Samfund

Danske musikere frygter 'enøjet musikudbud' efter lukning af radiokanaler

Når radiokanaler som P6 Beat og P8 Jazz forsvinder fra sendefladen, forsvinder mangfoldigheden. Interesseorganisation er glad for det danske aftryk.

Der er blevet kælet for øresneglen med Mikael Simpson som vært om formiddagen på P6 Beat. Og man har kunnet tage Den lille Poptur hos Christina Bjørn på P7 Mix eller få rørt lidt i Jazzgryden hos Naya Buric på P8 Jazz.

Godt og vel en halv million danskere har dagligt slået lyttelapperne ud i retning af DR's musikkanaler med mere skarpt skårne profiler og indhold. Men det nye medieforlig betyder, at tre "rene" musikkanaler står foran en lukning. Og det er trist for den danske musikscene - faktisk mere end det, hvis man skal tro musikerne selv.

- Det er en katastrofe, mener Susi Hyldgaard, der er formand for den største forening af danske komponister og sangskrivere, DJBFA.

Musikken bliver leverpostejsfarvet

Til trods for at man i medieforliget har indføjet, at dansk musik får en slags positiv særbehandling med sammenlagt 48 procent af sendefladen, forudser Susi Hyldgaard, at store dele af den hjemlige musikscene vil have gode grunde til at slå over i mol.

- Danmark bliver mere leverpostejsfarvet med lukningen af P6, P7 og P8. Den gode formidling, radiokanalerne har stået for, forsvinder og uddør formentlig. Det betyder i sidste ende, at danskerne vil opleve et markant mindre og mere enøjet musikudbud. Det er næsten til at græde over, siger pianisten, som mener, at de 48 procent dansk musik vil have et mere bredt sigte og ramme en lavere fællesnævner.

Aktuelt har DR forpligtet sig til at spille 40 procent dansk musik. Der er altså tale om en stigning på otte procent, hvis man følger dekretet i det nye medieudspil. Alligevel bekymrer det Susi Hyldgaard.

- De kommercielle stationer kigger kun på bundlinjen og ikke på den musiske mangfoldighed. Det er ikke bare en udvanding af udbuddet af dansk musik, det er en udtørring.

DR erkender, at man med den nuværende struktur får en opgave i at sikre musikalsk bredde og farve på paletten.

- Udfordringen bliver så at få de respektive kanalers specialer i spil andre steder, for det vil betyde noget for mangfoldigheden, siger Henriette Marienlund, der er mediedirektør i DR til TV 2.

Tilfredshed med milliardindtjening

Hos Koda, der står for at indhente royalties og afspilningsafgifter til dem, der skaber og udsender musikken, er man tilfredse med medieforliget, som det ser ud på papiret.

- Umiddelbart er det glædeligt, at musikken ser ud til at skulle opprioriteres. Hvordan det konkret tager sig ud i programindholdet, er ikke noget, vi fra Kodas side tager stilling til, så længe kunstnerne får en fair betaling for at blive spillet, siger kommunikationschef Eva Hein. 

Koda nåede i 2017 en rekordomsætning på en milliard kroner, hvilket er en stigning på 20 procent i forhold til året før. De mest indtjenende sange i Danmark er dog stadig indspillet af udenlandske navne.

Lukningen af P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz ventes effektueret fra 2020.