Samfund

Mange flere efterspørger medicinsk cannabis end forventet

628 personer har fået lægeordineret produkter med cannabis. Andreas Beck / Ritzau Scanpix

Efterspørgslen efter medicinsk cannabis overstiger forventningerne, viser nye tal. Forkert at tage chancer, mener Lægeforeningen.

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft ved årsskiftet, har 186 praktiserende læger ordineret cannabisprodukter til 628 forskellige patienter, viser tal fra Det Fælles Medicinkort (FMK).

Det er en del flere end de 500 patienter, Sundheds- og Ældreministeriet havde forventet ville benytte sig af ordningen i løbet af hele 2018, skriver Altinget

At flere benytter sig af ordningen er bare positivt, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Det er mennesker, hvor sygdom og smerter ofte har fyldt for meget, og livet for lidt. Det er positivt, hvis vi med forsøgsordningen kan hjælpe, hvor den konventionelle behandling ikke har været tilstrækkelig, siger hun til Altinget.

Ros til lægerne

I Scleroseforeningen glæder man sig også over de nye tal.

- Vi hører stadig om mange, der går forgæves til deres læge, så det er godt at høre, at det går den rigtige vej med forsøgsordningen, siger direktør Klaus Høm.

Lægeforeningen har ellers fra starten været modstandere af forsøgsordningen i den nuværende form, og en del læger har nægtet at udskrive medicinsk cannabis til patienterne.

- Det er uforståeligt, at et politisk flertal vil tage ansvar for en forsøgsordning, som dels åbner for en alt for bred brug af et euforiserende og afhængighedsskabende stof, dels ikke giver ny og velunderbygget viden om stoffets effekt, siger formand Andreas Rudkjøbing.

Han peger på, at de praktiserende lægers videnskabelige selskab i Danmark har anbefalet sine medlemmer ikke at udskrive medicinsk cannabis.

Ellen Trane Nørby roser de 186 læger, som har udskrevet medicinsk cannabis "på trods af en noget skeptisk lægestand”.