Unge mænd sidder tilbage, når kvinderne rejser - sådan ser det ud i din kommune
I 7 ud af 10 kommuner er der klar overvægt af unge mænd i forhold til kvinder. Tjek din egen bopæl her i artiklen.
Hvis unge mænd i Ringkøbing, Langeland eller Stevns synes, der bliver længere mellem de jævnaldrende kvinder, når de fester i byen, er det mere end blot en fornemmelse.
De unge kvinder rejser nemlig i stor stil mod landets større byer og lader mændene sidde alene tilbage. Det skaber en stor kønsmæssig forskel, viser nye tal fra Danmarks Statistik:
I 69 af landets 98 kommuner er der mindst 10 procent flere mænd i 20’erne, end der er jævnaldrende kvinder. I 2013 var antallet af markant mandsdominerede kommuner 59. I år 2008 var det 46.
Se fordelingen af 20-29-årige i din egen kommune i kortet nedenfor:
Uddannelse og savn
- Tallene kan jo godt tyde på en forstærkende effekt af det, vi før har set, siger Kenneth Reinicke, der er lektor og kønsforsker ved Roskilde Universitet, RUC.
Han henviser til, at kvinder i højere grad end mænd vælger at flytte til større byer i jagten på kulturtilbud, højere uddannelse og ditto jobs.
Imens bliver en større andel af de unge mænd hængende i lokalområdet og accepterer deres sociale situation. Firkantet sagt.
- Nogle bliver selvfølgelig også på grund af stor kærlighed til naturen og hjemstavnen. Og selvom man bor der, kan man jo godt have en kæreste i en anden kommune, siger Kenneth Reinicke.
Han påpeger dog også, at kvinder oftere søger partnere med et uddannelsesniveau og job som deres eget.
- Dermed kan fordelingen godt give et savn. Det kan gå ud over det sociale liv, hvis der bliver en række tiloversblevne mænd, siger Kenneth Reinicke.
Med egne øjne
En af de unge mænd, som bor i et mandsdomineret område, er den 25-årige landmand Niels Kjær Sørensen.
Nærmere bestemt bor han i Skive Kommune, som med mere end 28 procent flere mænd end kvinder i 20’erne indtager den femtestørste andel på landsplan.
Og den udvikling har Niels Kjær Sørensen følt på egen krop.
- Jeg har altid syntes, der var for få kvinder i byen i Skive, og antallet falder helt sikkert. Det kan man godt se og mærke generelt, siger han.
I år søger han selv kærligheden i TV 2-programmet 'Landmand søger kærlighed'.
Selvom der også kommer kvinder fra andre nærliggende byer såsom Viborg har Niels Kjær Sørensen tydeligt mærket, at endnu flere søger mod Aarhus og København.
- Mange fra min årgang i folkeskolen er flyttet til de store byer for at uddanne sig og være unge et stykke tid. Det er jo der, det sker, siger han, men tror også, at flere vil flytte tilbage, når de fylder 30.
Fra storby til havgus
En anden af de nye deltagere fra ’Landmand søger kærlighed', 25-årige Troels Brink Hymøller, har boet i både København og Aarhus – to af de fem kommuner i landet, hvor det er de unge kvinder, der er i overtal.
Alligevel føler han sig mere hjemme i den vestjyske havgus omkring Ringkøbing-Skjern, hvor han i dag har sit landbrug på 72 hektar og 95 køer.
Selvom kommunen har næsten 25 procent flere mænd end kvinder, har Troels Brink Hymøller ikke tidligere spekuleret over, om det kunne være årsagen til kvababbelser med kvindekønnet og kærligheden.
- Man kan jo godt mærke, at der var flere damer i byen i Aarhus, end der nok er i Skjern. Men der var så også flere knejte til at stjæle alle damerne, siger han.
Børnemangel
Konkurrencen om at finde en jævnaldrende partner er da generelt også større for de 20-29-årige mænd end for kvinderne.
Alt i alt er der nemlig på landsplan 4,42 procent flere mænd end kvinder i 20’erne. Noget, man selvfølgelig bør huske på i opgørelsen, understreger eksperterne.
Ikke desto mindre er forskydningen af de unge mennesker væsentlig og betydningsfuld, fortæller Kurt Houlberg, professor i kommunaløkonomi ved VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
På længere sigt kan udviklingen nemlig få konsekvenser for antallet af nye børn og dermed befolkningssammensætningen i kommunerne.
Noget, der på kort sigt kan give kommunerne besparelser på børneområdet, men på den lange bane kan give mangel på skatteborgere med tilknytning til området.
Vender bølgen?
Også Kurt Houlberg forklarer, at flere kvinder end mænd søger væk for at få en uddannelse. Eller et job, der matcher deres ambitioner.
Desuden blev udviklingen yderligere forstærket af den økonomiske krise, der ramte Danmark for otte-ni år siden og gjorde det vanskeligere at finde job i yderområderne.
Til gengæld er det heller ikke utænkeligt, at udviklingen med tiden kan vende igen i en eller anden udstrækning, fortæller Kurt Houlberg.
I takt med at huspriserne i særligt Hovedstadsområdet stiger, ser man allerede, at flere og flere unge – også kvinder – flytter ud af byerne igen.
- Der er kommet en lille krusning i de seneste år. Bølgen går altså lidt den anden vej – men om den vil vare ved og ramme steder som Samsø, Skive og Stevns, er svært at spå om, siger Kurt Houlberg.
- Det kan jo også ende med, at de mænd, der sidder tilbage ved halballerne, bliver trætte af den skæve kønsfordeling og begynder at flytte efter pigerne.