Samfund

Cannabis-messe i København: - Det er fuldstændig vanvittigt, at det er forbudt, siger bruger

Fra den 1. januar blev en forsøgsordning med medicinsk cannabis vedtaget. Fredag kunne danskerne selv gå på opdagelse i produkterne.

Der dufter ikke så sødt, som der gør bare seks kilometer derfra.

Men den er der alligevel. Den søde duft, der typisk dominerer på Pusher Street på Christiania.

Fredag er den bare et andet sted. På 'North Grow'. Nordens første cannabismesse, der finder sted i Bella Center på Amager.

Det grå betongulv er fyldt til randen af alt fra væksthuse, hashbongs, tøj, medicin, isolering, møbler, frø, duftende kager, den 16-årige med bøllehat og tunge øjne samt personer i hvide kitler.

Og det er pointen med messen, skal vi forstå. Det fortæller messens stifter Cutter Merhi, der har sørget for messens 67 stande:

- Jeg synes ikke, at vi opfordrer til ulovligheder. Der er et meget stort behov for denne her messe, da der er tusindvis af danskere, der bruger cannabis. Både lovligt og ulovligt.

- Vi vil oplyse om potentialet med hash og cannabis. Og vi vil vise folk, hvad der sker i industrien. Derfor har vi inviteret begge sider af industrien – dem, der laver cannabismedicinen, og dem, der sælger bonger, siger Cutter Merhi, der fortæller, at de har inviteret Lægemiddelstyrelsen.

Modstandere er huleboere

Det er imidlertid ikke alle, der er ligeså begejstret for cannabis, og at man bruger det medicinsk, selvom et enigt folketing satte en 4-årig forsøgsordning i gang i starten af året.

Tæt på standene for medicinsk cannabis kunne man også købe udstyr til joints.

- På trods af årtiers forskning i medicinsk cannabis ved vi stadig ikke med sikkerhed, hvorvidt det virker eller til hvilke patienter, sagde formand i Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing dengang til TV 2.

Hvad er medicinsk cannabis egentlig?

Medicinsk cannabis er fremstillet af planten cannabis sative også kaldet hamp. Planten indeholder stoffer, som kan have gavnlige medicinske effekter, men også utilsigtede bivirkninger.

Planten er den samme, som bruges til at fremstille hash, marihuana, pot og skunk.

Medicinsk cannabis dækker over en række produkter som tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, mundhulespray og tabletter.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

- Vi ved intet om dosis, varighed af behandling, bivirkninger og langtidsvirkninger, om der er forsigtighedsregler i forhold til andet behandling eller spørgsmålet om afhængighed.

Jeg kan ikke forstå de folk, der er imod cannabis i 2018. De er huleboere

Cutter Merhi, arrangør af North Grow

Cutter Merhi fortæller, at de forventer op mod 300 stande til messen næste år, og at både Epilepsiforeningen og Scleroseforeningen er blandt de 67 på årets messe. Derfor giver han da heller ikke meget for de modstandere, der måtte være af cannabis:

- Jeg kan ikke forstå de folk, der er imod cannabis i 2018. De er huleboere. Cannabis er en kæmpe branche, og det er et produkt, der bliver efterspurgt på verdensplan.

- Hvis man er imod cannabis, er man en hindring og en samfundsskadelig faktor, siger Cutter Merhi.

Kom til at gå igen

Også Michael Jørgensen, der har været ramt af meningitis og efterfølgende havde store problemer med at gå, så gerne, at medicinsk cannabis blev gjort mere tilgængelig.

25 minutter senere rejste jeg mig op og gik

Michael Jørgensen, bruger af cannabismedicin

- Min kammerat spurgte mig 100 gange, men jeg ville ikke, fordi det var ulovligt. Men gang nummer 101 prøvede jeg én dråbe. 25 minutter senere rejste jeg mig op og gik tværs gennem lokalet uden min rollator.

I dag, to et halvt år efter, er Michael Jørgensen tilstede på messen som frivillig for Nordjylland Cannabis, der vil udbrede kendskabet til medicinsk cannabis. Side om side med hashbonger og væksttelte står de i pæne skjorter i en stand, der foruden cannabisdråber også har sæber og cremer.

