Samfund

Dansk Industri slår alarm over manglende studiepladser

Vi smider guld på gaden, siger DI om universiteter, der afviser unge, selv om erhvervslivet savner.

Samtidig med at danske virksomheder skriger på uddannede inden for teknologi, it, ingeniørkundskab, naturvidenskab og matematik, afviser flere universiteter unge, der søger ind på netop de uddannelser. 

Der er ikke studiepladser nok, skriver Politiken.

Ifølge en analyse fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI) gælder det blandt andet IT-Universitetet i København. Her søgte 785 unge i år en uddannelse som deres førsteprioritet - men kun 382 blev optaget.

Tilsvarende fik hver femte af de knap 3000 unge, der ønskede en studieplads på en ingeniøruddannelse på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) afslag.

- Vi smider simpelthen guld på gaden, siger Mette Fjord Sørensen, der er chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed hos DI, til Politiken.

Det går ud over væksten

Hun påpeger, at der er mange, der søger ind på en af de såkaldte Stem-uddannelser. Stem er den engelske forkortelse for uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniør og matematik, som virksomhederne gerne vil have flere uddannede fra. 

- Men samtidig er der mangel på pladser, siger hun og påpeger, at afvisningerne sker på uddannelser, hvor ledigheden er lav.

- Når virksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, der er behov for, bliver de nødt til at sige nej til ordrer, og så kan de ikke skabe den vækst, der er brug for, siger hun.

Derfor bør uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) finde nogle penge, så der kan oprettes flere studiepladser, lyder opfordringen fra Mette Fjord Sørensen.

Der er masser af muligheder, mener minister

Ved optaget i sommer var det kun cirka 14.500 unge eller 22 procent af alle optagne, der startede på en af Stem-uddannelse. Selv om det ikke er nok, er det en fremgang på 38 procent i forhold til 2011.

Tommy Ahlers er enig med DI i, at flere unge skal have en Stem-uddannelse. Men der er steder i landet, hvor der er masser af ledige Stem-studiepladser, skriver ministeren i en mail til Politiken.

- Bare på it-uddannelserne på Aalborg Universitet, er der over 100 ledige pladser på 9 forskellige uddannelser, for eksempel robotics og elektronik og it.

- Så hvis de unge ikke kan komme ind på en konkret uddannelse inden for Stem-området, så er der altså mange andre muligheder.

Også Aalborg Universitet afviser dog ansøgere på civilingeniøruddannelsen.