Unge mænd sidder tilbage, når kvinderne rejser - sådan ser det ud i din kommune

I 7 ud af 10 kommuner er der klar overvægt af unge mænd i forhold til kvinder. Tjek din egen bopæl her i artiklen.

Hvis unge mænd i Ringkøbing, Langeland eller Stevns synes, der bliver længere mellem de jævnaldrende kvinder, når de fester i byen, er det mere end blot en fornemmelse.

De unge kvinder rejser nemlig i stor stil mod landets større byer og lader mændene sidde alene tilbage. Det skaber en stor kønsmæssig forskel, viser nye tal fra Danmarks Statistik:

I 69 af landets 98 kommuner er der mindst 10 procent flere mænd i 20’erne, end der er jævnaldrende kvinder. I 2013 var antallet af markant mandsdominerede kommuner 59. I år 2008 var det 46.

Se fordelingen af 20-29-ĂĄrige i din egen kommune i kortet nedenfor:

Kønsfordeling i Danmark af 20-29-årige

Tallene er fra tredje kvartal 2018

Uddannelse og savn

- Tallene kan jo godt tyde på en forstærkende effekt af det, vi før har set, siger Kenneth Reinicke, der er lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet, RUC.

Fordelingen kan godt give et savn

Kenneth Reinicke, lektor og kønsforsker ved RUC

Han henviser til, at kvinder i højere grad end mænd vælger at flytte til større byer i jagten pĂĄ kulturtilbud, højere uddannelse og ditto jobs.

Imens bliver en større andel af de unge mænd hængende i lokalområdet og accepterer deres sociale situation. Firkantet sagt.

- Nogle bliver selvfølgelig også på grund af stor kærlighed til naturen og hjemstavnen. Og selvom man bor der, kan man jo godt have en kæreste i en anden kommune, siger Kenneth Reinicke.

Han pĂĄpeger dog ogsĂĄ, at kvinder oftere søger partnere med et uddannelsesniveau og job som deres eget.

- Dermed kan fordelingen godt give et savn. Det kan gå ud over det sociale liv, hvis der bliver en række tiloversblevne mænd, siger Kenneth Reinicke.

Med egne øjne

En af de unge mænd, som bor i et mandsdomineret område, er den 25-årige landmand Niels Kjær Sørensen.

Niels Kjær Sørensen er landmand, 25 år og bor i Skive Kommune, hvor der er mere end 28 procent flere mænd i 20'erne end kvinder.
Niels Kjær Sørensen er landmand, 25 år og bor i Skive Kommune, hvor der er mere end 28 procent flere mænd i 20'erne end kvinder. Foto: Blu / TV 2

Mange fra min ĂĄrgang i folkeskolen er flyttet til de store byer

Niels Kjær Sørensen, 25-årig landmand

Her er der flest mænd

SĂĄ mange procent flere 20-29-ĂĄrige mænd end kvinder er der:

  1. Ærø: 70,39 %*
  2. Norddjurs: 33,37 %
  3. Langeland: 33,06 %
  4. Billund: 30,75 %
  5. Skive: 28,43 %

*Skyldes formentlig især Marstal Navigationsskole og et i forvejen lavt befolkningstal.

Kilde: Danmarks Statistik

Nærmere bestemt bor han i Skive Kommune, som med mere end 28 procent flere mænd end kvinder i 20’erne indtager den femtestørste andel på landsplan.

Og den udvikling har Niels Kjær Sørensen følt på egen krop.

- Jeg har altid syntes, der var for få kvinder i byen i Skive, og antallet falder helt sikkert. Det kan man godt se og mærke generelt, siger han.

I år søger han selv kærligheden i TV 2-programmet 'Landmand søger kærlighed'.

Selvom der ogsĂĄ kommer kvinder fra andre nærliggende byer sĂĄsom Viborg har Niels Kjær Sørensen tydeligt mærket, at endnu flere søger mod Aarhus og København.

