Plejehjem havde ikke automatisk sprinkleranlæg, da tre ældre døde i brand

En nærliggende brandstation var årsag til, at plejecenteret havde fået lov til at dispensere fra brandkrav.

Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro på Djursland levede ikke op til brandkravene, da tre ældre beboere i august mistede livet i forbindelse med en brand.

Der var dog givet tilladelse til at dispensere fra reglerne.

Det fortæller transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) under et samråd tirsdag om den tragiske brand.

Ministeren henviser til en ny undersøgelse af branden, som Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut har lavet. Den viser, at der ikke var noget automatisk sprinkleranlæg, og at spisekøkkenet var indrettet i flugtvejsgangen.

Derudover var flugtvejsgangen ikke opdelt med røgtætte, selvlukkende døre.

- Branden er en meget tragisk hændelse, og den understreger, hvor afgørende det er, at brandreguleringen tages alvorligt, siger Ole Birk Olesen.

Vil have undersøgt dispensationer

Farsøhthus er et kommunalt plejehjem i Norddjurs Kommune, og Ole Birk Olesen understreger, at det er ejeren, der har ansvaret for, at brandkravene efterleves.

Det betyder dog ikke, at der er foregået noget alvorligt, lyder det. 

Plejecenter Farsøhthus havde dispensation fra kommunen, fordi der lå en brandstation i nærheden. Men ministeren vil nu have undersøgt, om der bliver givet for mange dispensationer rundt om i landet.

- Umiddelbart synes jeg ikke, at det virker betryggende, at der eksempelvis dispenseres fra kravet om sprinkleranlæg på et plejehjem med ældre og svagelige beboere, fordi der er en brandstation i nærheden, siger Ole Birk Olesen.

Socialdemokratiet vil ikke vente

Socialdemokratiets ældreordfører, Astrid Krag, hilser regeringens undersøgelse velkommen. Men hun mener dog, at der allerede bør ske noget nu.

Konkret nævner hun, at der bør ses nærmere på plejehjem med mange ældre rygere, fordi der her er en særlig risiko for brande.

- Der er simplethen for mange brande hvert eneste år til, at vi bare kan vente på en undersøgelse.

En nærliggende brandstation var årsag til, at plejecenteret havde fået lov til at dispensere fra brandkrav. Nu vil Ole Birk Olesen undersøge, om dispensationerne er gået for vidt.

Brand opstod i en sofa

Ifølge Østjyllands Politi opstod branden i en sofa i den ene af boligerne, hvor en 93-årig - nu afdød - kvinde befandt sig.

Branden spredte sig hurtigt til yderligere tre boliger i fløjen, men det er ikke lykkedes at finde ud af, præcis hvorfor den opstod.