Samfund

Danskere får uforklarligt få børn efter finanskrisen

Ingen lande har haft et større fald i fertiliteten fra 2008 til 2013 end Danmark.

Da finanskrisen brød ud for 10 år siden, var det ikke kun bankaktier og huspriser, som blev ramt. Folk begyndte også at få markant færre børn. Og det var især i Danmark, at fertiliteten faldt.

Tal fra Danmarks Statistik viser således, at kvinder i snit ved krisens udbrud i 2008 ville få 1,89 barn i løbet af et helt liv, mens det tal i 2013 var faldet til 1,67. Det skriver Politiken fredag.

- Danmark havde et relativt stort fald i fertilitetskvotienten fra 2008 til 2013, som man ikke ville forvente ud fra de økonomiske nøgletal, siger Chiara Comolli, der forsker i demografi ved Stockholms Universitet, til Politiken.

Ingen lande havde et større fald i fertiliteten end Danmark i den periode, viser en ny undersøgelse af 31 europæiske lande og USA. Det er kendt i forskningen, at kriser ofte fører til færre fødsler, påpeger Chiara Comolli:

- Et stort flertal af studier viser, at fertilitetskvotienter har tendens til at stige i perioder med økonomisk vækst og falde i perioder med stagnation og nedgang.

Den tendens skyldes, at det koster penge at have børn, så færre prøver at få et barn, når der er større risiko for at miste jobbet. Men det forklarer ikke, hvorfor Danmark fik et af de største fald.

Danskerne slap ikke krisen mentalt

Selv om Danmark blev ramt hårdt på boligmarkedet, så steg arbejdsløsheden mindre end i andre lande. Færre danskere blev dermed ramt på pengepungen.

- Danmark blev på ingen måde ramt så hårdt økonomisk som Grækenland, og alligevel er Danmarks fald i fertiliteten stort, siger Chiara Comolli.

Ifølge Comolli kan årsagen findes i andre parametre. Fald i fertilitet kan også have medicinske årsager, men det fald, som observeres her, begyndte i en lang række lande lige efter krisen.

Chiara Comollis teori er, at årsagen skal findes i folks hoveder. Selv om lande som Danmark kom relativt hurtigt ud af krisen målt på økonomiske tal, så slap følelsen af krise ikke indbyggerne, og den er der endnu.

Siden 2013 er fertiliteten i Danmark steget lidt igen, men den ligger fortsat markant lavere end i 2007.