 2020.

De tre tv-kanaler, der overlever sparerunden, bliver DR1, DR2 og DR Ramasjang. DR2 og DR K lægges sammen til en tv-kanal, der fremadrettet får navnet DR2+. DR3 og DR Ultra kan fra 2020 kun ses via streaming.

Desuden reduceres antallet af radiokanaler fra de nuværende otte til fem kanaler i 2020.

P1, P2, P3, P4 og P5 vil radiolytterne fremadrettet kunne høre på DR, men det betyder samtidig et farvel til radiokanalerne P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz.

Medieaftalen