Samfund

Flere og flere ældre vil bo i bofællesskaber

Jytte håber inderligt, hun kan få en plads i et seniorbofællesskab. Hun er sikker på, at det kan give hende en tryghed i alderdommen.

- Der vil jeg rigtig, rigtig gerne bo, siger Jytte Mathisen og peger på brochuren, der indeholder informationer om Kamelia Hus. Et seniorbofællesskab, som lige nu er ved at blive opført på Grønttorvet i Valby.

Hun står allerede på ventelisten til at blive en del af bofællesskabet for folk, der har fejret 60-årsfødselsdag. Og hun er ikke den eneste.

Seniorbofællesskaber bliver mere og mere populære. Sidste år stod 8000 seniorer på venteliste landet over, og en undersøgelse lavet af Realdania viser, at op mod 80.000 danskere efterspørger en bolig i et af fællesskaberne.

Flere på vej 

I dag eksisterer der under 7000 af den slags boliger, men der er flere på vej.

Foreningen Realdania har været med til at udvikle de nye byggerier, så de er attraktive at opføre for pensionskasserne og så billige at bo i, at folkepensionister også har råd.

Lige nu samarbejder Realdania med PFA, Pensiondanmark og PKA om at opføre seniorbofællesskaber i Ry, Horsens, Køge og Valby. Og kravene til pensionsselskaberne er klare, fortæller Per Schulze, der er programchef hos Realdania.

- Vi kan se, at især seniorer, der har et begrænset økonomisk råderum, er særligt ramt af ensomhed. Vi skal også finde boliger, der er til at betale sig fra for folk, der kun har deres folkepension. Og så skal vi udvikle på fællesarealerne.

Hos Realdania stiller de krav til pensionsselskaberne om, at huslejen for nogle af boligerne i seniorbofællesskaberne skal kunne betales for en folkepension. Video: Katja Mejborn Østergaard

Fælleskab, fælleskab, fælleskab

Kamelia Hus i Valby, hvor Jytte Mathisen så inderligt ønsker at bo, bliver opført af PKA.

Når projektet er færdigbygget, vil 49 lejligheder stå klar til, at seniorer kan flytte ind. Huslejen vil være fra 7575 kroner og vil også dække over adgang til fælles tagterrasse, fælles væksthus, fælles køkken, fælles vaskekælder og meget andet.

Nøgleordet er fællesskab, og det er netop derfor, den 65-årige kvinde krydser fingre for, at hun bliver tildelt en af lejlighederne. Til nytår går hun nemlig på pension, og hun frygter, hun kommer til at mangle den daglige omgang med andre mennesker.

- Tanken om, at der er nogen, hvis jeg har brug for en snak, et fællesskab eller en oplevelse, er god, siger hun til TV 2.

Et håb om tryghed 

Lige nu bor hun i en andelslejlighed i Valby.

Her er både stue, soveværelse, køkken og badeværelse. De to sidstnævnte har hun brugt en del penge på at få renoveret, siden hun flyttede ind for fire år siden. Hun har sågar installeret en vaskemaskine, så hun slipper for at slås med andre om den fælles i kælderen.

Grundlæggende handler det om et håb om tryghed

Jytte Mathisen

Hun er glad for at bo i den 56 kvadratmeter store lejlighed med to altaner. Alligevel drømmer hun om at flytte i bofællesskab med andre.

- Jeg har ligget syg heroppe i fem dage, hvor jeg ikke kom ud af min seng, med mindre jeg skulle på toilettet. Det var ikke særlig rart at ligge her alene, uden der var nogen, der vidste, at jeg var syg. Det ville der måske være, når man bor i et seniorfællesskab, fortæller hun om livet i andelslejligheden, som hun deler med sin kat 14-årige Gumle.

- Grundlæggende handler det om et håb om tryghed. At vi drager omsorg for hinanden. At vi holder øje med hinanden på en god måde. Den positive omtanke for hinanden.

Højere livskvalitet og mindre ensomhed

Jytte er ikke alene med behovet for at føle sig tryg, fortæller Max Pedersen, der er antropolog ved arkitektskolen KADR.

- Den helt overordnede årsag til, at seniorer gerne vil flytte i bofællesskab, er, at de gerne vil have et naboskab. Det er det, der trækker. Fællesaktiviteter og det at bo blandt folk, man føler sig tryg ved, siger han til TV 2.

Den 65-årige kvinde er slet ikke i tvivl om, at der er stor forskel på at bo alene i en andelslejlighed og sammen med andre seniorer i et bofællesskab. Video: Katja Mejborn Østergaard

Men det er ikke kun trygheden, der trækker. Ifølge en undersøgelse fra Realdania kan det at bo i et bofællesskab også give større livskvalitet og mindske ensomheden hos ældre.

Og det er netop frygten for at blive ensom på sine gamle dage, der får flere til at rykke pløkkerne op og søge mod noget fælles, fortæller antropologen.

- Især mænd vil gerne vide, at deres kone bor godt blandt naboer, når de en dag selv skal herfra.

- Det er dog ikke for alle, slår Max Pedersen fast. 

Sammen og hver for sig

Jytte Mathisen er ikke i tvivl om, at seniorbofællesskabet er noget for hende. Hun har godt nok aldrig boet i et bofællesskab før, men det skal ikke holde hende tilbage.

- Jeg blev så absolut ikke skræmt af tanken, for det, de har lagt op til, er, at man både kan være en del af fællesskabet, men at der også er mulighed for, at man kan trække sig tilbage og være sig selv, når man har brug for det.

Om Jytte Mathisen og katten Gumle får lov til at flytte ind i Kamelia Hus, får de svar på i slutningen af september. Håbet hos hende er ikke til at tage fejl af.

- Jeg vil rigtig gerne være med til at skabe rammerne for det, der kan blive et godt seniorliv.