- Mange fra min årgang i folkeskolen er flyttet til de store byer for at uddanne sig og være unge et stykke tid. Det er jo der, det sker, siger han, men tror også, at flere vil flytte tilbage, når de fylder 30.

Fra storby til havgus

En anden af de nye deltagere fra ’Landmand søger kærlighed', 25-årige Troels Brink Hymøller, har boet i både København og Aarhus – to af de fem kommuner i landet, hvor det er de unge kvinder, der er i overtal.

Man kan jo godt mærke, at der var flere damer i byen i Aarhus, end der nok er i Skjern

Troels Brink Hymøller, 25-årig landmand

Alligevel føler han sig mere hjemme i den vestjyske havgus omkring Ringkøbing-Skjern, hvor han i dag har sit landbrug på 72 hektar og 95 køer.

Den 25-årige landmand Troels Brink Hymøller har tidligere boet i både Aarhus og København. Han foretrækker dog at leve og arbejde i Skjern.
Den 25-årige landmand Troels Brink Hymøller har tidligere boet i både Aarhus og København. Han foretrækker dog at leve og arbejde i Skjern. Foto: Blu / TV 2

Her er der flest kvinder

Så mange procent flere 20-29-årige kvinder end mænd er der:

  1. Frederiksberg: 15,91 %
  2. København: 11,83 %
  3. Gentofte: 6,77 %
  4. Aarhus: 2,76 %
  5. Vallensbæk: 2,6 %

Kilde: Danmarks Statistik

Selvom kommunen har næsten 25 procent flere mænd end kvinder, har Troels Brink Hymøller ikke tidligere spekuleret over, om det kunne være ĂĄrsagen til kvababbelser med kvindekønnet og kærligheden.

- Man kan jo godt mærke, at der var flere damer i byen i Aarhus, end der nok er i Skjern. Men der var så også flere knejte til at stjæle alle damerne, siger han.

Børnemangel

Konkurrencen om at finde en jævnaldrende partner er da generelt også større for de 20-29-årige mænd end for kvinderne.

Alt i alt er der nemlig pĂĄ landsplan 4,42 procent flere mænd end kvinder i 20’erne. Noget, man selvfølgelig bør huske pĂĄ i opgørelsen, understreger eksperterne.

Ikke desto mindre er forskydningen af de unge mennesker væsentlig og betydningsfuld, fortæller Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

På længere sigt kan udviklingen nemlig få konsekvenser for antallet af nye børn og dermed befolkningssammensætningen i kommunerne.

Noget, der pĂĄ kort sigt kan give kommunerne besparelser pĂĄ børneomrĂĄdet, men pĂĄ den lange bane kan give mangel pĂĄ skatteborgere med tilknytning til omrĂĄdet.

Der er kommet en lille krusning i de seneste år. Bølgen går altså lidt den anden vej

Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi ved VIVE

Vender bølgen?

Også Kurt Houlberg forklarer, at flere kvinder end mænd søger væk for at få en uddannelse. Eller et job, der matcher deres ambitioner.

Desuden blev udviklingen yderligere forstærket af den økonomiske krise, der ramte Danmark for otte-ni ĂĄr siden og gjorde det vanskeligere at finde job i yderomrĂĄderne.

Til gengæld er det heller ikke utænkeligt, at udviklingen med tiden kan vende igen i en eller anden udstrækning, fortæller Kurt Houlberg.

I takt med at huspriserne i særligt HovedstadsomrĂĄdet stiger, ser man allerede, at flere og flere unge – ogsĂĄ kvinder – flytter ud af byerne igen.

- Der er kommet en lille krusning i de seneste ĂĄr. Bølgen gĂĄr altsĂĄ lidt den anden vej – men om den vil vare ved og ramme steder som Samsø, Skive og Stevns, er svært at spĂĄ om, siger Kurt Houlberg.

- Det kan jo ogsĂĄ ende med, at de mænd, der sidder tilbage ved halballerne, bliver trætte af den skæve kønsfordeling og begynder at flytte efter pigerne.