Samfund

Medbragt kage - er det nu et problem?

Der bliver spist rigtig meget kage på de danske arbejdspladser. Det er måske ikke ligefrem sundt, men man skal jo også tænke på den mentale sundhed.

Det er en god dag i frokoststuen hos hjemmeplejen i Aars.

Tirsdag er der tre hjemmebagte kager sat frem på bordet.

Social- og sundhedshjælper Charlotte Dybdal Larsen viser rundt og forsikrer, at der skam er en god anledning til hver eneste kage:

- Vi har en nyansat, der vil sige pænt goddag med en kage. Det er en anledning. Jeg er blevet fastansat nu. Det er en anledning. Og så er der en kollega, der ikke fik givet kage, før hun gik på ferie. Hun giver nu en efter-ferie kage, forklarer hun.

De danske arbejdspladser er ’kage-land’. En undersøgelse viser, at danskerne i dag spiser 15 procent mere kage end for 10 år siden, at kvinder spiser mere kage end mænd, og at det især er i finanssektoren, der kommer kage på bordet.

- Det har taget overhånd

Set fra ernæringsforskernes bord er det ikke ligefrem nogen positiv udvikling:

- Tendensen er, at når vi fejrer noget, så er der kage. Det har taget overhånd. Det bliver for meget kage. Vi har et stigende overvægtsproblem, og al den kage er en af grundene. Virksomhederne bør tage det seriøst og prøve at skære lidt ned på kagen, siger Jeppe Mathiesen fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Hos hjemmeplejen i Aars kan man godt se problemet – men derfra og så til at begrænse kageindtaget er der alligevel et stykke.

- Sundhed er jo også den mentale sundhed, griner social- og sundhedshjælper Birte Villadsen.

Svært at sige nej

Alicia Borras Sørig er arbejdsmiljørepræsentant i hjemmeplejen, og hun kan også sagtens se dilemmaet. På den ene side er kagerne godt for sammenholdet. På den anden side er det svært at sige nej for dem, der måske er på slankekur og helst vil undgå kage.

- Jeg er selv én af dem, og man skal virkeligt have rygrad for at stå over, siger hun.

Det er også en af ernæringsforskerens pointer:

- Det er en problemstilling, at hvis man siger nej til kagen, tænker nogen, at man også siger nej til den person, der kommer med kagen, siger Jeppe Mathiesen fra DTU.

Afstemning

Hvor tit er der kage på din arbejdsplads?

- Gi' et stykke

Han ville ønske, at virksomhederne ville gøre noget for at begrænse kagespisningen:

- Jeg vil foreslå, at man fejrer med noget andet end kage. Eller at man samler til bunke, så det ikke er så hyppigt. Så kan man fejre noget en gang om måneden, siger Jeppe Mathiesen.

Der er dog ikke meget, der tyder på, at arbejdsgiverne står klar til at gribe ind.

- Det er slet ikke noget, vores medlemmer henvender sig om, siger arbejdsmiljøchef i Dansk Industri, Anders Just Pedersen.

Og cheferne i hjemmeplejen i Aars er tilsyneladende heller ikke klar til at gribe ind.

På spørgsmålet om, hvad ledelsen siger til, at medarbejderne spiser så meget kage, svarer social- og sundhedshjælper Birte Villadsen:

- De siger: "Gi’ et stykke!"

Afstemning

Har I regler for kagespisning på jeres arbejdsplads?