Samfund

Dom stadfæstet: Fire Uber-chauffører har brudt taxaloven

Højesteret nåede frem til samme dom som Østre Landsret.

Fire Uber-chauffører blev torsdag dømt for at have brudt taxaloven i Danmark. Dermed stadfæstede Højesteret dommen fra Østre Landsret.

Bødetaksterne til de fire chauffører er sat efter, hvad de har fået udbetalt fra Uber. Bøderne lyder på 486.500 kroner, 110.000 kroner, 60.000 kroner og 40.000 kroner.

Oplysninger fra Holland

Grundlaget for dommen var oplysninger, som Skat modtog i 2016 fra myndighederne i Holland, hvor Uber har sit europæiske hovedkvarter.

Oplysningerne indeholdt blandt andet en liste over de udbetalinger, taxatjenesten overførte til de danske chauffører. Her mente forsvaret, at disse var forældet, men den indsigelse blev afvist af Højesteret, og det gjorde alle andre indsigelser fra forsvaret også.

Hos transportgruppen i 3F er der stor begejstring ovenpå Højesterets dom, men man forventer ikke, at kampen mod Uber i Danmark er slut endnu.

- Flere politikere har sagt, at man vil gå efter Uber, men ville vente til, at dommen var stadfæstet. Jeg forventer, man går efter Uber nu. De er de egentlige bagmænd og dem, som har forført chaufførerne, siger Jan Villadsen, formand for transportgruppen i 3F.

Flere domme kan være på vej

Men det er ikke kun de fire Uber-chauffører, der står til at få bøder.

Med torsdagens dom er der banet vej for sager mod yderligere 1500 tidligere Uber-chauffører.

Per Jakobsen mener, at det kun er ved personkørsler, at Uber-chaufførerne kan dømmes. Video: Anna Christensen

Af listen fra Holland fremgår nemlig oplysninger om personer, som har kørt for Uber i Danmark i 2015 - blandt andet deres navne, bankoplysninger, hvor mange ture de har kørt, og ikke mindst hvor meget de har tjent.

Uber-chauffør: - Vi kan trække det fra i skat

Tidligere Uber-chauffør Per Jakobsen vælger at acceptere dommen, men forventer at få sin betalte skat og moms tilbage på dele af sin kørsel for taxatjenesten.

- Det er kun de ture, hvor vi har kørt personbefordring (kørsel med personer, red.), at loven er overtrådt. Så når vi har tranporteret nøgler, en pakke eller en taske, så bliver det anklagemyndighedens opgave at løfte bevisbyrden for, hvor meget der er kørt af hver enkelt kørsel, fortæller han.

Men det mener Poul Helmuth Petersen, forsvarsadvokat for Uber i Højesteret, ikke er muligt for de dømte Uber-chauffører, da anklagemyndigheden valgte at opkræve hele fortjenesten fra de dømte.

- Havde anklagemyndigheden valgt at give en mindre bøde og så konfiskere den ulovlige fortjeneste, så havde det efter min opfattelse været muligt at tilbageføre indkomsten (trække fra i skat, red.). Dermed havde chaufførerne ikke fået indkomsten, da den var blevet konfiskeret, forklarer han.

Uber kørte i Danmark fra 2014 til april 2017.