Der mangler 45.000 medarbejdere på det danske arbejdsmarked, siger Dansk Industri
De Radikale bakker op om Dansk Industris forslag om at erklære unge under 30 år på kontanthjælp jobparate. Dansk Folkeparti er imod.
Den største udfordring for Dansk Industri lige nu er, at der simpelthen ikke er nok arbejdskraft. Sådan lyder konklusionen på en spørgeskemaundersøgelse, som Dansk Industri har lavet.
Ifølge undersøgelsen kan danske virksomheder nemlig beskæftige 45.000 flere personer, end de gør i dag.
Målt i kroner og øre betyder det, at Danmark går glip af en produktion på 34 milliarder kroner.
På maskinfabrikken Kimas A/S i Kolding mærker de også manglen på arbejdsdygtige hænder. Her har de ordrer nok, men ikke nok ansatte til at udføre dem.
- Vi har været nødt til at sige nej til nogle af de krav, vores kunder stiller, udelukkende på grund af manglende arbejdskraft, fortæller fabrikkens direktør, Rune Lund til TV 2.
Og han er langt fra den eneste, der må sige nej til opgaver.
Faktisk står det så grelt til, at hver anden virksomhed er blevet nødt til at opgive at få besat en stilling, lyder det i undersøgelsen.
Danmark går glip af milliarder
Det skal der gøres noget ved, lyder det fra Dansk Industris direktør, Karsten Dybvad.
Han kommer med en række bud på, hvordan problemet kan løses. Først og fremmest skal der hentes hænder på jobcentrene.
- Vi vil gerne være med til at gøre en ekstra indsats for de, der står på kanten af arbejdsmarkedet. Det gælder de unge på kontanthjælp og andre, der er på en overførselsindkomst.
Tre løsninger
Konkret foreslår Dansk Industri, at alle unge under 30 år, som ikke er under uddannelse, skal erklæres jobparate fra dag et. Desuden skal omtrent 50 procent af alle på kontanthjælp erklæres klar til job.
Yderligere foreslår erhvervsorganisationen, at man sænker det beløb, man skal tjene om året for at få arbejdstilladelse. I stedet for 418.000 kroner, skal det ned på 325.000.
På den måde spår Dansk Industri, at man kan hente 10.000 medarbejdere fra udlandet. Også udenfor EU.
Uenighed bland politikerne
Hos De Radikale er de positive over for forslagene.
Her bakker man særligt op omkring, at unge kræfter sættes i spil.
- Man kunne sige, at indtil de kommer i gang med deres uddannelse, skal de have et arbejde, fordi det ikke er en god ide for nogen at gå i mange år på kontanthjælp og være erklæret langtidsledig, lyder det fra partiets formand, Morten Østergaard.
Han uddyber:
- Der er i den grad behov for at gøre noget, for det er en kæmpe mulighed, vi har. At vi efter nogle år med krise nu står i en situation, hvor virksomhederne sukker efter nye medarbejdere, er en kæmpe chance for at få bugt med ungdomsarbejdsløshed.
Men det er ikke alle steder i det politiske landskab, Dansk Industri møder opbakning til deres forslag. Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, mener ikke, at arbejdskraften skal findes på jobcentrene.
- Hvis de mennesker, der i dag er på kontanthjælp, skal ud på arbejdsmarkedet og ikke er parate til det, har vi jo ikke nået ret meget, lyder det.
Og det bakker Majbrit Beran Berla, som er formand for Dansk Socialrådgiverforening, op om.
Ingen opbakning fra jobcentrene
Hun kalder forslaget for ”en meget dårlig idé”.
- At tro, at man kan gøre folk raske ved blot at kalde dem jobparate, er altså mangel på viden om den gruppe, vi arbejder med, siger hun.
Ifølge hende er det en skrøne, "at unge blot dalrer ned på jobcentret for at fede den på kontanthjælp, den dag de får deres eksamensbevis i hånden".
- Deres mål og drøm er jo at komme i uddannelse og job, men vejen dertil kræver noget mere, end at man bare kalder dem jobparate. Det kræver en socialfaglig indsats, samtidig med at vi hele tiden arbejder på at give dem en forankring – enten på en uddannelse eller arbejdsmarkedet, slår hun fast.
"Et betydeligt potentiale"
Hos Dansk Industri er man indforstået med, at man ikke blot kan sende 50 procent af alle kontanthjælpsmodtagere – heriblandt alle under 30 år – ud på arbejdsmarkedet.
Alligevel mener Karsten Dybvad, at løsningen på den manglende arbejdskraft findes på landets jobcentre.
- Vi ved, at der er mange flere, der kunne, hvis de bliver mødt med en vurdering af, at de er jobparate, fremfor at de bare er aktivitetsparate. Vi vurderer, at der er et betydeligt potentiale derude, siger han.
Og Rune Lund fra maskinfabrikken Kimas A/S er enig. Han har ingen problemer med at se nuværende kontanthjælpsmodtagere arbejde hos ham:
- Jeg er sådan set enig med Dansk Industri i, at der er en gruppe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, som vi sagtens kan bruge her.