Samfund

Storstilet projekt med dansk skib skal rense havet for skrald

Hvis det ikke bliver gjort nu, vil der pludselig være mere skrald end fisk i havene, mener kaptajnen.

Lørdag indledes et storstilet forsøg på at fjerne plast fra verdenshavene. Projektet bliver omtalt som verdenshistoriens største forsøg på opsamle plast.

Det bliver med dansk deltagelse, når et Mærsk Supply-skib med kurs mod Stillehavet henover aftenen sejler ud fra havnen i San Francisco med en 600 meter lang ’plastikstøvsuger’ trækkende bag sig.

Ocean Cleanup, som den lange plastikindfanger hedder, er formet som et stort ’U’ og består af et rør med bøje og net, som kan opsamle plastikaffald både på havets overflade og under den. Samtidig kan fisk uproblematisk slippe igennem.

Idemanden bag projektet er den 24-årige hollænder Boyan Slat, der brugte mere end et år på at udtænke en måde at komme plastikforureningen i havene til livs.

- På et tidspunkt gik det op for mig, at kystlinjer er en effektiv mode at samle plastikken på. Men på de kæmpe store skraldeøer midt ude i ingenting er der ingen kystlinjer til at samle plastikken. Derfor tænkte jeg: "Hvorfor bygger vi ikke kunstige kystlinjer?"

I videoen herunder kan du høre hollænderen fortælle mere om baggrunden for Ocean Cleanup:

Verdenshistoriens største forsøg på at opsamle plast i havet er netop begyndt. Bag projektet står 24-årige Boyan Slat fra Holland. Hør om projektet i videoen. Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Projektet er det første af sin slags, og hvis missionen lykkes, kan det ende med at skrive historie.

Et vigtigt og spændende 

Ved roret af det skib, der skal være med til at redde verdenshavene, står Mærsk-kaptajnen Høgne A. Heygum.

- Hele gruppen er jo meget engageret i miljøet. Jeg synes, det er meget, meget spændende. Specielt, fordi det er første gang, man laver et så stort projekt. Vi er meget glade for at være med.

I Stillehavet alene flyder så stor en mængde plastik rundt, at det svarer til fire gange Tysklands størrelse, og derfor er det også vigtigt, at vi kommer igang med at rense havet nu. 

- Fortsætter vi med alt det her plastik, så er der pludselig mere plastik i vandet, end der er fisk, siger Høgne A. Heygum.

Mine medstuderende er misundelige

Kasper Løvenholdt er kadet ombord på skibet, og han er tydeligt begejstret for at tage del i projektet.

- Det er enormt fedt at være med. Jeg tror, der er mange af mine medstuderende, der er meget misundelige.

Vi er nogle grisebasser, og det må vi lave om på

Kasper Løvenholdt, kadet

Kadetten har med egne øjne set, hvor meget plastikskrald der flyder rundt i havene verden over. Derfor mener han også, at det er på tide, at der bliver gjort noget ved det forurenende problem.

- Vi er nogle grisebasser, og det må vi lave om på.

Foruden at stille sit skib til rådighed skal Mærsk  også hjælpe med at overvåge systemet de første måneder.

Jo mere, jo bedre

Målet er, at inden for fem år skal 50 procent af alt plastikskrald i havene være samlet op.

Man skal jo starte et sted, og nu starter kadetten, hans kaptajn og resten af holdet altså i Stillehavet – et sted mellem Hawaii og USA's vestkyst. 

Forventningerne er høje, fortæller kaptajn Høgne A. Heygum

- Det er mit store håb, at vi kommer ind til land, helt fyldt op med plastik. Jo mere, jo bedre, jo større forskel har vi gjort.