Eksperter advarer: Dødelig svamp skyder op i de danske skove

16x9
Den grønne fluesvamp er en af de mest giftige svampe, som vokser i de danske skove. Foto: Jens H. Petersen / Giftlinjen

Den store mængde farlige svampe kan muligvis hænge sammen med den varme og tørre danske sommer.

Mængden af giftig grøn fluesvamp i de danske skove er eksploderet de seneste mĂĄneder. Det beretter naturvejledere fra hele landet. 

Højsæson for svampe varer fra august til oktober, og dette års svampesæson er bemærkelsesværdig i forhold til andre år.

- Der er helt usædvanligt mange grønne fluesvampe i år. Normalt er det sjovt, hvis vi finder en, men de er alle vegne lige nu. De er store og flotte, men dem skal man altså passe på, understreger Bjørli Lehrmann fra Vestre Hus Børnenaturcenter i Allerød. 

Hun fortæller, at hun har observeret dem i Ravnsholt Skov og især i Brødeskov i Nordsjælland. 

Bjørli Lehrmann har fundet store mængder af den grønne fluesvamp i områder ved Allerød på Nordsjælland.
Bjørli Lehrmann har fundet store mængder af den grønne fluesvamp i områder ved Allerød på Nordsjælland. Foto: Bjørli Lehrmann / Bjørli Lehrmann, Vestre Hus Børnenaturcenter, Allerød

Det samme gør sig gældende for områder på Fyn og i Jylland. 

Ved Trente Mølle Naturcenter ved Ny Stenderup på Fyn vurderer naturvejleder Leif Sørensen, at der er næsten tre gange så mange grønne fluesvampe som normalt. 

- Jeg ved ikke med hele Fyn, men i skovene i Trente Mølle vælter de op fra jorden. Jeg tror, at jeg kunne plukke 1200, hvis jeg ville. Vi ser dem alle steder. Der er ikke en skov, hvor man ikke ser dem.

Naturvejleder advarer forældre til små børn

Naturvejleder hos Aalborg Kommune Esben Buch kunne søndag fortælle til Nordjyske, at han aldrig før har oplevet den dødelige svamp stå så tæt i skovbunden i Nordjylland, som den gør nu.

Derfor har han følt behov for at gå ud med en bredere advarsel, særligt til pædagoger og forældre til mindre børn:

- Netop fordi svampen i øjeblikket findes så mange steder i kombination med, at små børn kan finde på at putte ting i munden, kan ekstra opmærksomhed være en god ting, forklarer han til avisen. 

Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen Søhøjlandet i Silkeborg oplever, ligesom de andre naturvejledere, at den grønne fluesvamp skyder op som aldrig før.

- Jeg finder bunker af den. I det hele taget er der rigtig mange svampe i år. Det gælder både rørhatte, Karl Johan og fluesvampe, fortæller Jan Kjærgaard. 

10-ĂĄrig pige spiste svamp og fik ny lever

Konsekvenserne er alvorlige, hvis et menneske spiser den grønne fluesvamp.

Fluesvampen forårsager celledød i lever og nyrer. 30 gram af svampen er nok til at dræbe en voksen mand. 

Der findes ingen modgift, hvis et menneske først har spist svampen. 

- Det er ufarligt at tage dem op og røre ved dem, men hvis man tager dem med hjem og tilbereder dem, så dør man. Og det er en frygtelig grusom måde at dø på, understreger Bjørli Lehrmann fra Vestre Hus Børnenaturcenter.

Fem giftige svampe man skal være særligt opmærksom på
Kilder: Giftlinjen, Fødevarestyrelsen

Eksempelvis har Fredericia Dagblad tidligere kunnet fortælle om en asiatisk familie, som i 2010 havde spist en grøn fluesvamp, de havde fundet i en skov i Vejle, fordi de havde forvekslet den med en asiatisk spisesvamp. Familien blev indlagt på Vejle Sygehus, og datteren, en 10-årig pige, blev opereret og fik en ny lever. 

I 2016 blev tre mænd indlagt efter at have spist grøn fluesvamp. Den ene var på et tidspunkt i livsfare.

Fluesvamp trives i varme og fugt

Naturvejlederne kan ikke pege på én sikker årsag til, at svampene myldrer frem netop nu, men ifølge Jan Kjærgaard er det "altid vejrets skyld", når naturen opfører sig anderledes. Det kan derfor ikke udelukkes, at der er en sammenhæng med den ualmindeligt varme sommer i Danmark. 

Den giftige og dødelige grønne fluesvamp skyder op flere steder i Danmark.
Den giftige og dødelige grønne fluesvamp skyder op flere steder i Danmark. Foto: Bjørli Lehrmann / Bjørli Lehrmann, Vestre Hus Børnenaturcenter, Allerød

Leif Sørensen fra Trente Mølle Naturskole forklarer, at den grønne fluesvamp generelt har det godt i varme og fugt. Fordi det har været så tør en sommer, er der mange ting, som har stået i stampe og ventet på vand. 

- Når regnen kommer, så spirer det, man normalt ser over flere måneder, frem på en enkelt måned. Det kan betyde, at antallet af svampe, der pludseligt skyder op, virker ekstremt. 

- Men der er stadig flere fluesvampe, end der plejer at være, fastslår Leif Sørensen.  

Han slutter af med det rĂĄd, han plejer at give til folk, der skal pĂĄ svampetur:

- Lad være med at spise en svamp, du ikke ved, hvad er.