Samfund

Kommune: Dispensation til plejehjem før dødsbrand var forkert

Dispensation til plejehjem, der blev ramt af dødsbrand, burde ikke være givet, siger udvalgsformand.

Plejehjemmet Farsøhthus, der i august blev ramt af en dødsbrand, som kostede tre ældre mennesker livet, burde ikke have haft en dispensation fra brandsikringsreglerne. 

Det siger Lars Møller (S), formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, efter det tirsdag kom frem, at plejehjemmet ikke levede op til brandsikkerhedskravene

 - Vi ville ikke have givet dispensationen vedrørende sprinkleranlægget i dag, og slet ikke med en begrundelse om, at der ligger en brandstation i nærheden, siger han i en pressemeddelelse.

 - I vurderingen indgik dog også, at der var installeret et fuldt dækkende ABA-anlæg i bygningen med direkte opkobling til brandstationen. Men dispensationen burde ikke have været givet dengang, det er der ingen tvivl om, siger Lars Møller. 

Det var den daværende Rougsø Kommune, der gav dispensationen til plejehjemmet i 1997.

Dispensationen betød, at der ikke var installeret automatisk sprinkleranlæg i bygningen.

Køkken i flugtvejsgang

Derudover var spisekøkkenet indrettet i flugtvejsgangen, hvilket reducerede flugtvejen. I kølvandet på sagen vil Norddjurs Kommune nu foretage en grundig gennemgang af plejecentret i Allingåbro.

 - Vi vil blandt andet foretage en grundig, teknisk brandgennemgang af plejecentret på baggrund af de nye oplysninger i rapporten. Vi vil også kigge på, om den nuværende indretning og konstruktion er hensigtsmæssig, siger Søs Fuglsang, sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune. 

Branden opstod 3. august og kostede to kvinder på 91 og 93 år livet. En 95-årig kvinde blev indlagt med brandskader og døde to dage senere af sine kvæstelser.