Samfund

Børn søger hjælp til selvmordstanker - inspirationen kommer fra internettet

Henvendelser til børnetelefonen fra 10-12-årige med selvmordstanker er tredoblet fra 2013 til 2017.

BørneTelefonens rådgivere tager dagligt imod børn og unge, der har ondt i livet. En opgave, der bliver stadig større.

For fem år siden fik rådgivningstelefonen 1628 henvendelser om selvmordstanker og selvmordsforsøg. Det tal var sidste år steget til 2852, viser en ny analyse.

Alene hos de 10-12-årige er stigningen gået fra 127 til hele 463, og det bekymrer organisationen. 

- En forklaring kan være, at børn i dag bliver hurtigere ’unge’ end tidligere. Det betyder også, at problemerne flytter nedad – børnene inspireres via internettet til både problemer og løsninger fra ældre børn og unge, siger direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Et råb om hjælp

I alt har BørneTelefonen rådgivet flere end 10.000 børn og unge fra 2013 til 2017.

Sidste år stod pigerne for 2344 af samtalerne om emnet, mens drengene kontaktede organisationen 426 gange.

I samtalerne fortælle børnene ifølge Børns Vilkår om at være ensomme, om ikke føle sig gode nok og ikke at føle sig elsket. 

Nogle skader sig selv ved at påføre sig fysisk smerte eller ved at sulte sig selv, ofte for at lindre deres psykiske ubehag og for at vise omverdenen, at de har det svært.

Det er et råb op hjælp fra barnet

Anne Marie Raaberg Christensen, overlæge

Oplever man et barn, der ikke trives, er det vigtigt at reagere, fortæller Anne Marie Raaberg Christensen, der er overlæge og formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab. 

- Det er et råb om hjælp fra barnet. Det er vigtigt, at det nære netværk, hvad enten det er forældre, lærere eller pædagoger, tager det alvorligt, siger hun til TV 2, og hun bakkes op af oplevelser hos BørneTelefonen. 

Henvendelser til børnetelefonen fra 10 til 12-årige med selvmordstanker er tredoblet fra 2013 til 2017.

- Vi hører alt for mange, der har fortalt om deres tanker – og ikke er blevet taget alvorligt. Hvis et barn ikke trives, gælder det om - for forældre og for eksempel skolen - at slå antennerne ud i forhold til barnets signaler og sætte ind, før problemerne vokser langt over hovedet på barnet, siger Rasmus Kjeldahl.

Tal med dit barn

Udskrift af flere samtaler med unge, offentliggjort af Børns Vilkår, viser netop, at børnene ikke altid føler sig hørt af dem, der er tæt på. 

- Jeg tror faktisk, at jeg udstråler "tristhed". To af mine lærere har spurgt mine veninder, om der er noget galt, men de har ikke spurgt mig. Jeg tør ikke at sige noget til nogen, jeg er monsterbange for at såre dem, men er der overhovedet nogen, der er bekymret for mig?, spørger en 12-årig pige. 

Man skal tale med børnene og prøve at indkredse problemet.

Anne Marie Raaberg Christensen, overlæge.

Derfor er det gode gamle råd om, at man skal tale med sine børn stadig, vigtigt at huske på, mener Anne Marie Raaberg Christensen.

- Man skal tale med børnene og prøve at indkredse problemet. Det er vigtigt at se på hele deres situationen, både i hjemmet, socialt med kammerater og så videre, siger hun.

Hendes arbejde i børne- og ungdomspsykiatrien har givet hende indtryk af, at antallet af børn i psykiatrien har været konstant de seneste år. 

Hun efterlyser derfor en nærmere undersøgelse at, hvorvidt det er de samme børn, der ringere oftere til BørneTelefonen, om kendskabet til den er steget, eller om de flere opkald reelt er et udtryk for, at flere børn og unge tænker på selvmord.