Med forsøgsordningen i starten af året blev medicinsk cannabis lovligt til eget forbrug, men det er ikke lovligt at sælge. Derfor kan det kun fås med recept på apoteket. Det er dog ikke alle af disse produkter, der i dag er lovlige. Men Lægemiddelstyrelsen har godkendt flere i en forsøgsordning.

Michael Jørgensen fortæller andre besøgende om sin oplevelse og viser en video af hans egen forvandling.

Michael Jørgensen tager olie svarende til et kvart riskorn hver fjerde dag - uden recept. Det har ifølge ham været årsagen til, at han i dag ikke tager andet medicin.

- Derfor er det jo fuldstændig vanvittigt, at det her er forbudt. Vi kan købe det i udlandet og tage det ind i landet. Lovligt. Hvorfor ikke give det frit? siger han.

Få meter fra Michael Jørgensen og resten af folkene i Nordjylland Cannabis står Charlotte Koch. Hendes ansigt lyses op af skæret fra et væksttelt.

En bong kan også være en pæn vase

Charlotte Koch, ejer af netshoppen Caboon

Et minidrivhus. Med alt hvad det indebærer. Varmelamper og mulighed for at lukke af. Med andre ord – optimale forhold til at cannabisplanten kan gro. Hvilket er ulovligt i Danmark.

Skæret fra væksthuset var tydeligt langt fra standen.

Hun har handlet med tilbehør til at ryge og indtage cannabis i 27 år og ejer i dag netshoppen Caboon. Hun siger, at ideen med væksthusene og hasbongerne er medicinsk cannabis, men er også realistisk.

- Mange af vores produkter er selvfølgelig i en gråzone. Men de er ikke ulovlige i forhold til vores lovgivning. Alt på denne her messe ligger på kanten, men en bong kan også være en pæn vase, siger hun.

Kan bruges til tomater

Blandt de besøgende på messen er også 17-årige Daniel Billing. 

Med den alder er han mindreårig og dermed endnu ikke myndig. Altså en af dem som Sundhedsstyrelsen i 2017, trods et fald i andelen af rygere, understregede er i risikozonen for at blive påvirket negativt af hashrygning.

Men man skal ikke være nervøs:

- Jeg kom for at blive oplyst omkring cannabis. Man kan lave stole, isolering og medicin af cannabis. Og ja, de står side om side med hashbongs, og hvis folk har lyst til at give den gas, må de gøre det. Det er deres valg, siger han.

At der få meter fra arrangøren Cutter Merhi står et væksttelt og en montre med hashbongs side om side med hvide kitler og pæne skjorter, er ikke noget, som han finder problematisk. At produkterne kan bruges til ulovlige aktiviteter, er ikke hans ansvar, lyder det:

- Jeg er ligeglad med, om du køber et grotelt for at gro cannabis eller tomater i det. Teltet er lovligt i Danmark, og hvad køberen bruger det til, rager ikke mig. Og tro det eller ej, men jeg ved, det bruges til flere planter.

Det var også muligt at købe kager og slikkepinde på messen.

Cannabis har været ulovligt i Danmark siden 1955. I juni i år foreslog Alternativet, Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance, at cannabis gøres lovligt for at komme den stigende kriminalitet til livs. 

I alt er der blevet afsat 22 millioner kroner til forsøgsordningen med cannabismedicin, da regeringen den 1. januar 2018 vedtog den.

I Danmark er Cannabidiol, også kaldet CBD-olier, et medicinsk lægemiddel. Man skal dog være opmærksom på, at hvis man køber og besidder CBD-olier eller andre cannabisprodukter, der måtte indeholde mere end 0,2 procent THC (tetrahydrocannabinol, der er det aktive stof i cannabis), vil det være strafbart at besidde det. Det betyder dog ikke, at alle produkter under værdien er lovlige, da produkterne ikke nødvendigvis lever op til reglerne på området, skriver Lægemiddelstyrelsen.

North Grow løber af stablen fredag til søndag i Bella Center i Ørestad på Amager.