Samfund

Danskerne er de mindst fede i EU - forsker forklarer hvorfor

I Danmark betegnes hver fjerde voksne som 'svært overvægtig' ifølge nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Test dit BMI her i artiklen.

På trods af at mange herhjemme får mere og mere sul på sidebenene, så er danskerne de mindst overvægtige i EU.

Det viser en rapport, der i dag blev offentliggjort af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Tallene fra WHO’s European Health Report afslører, at det ikke står helt så galt til i Danmark, som mange måske regner med, når det handler om fedme.

Hvis et samfund udvikler sig i en mere utryg retning, så stiger forekomsten af fedme

Thorkild I. A. Sørensen, fedmeforsker 

Hver fjerde dansker 'svært overvægtig'

Ifølge rapporten kan hver femte voksne dansker - helt præcist 19,7 procent - karakteriseres som 'svært overvægtig', hvilket svarer til et BMI på 30 eller derover.

På Malta og i Storbritannien står det værst til med fedme i EU. Her er mere end hver fjerde voksen svært overvægtig ifølge BMI-tallene - nærmere bestemt henholdsvis 28,9 og 27,8 procent.

WHO slår samtidig fast i rapporten, at de fleste landes befolkninger med årene er blevet tykkere - og hermed også danskerne.

Test dit BMI-tal herunder.

Beregn dit BMI

BMI

BMI (Body Mass Index) er et tal for, om din vægt er for høj eller for lav.

Det beregnes efter formlen:

 • BMI = vægt (kilo)/højde (meter) * højde (meter)

Vejer du eksempelvis 75 kilo og er 1,73 høj, så dividerer du 75 med 2,99 (1,73*1,73) og får resultatet 25.

 • BMI under 18,5: Undervægtig
 • BMI mellem 18,5 og 25: Normalvægtig
 • BMI mellem 25 og 30: Overvægtig
 • BMI over 30: Svært overvægtig

BMI-tallet skal dog tages med et forbehold.

For eksempel kan veltrænede mennesker med store muskler eller mennesker med tung knoglestruktur have højt BMI uden at være overvægtige. Formlen gælder kun for voksne personer.

BMI-resultater:

 • BMI under 18,5: Undervægtig.
 • BMI mellem 18,5 og 25: Normalvægtig.
 • BMI mellem 25 og 30: Overvægtig.
 • BMI over 30: Svært overvægtig.

Glædelige tal

En af landets førende fedmeforskere er Thorkild I. A. Sørensen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. Han er meget begejstret over tallene fra WHO, siger han til TV 2.

- Der er ingen tvivl om, at fedme bidrager væsentligt til en øget risiko for at få en lang række forskellige sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, blodpropper i hjernen, cancersygdomme og først og fremmest sukkersyge. Så det er rigtig godt, at vi klarer os så godt i Danmark, slår Thorkild I. A. Sørensen fast.

Selvom det ikke er let at give et entydigt svar, så giver fedmeforskeren en forklaring på, hvorfor danskerne klarer sig bedst blandt vores europæiske naboer, når det kommer til overvægt.

Social tryghed modvirker fedme

Ifølge Thorkild I. A. Sørensen omhandler svaret ikke udelukkende de klassiske råd vedrørende kost, motion og søvn.

Fakta om overvægt

 • Det anbefales, at man gennem hele livet bevarer sin normalvægt. For voksne betyder det, at man har et BMI mellem 18,5 og 25,0.
 • 50.000 mennesker i Danmark lider af fuldstændig overspisning – BED, binge eating disorder (tvangsoverspisning) – ofte i størrelsesordenen 5000 kalorier, der tvinges ned i munden.

- De livsomstændigheder og den sociale tryghed, som man har, ser ud til at spille en meget vigtig rolle for, hvordan kroppen reagerer. For eksempel kan kroppen gemme på ekstra kalorier, hvis man er utryg, siger Thorkild I. A. Sørensen og uddyber sin forklaring:

-  I Danmark har vi et samfund, der giver en meget stor tryghed til dets borgere. Men hvis et samfund udvikler sig i en mere utryg retning, så stiger forekomsten af fedme.

Professoren mener desuden, at symptomer på stress kan være medvirkende til, at kroppen øger sit fedtoptag.

Thorkild I. A. Sørensen forklarer sammenhængen ved, at hjernen, psyken og de nære sociale miljøer indgår i et tæt samspil, der regulerer, hvor meget fedt der samles i kroppen.

Store regionale forskelle

Ifølge rapporten fra WHO lever gennemsnitseuropæeren i dag over et år længere end for blot fem år siden.

Tallene dækker dog over store forskelle landene imellem, hvilket i høj grad kan relateres til ens livsstil i form af rygning, kost og motion.

Læs hele rapporten om sundhedstilstanden i Europa her.